Luk

Frivilligtræf: ”Vi arbejder jo for den samme sag”

Det første store fælles Frivilligtræf blev afholdt lørdag d. 20. januar i Middelfart, hvor tæt på 200 frivillige og ansatte i Kræftens Bekæmpelse mødtes. Det blev en dag med fællesskabet i højsædet, og hvor der var rig mulighed for at lære hinanden at kende på tværs af foreningen og finde nye måder at samarbejde på.

25. januar 2024
Nanna Berg, Patientstøtte & Frivillig Indsats

Hotel Severin i Middelfart summer af lyden af forventningsfulde frivillige. Det er første gang, der afholdes et stort fælles Frivilligtræf på tværs af Kræftens Bekæmpelse. Omkring 150 frivillige har denne lørdag fundet vej for at deltage i workshops og blive inspireret af hinandens arbejde.

Det nye fælles Frivilligtræf har afløst Kick-Off for Stafet For Livet og Lokalforeningskonferencen, og det handler bl.a. om at give bedre muligheder for at bruge hinandens kompetencer og erfaringer lokalt.

Jesper Jessen-Kampp, konstitueret formand for Københavns lokalforening, vil opfordre resten af bestyrelsen til at deltage næste år, hvis Frivilligtræf gentages. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Vi arbejder jo for den samme sag
En af de frivillige, der har fundet vej til Middelfart, er Toni Olesen, der er formand for Stafet For Livet i Hadsten:

- Vi har meldt os til Frivilligtræffet, fordi vi synes, det er vigtigt at netværke. Jeg håber og tror, at vi kan blive inspireret af lokalforeningerne og vi har en ambition om at arbejde sammen med lokalforeningen i fremtiden, og jo mere man snakker sammen på kryds og tværs, jo bedre. Vi arbejder jo for samme sag, siger han.

Også i Københavns lokalforening ser man stor værdi i at række ud til hinanden, siger Jesper Jessen-Kampp, der er konstitueret formand:

- Ud over at det er dejligt at møde andre, så kommer jeg til at tage fra Frivilligtræf med rigtig mange gode ting. Jeg synes, der er en stor sammenhængskraft i, at man som lokalforening kan gøre brug af den viden og erfaring som stafetterne ligger inde med. Jeg tænker, at det er en god idé at stå sammen om et budskab om kræftsagen.

Hvis Frivilligtræf bliver afholdt igen til næste år, har Jesper Jessen-Kampp tænkt sig at opfordre hele bestyrelsen i lokalforeningen til at tage med.

Næstformand for Kræftens Bekæmpelse, Per Gandrup, håber at Frivilligtræf vil være et godt afsæt til at få mere samarbejde på tværs af foreningen. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Sammen er vi stærkere
Det er netop ønsket om skabe større sammenhængskraft i vores forening, der ligger til grund for, at man i år har valgt at samle frivillige til ét stort træf. Derfor håber næstformand i Kræftens Bekæmpelse Per Gandrup også, at frivilligtræffet vil blive et springbræt til at få mere samarbejde på tværs:

- Vi har behov for at sikre det gode samarbejde i Kræftens Bekæmpelse. Jeg har været til en workshop om stafetten i lokalforeningen og lokalforeningen i stafetten, og jeg går meget ind for at man støtter hinanden i de to aktiviteter og netop lærer af hinanden. Vi er samarbejdspartnere og fællesskab gør os stærkere - både på det personlige plan og i foreningen.

Cilia Nielsen, formand for Stafet For Livet i Vejle (th) og Henriette Hansen, næstformand for Stafet For Livet i Vejle (tv) har netop indledt et samarbejde med Vejle lokalforening. Foto: Kræftens Bekæmpelse

’Vi savner festen og ballonerne’
Men forandringer kan som bekendt også betyde, at noget af det gamle kommer til at mangle. Cilia Nielsen, formand for Stafet For Livet i Vejle, og Henriette Hansen, næstformand for Stafet For Livet i Vejle, savner lidt af den særlige stemning, der typisk har været til Kick-Off for Stafet For Livet, hvor det nye stafetår skydes i gang:

- Det er en god idé med et fælles træf, men vi har talt om, at vi savner stafet-energien, som der er på et Kick-Off. Hvor der er pyntet op med balloner og hvor der er feststemning.

Henriette nikker samstemmende, men fortæller også, at det giver rigtig god mening at holde Frivilligtræf sammen med lokalforeningerne, da de i Stafet For Livet i Vejle har startet et samarbejde med Vejle lokalforening sidste år.

- Vi hjælper lokalforeningen med deres arrangementer, og de hjælper os. Vi lavede f.eks. Knæk Cancer sammen, så på den måde får byen en større platform i forhold til patienter og pårørende – de får flere steder, de kan mødes. Vi bliver alle sammen mere synlige på den måde, og vi bliver på stafetten set som mere seriøse, fordi der er mere pondus, når vi kommer sammen med lokalforeningen, fortæller Henriette.

Dorte Dalhoff, Stafet For Livet i Hedensted, sammen med direktør for Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, som også havde taget turen til Middelfart for at deltage i Frivilligtræf. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Et bevægende digt
Dagen igennem er der da også rig mulighed for at netværke på tværs, foruden masser af inspiration til det frivillige arbejde igennem oplæg og workshops.

Men hjertefortællingerne får også plads, bl.a. da Dorte Dalhoff, der er frivillig i Stafet For Livet i Hedensted, læser et digt op, hun selv har skrevet om at være frivillig og kræftramt. For hende handler det om at nedbryde tabu, så man som kræftramt føler, at det er OK at være syg eller have været syg.

- Det er ikke flovt og det er aldrig ens egen skyld. Jeg har altid været fuldstændig åben omkring min kræftdiagnose. Allerede fire dage efter jeg havde fået den, bankede jeg på hos mine naboer og fortalte dem om det, fortæller hun.

Hun får da også kun positiv respons på det meget personlige digt, som hun læser op fra scenen, og som helt tydeligt går lige i hjertekulen hos både lokalforeningsfrivillige og stafetfrivillige.

- Jeg er meget positivt overrasket over, hvordan folk har reageret på mit digt. Jeg kender ikke meget til lokalforeningsfrivillige, men flere har sagt, at de blev meget rørt, smiler Dorte, der desuden er udnævnt Global Hero Of Hope i 2023.

FAKTA om Frivilligtræf
Det nye fælles Frivilligtræf afløste i år Kick-Off for Stafet For Livet og Lokalforeningskonferencen. Her deltog styregruppemedlemmer fra Stafet For Livet og bestyrelsesmedlemmer fra lokalforeningerne.

Dagen bestod af oplæg, workshops og netværksaktiviteter, der kunne give inspiration til det frivillige arbejde.

Der er efter Frivilligtræf blevet sendt evalueringer ud til alle deltagere. Med udgangspunkt i evaleringerne vil det blive afgjort, om det til næste år igen skal afholdes på samme måde, og i så fald hvad, der evt. kan gøres anderledes.

2

Kommentarer

Rie Merrild Dieckmann

Rie Merrild Dieckmann Jeg anbefaler man også næste år indbyder til FÆLLES møde for SFL og lokalforeningerne. Vi arbejder jo for samme sag, og jo mere synlighed omkring samarbejde både lokalt såvel som på landsplan, jo bedre! SAMMEN ER VI BEDST1

30. januar 2024 09:19

Nanna Berg

Nanna Berg Kære Rie. Tak for din kommentar. VI glæder os også til at læse evalueringerne fra dagen, og jeg er helt enig i, at sammen er vi bare bedst. 

31. januar 2024 09:56