Luk

10 år med HPV-vaccination: Færre tilfælde af kønsvorter og forstadier til kræft

HPV-vaccination har nu været et tilbud til piger i det danske børnevaccinationsprogram i 10 år, og vi kan allerede nu se, at der er langt færre af de vaccinerede piger, der rammes af kønsvorter og forstadier til livmoderhalskræft. Siden den 1. september har drenge også fået tilbudt gratis HPV-vaccination, hvilket ligeledes vil betyde færre tilfælde af kønsvorter og analkræft i fremtiden.

10. januar 2020
LOUISE HOUGAARD LOFT, FOREBYGGELSE & OPLYSNING

Kræftens Bekæmpelse er glad for den høje tilslutning til HPV-vaccinen. Det betyder nemlig markant færre kræfttilfælde i fremtiden.

I 2009 blev HPV-vaccinen introduceret som en del af det danske børnevaccinationsprogram for piger, fra de fylder 12 år. 350.000 piger er siden blevet færdigvaccineret og er dermed beskyttet mod livmoderhalskræft og kønsvorter.

HPV er årsag til en række kræftformer, som både rammer mænd og kvinder. I Danmark er der hver dag to danskere, der rammes af kræft, som skyldes HPV. Efter 10 år med HPV-vaccination kan vi se et stort fald i forekomsten af HPV-infektioner og forstadier til kræft blandt de piger og kvinder, der er HPV-vaccineret. Det glæder Kræftens Bekæmpelse.

- Det er fantastiske resultater, vi allerede har opnået med HPV-vaccination – for det vil betyde markant færre kræfttilfælde blandt kvinder fremover, siger Janne Villemoes Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

- Vi håber, at mange drenge også vil tage imod tilbuddet. Vaccinen beskytter nemlig drengene mod kønsvorter og analkræft, fortsætter hun.

Høj vaccinationstilslutning i 10 kommuner
HPV er den hyppigste seksuelt overførte virus i Danmark, og helt op til 80 pct. af alle seksuelt aktive smittes med HPV én eller flere gange i løbet af deres liv. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at både drenge og piger bliver vaccineret mod HPV, når de fylder 12 år, fordi vaccinen virker bedst inden seksuel debut.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der efter en periode med faldende tilslutning til vaccinen, igen er stor fremgang i vaccinationstilslutningen. I dag, 10 år efter at HPV-vaccination blev et tilbud i det danske børnevaccinationsprogram, er tilslutningen oppe på hele 84 pct. blandt pigerne i Odder Kommune. Hele 10 kommuner har nået en vaccinationstilslutning på 80 pct. eller højere.

Men der er stadig noget vej endnu for flere af landets kommuner. En række af kommunerne gør derfor en ekstra indsats for at øge tilslutningen til HPV-vaccination. Som et eksempel på dette tilbyder Gladsaxe og Københavns Kommune HPV-vaccination i skoletiden til både piger og drenge i 6. klasse. I dag er 74 pct. af pigerne fra årgang 2004 færdigvaccineret i Gladsaxe Kommune, mens tallet er 66 pct. i Københavns Kommune.

Mere information om vaccinen
Du kan læse mere om HPV-vaccination på partnerskabets hjemmeside. Partnerskabet består af Lægeforeningen, Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse. 

Stop HPV - bliv vaccineret

Hvis man har spørgsmål til vaccinen, kan man tage en snak med sin læge eller ringe gratis til Kræftens Bekæmpelses HPV-linje på 80 40 10 00 mandag til torsdag kl. 9-21.

Få mere fakta nedenfor om resultaterne de seneste 10 år samt hvilke kommuner, der har højest tilslutning til HPV-vaccinen.

10 resultater på 10 år:

  1. 350.767 færdigvaccinerede piger født i 1993-2006
  2. Dermed er vaccinationsdækningen på 72 pct. blandt pigerne født i 1993-2006, og tallet er stigende
  3. Få piger behandles for kønsvorter i 2018. Antallet er det laveste siden 2009, hvor vaccination mod HPV blev indført
  4. Også færre drenge behandles for kønsvorter i 2018, fordi de beskyttes af pigernes vaccination
  5. Rekordmange piger blev HPV-vaccineret i 2018
  6. Et stort videnskabeligt studie viser markant fald i forekomsten af HPV-infektioner blandt de piger og kvinder, der er vaccineret
  7. Samme studie viser også markant fald i forekomsten af svære celleforandringer blandt de piger og kvinder, der er vaccineret
  8. Den 1. september 2019 blev HPV-vaccination også gratis for drenge, der fyldte 12 år den 1. juli 2019 eller derefter
  9. 10 kommuner har en vaccinationsdækning på mere end 80 pct. blandt pigerne i årgang 2004
  10. Der kommer tilbud om gratis HPV-vaccination i skoletiden i Gladsaxe og Københavns Kommune

De 10 kommuner med højest tilslutning til HPV-vaccination:

  1. Odder (84 pct.)
  2. Allerød (83 pct.)
  3. Egedal (83 pct.)
  4. Struer (82 pct.)
  5. Vallensbæk (81 pct.)
  6. Holstebro (81 pct.)
  7. Roskilde (81 pct.)
  8. Nyborg (80 pct.)
  9. Ringkøbing-Skjern (80 pct.)
  10. Kerteminde (80 pct.)

(Andel færdigvaccinerede piger fra årgang 2004)

Fakta om HPV-vaccination:

  • I Danmark er der hvert år omkring 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. Mange af de tilfælde kan undgås med HPV-vaccination
  • Man kan blive smittet med HPV første gang, man har sex eller anden intim kontakt
  • Kondom forhindrer ikke smitte med HPV, fordi virus kan sidde på huden omkring kønsorganerne
  • HPV er den hyppigste seksuelt overførte virus i Danmark, og lige nu er omkring fire ud af ti unge under 30 år smittet med HPV
  • HPV-vaccination beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer. Det forventes, at vaccinen også beskytter mod mundsvælgkræft og peniskræft
  • HPV-vaccinen beskytter også mod kønsvorter, som der hvert år er cirka 12.000 danskere, der bliver behandlet for

2

Kommentarer

Birgitte Schytte Pedersen

Birgitte Schytte Pedersen Er det muligt at få link til studiet, der danner grundlag for HPV vaccinen?
" Et stort videnskabeligt studie" er en lidt tynd beskrivelse. Det ville være mere oplysende med direkte referencer til Studiet/ Publiceret artikel.

10. januar 2020 18:03

Louise Hougaard Loft

Louise Hougaard Loft Kære Birgitte. 
Det kan du tro :) Her er link til studiet: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30298-3/fulltext
Der findes også en lang række andre studier, der viser effekten af HPV-vaccination. Du kan finde links til nogle af disse studier i bunden af denne side: https://www.stophpv.dk/hpv-vaccination-beskytter-mod-kraeft-og-konsvorter
Jeg håber, at det kan bruges :)
Mvh Louise

13. januar 2020 12:43