Luk

49-årige Majbrit: Jeg siger tak med mit frivillige arbejde

Da 49-årige Majbrits mand sidste efterår fik konstateret hudkræft brød hele hendes verden sammen, og hun måtte sygemelde sig med stress. Siden besluttede hun sig for at gå ned på halv tid og at melde sig som frivillig i en af Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker. "Jeg kan sagtens give lidt igen", fortæller hun.

- Jeg tog mit liv op til revision, og vidste at jeg skulle noget andet. Jeg gik i gang med at undersøge en masse, og pludselig så jeg en annonce på Facebook og Jobindex om, at Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Birkerød søgte butiksfrivillige. Jeg besluttede mig for at give det et skud, fortæller 49-årige Majbrit Grønvall Hansen, som sidste efterår blev genbrugsfrivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Birkerød.

En hjertesag
At Majbrit meldte sig som genbrugsfrivillig var ikke noget, hun nogensinde havde drømt om skulle ske, for jobbet som lægesekretær på Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling på Hillerød Sygehus, var der absolut intet i vejen med.

Men så en dag i oktober sidste år blev livet vendt op og ned for Majbrit og hendes familie. Som et lyn fra en klar himmel fik Majbrits mand konstateret hudkræft. Det sår han i årevis havde rendt rundt med på næsen, viste sig at være et kræftsår.

- Det var som om alt gik i stå, da vi fik den dom. I flere måneder lå jeg bare og stirrede meningsløst ud i luften, og når jeg ikke gjorde det, dalrede jeg bare hvileløst rundt. Det var en svær tid, og jeg gik ned med stress og blev sygemeldt fra mit job på sygehuset, hvor jeg har arbejdet i 10 år, fortæller Majbrit.

Majbrits mand blev indstillet til plastikkirurgi og på Herlev Hospital fik han transplanteret hud fra øret til næsen.

Majbrit Hansen og Ellis Sommer er begge frivillige i butikken flere gange om ugen og hygger sig med arbejdet.

Majbrit Hansen og Ellis Sommer er begge frivillige i butikken flere gange om ugen og hygger sig med arbejdet. Foto: Kim Steen Carlsen.

Jeg siger tak med mit frivillige arbejde
- Selv om operationen gik fint, så vidste jeg, at jeg blev nødt til at gøre noget andet med mit liv. Når man pludselig bliver pårørende til en kræftpatient, så bliver tingene sat i perspektiv. Jeg ville have mere tid til mig selv og min familie, og samtidig fik jeg en trang til at udvise taknemmelighed for den kræftpakke, som er skyld i, at min mand fik den rette behandling. Så jeg siger tak med mit frivillige arbejde. Jeg kan sagtens give lidt igen, siger Majbrit.

I takt med at Majbrits mand blev kureret for kræft, fik hun stille og roligt energien og livsmodet tilbage.

- Jeg fik mulighed for at få en hjemmearbejdsplads og gå ned på halv tid. Så nu arbejder jeg hjemmefra fra kl. 7-13, og det giver et fint overskud til at gøre en forskel for kræftsagen ved siden af, udtaler hun. 

At være frivillig føles bare helt rigtigt
Til at starte med var det meningen, at Majbrit blot skulle arbejde i butikken én eftermiddag om ugen, men hun erfarede hurtigt, at der var nok arbejdsopgaver at kaste sig over til flere dage samtidig med, at frivilligarbejdet hurtigt gik ind under huden på hende. Så nu arbejder Majbrit i butikken hver mandag og tirsdag eftermiddag.

- Jamen det er gået lige i hjertet på mig. Simpelthen. Jeg kan virkelig godt lide at være her. Og nu jeg kan jo ikke bare blive væk. At være frivillig føles bare helt rigtigt. Der går jo ikke noget af mig ved at arbejde her et par eftermiddage om ugen. Jeg kan kun opfordre folk til at gøre det samme, hvis de har lidt tid til overs, siger hun.

Udover at Majbrit arbejder med forskellige varegrupper er hun også en del af ekspeditionsteamet i kassen, her sammen med frivillig David Wiese Petersen.

Udover at Majbrit arbejder med forskellige varegrupper er hun også en del af ekspeditionsteamet i kassen, her sammen med frivillig David Wiese Petersen. Foto: Kim Steen Carlsen

Bæredygtighed spiller også en rolle
Udover at kræftsagen er blevet en hjertesag for Majbrit, så ligger bæredygtighed hende også meget på sinde.

- Jeg skal gerne indrømme, at jeg var lidt betænkelig ved at melde mig som genbrugsfrivillig, for jeg har nok altid tænkt at genbrugsbutikker var sådan nogle, der lugtede grimt og at rende rundt og rode i folks brugte og aflagte tøj var lidt ulækkert. Men jeg går meget ind for at brugte ting får nyt liv, og det vil jeg gerne gøre mit til, og så kan jeg godt se mig ud over det andet. Og så må jeg i øvrigt sige, at folk er rigtigt gode til at komme ind til os med rene og fine ting, så min fordom om at butikken ville lugte, blev gjort helt til skamme, fortæller Majbrit.

Ros fra de andre
Det er ikke kun Majbrit, der er glad for, at hun er blevet frivillig i butikken. Hendes frivilligindsats og entusiasme høster nemlig stor ros fra de andre frivillige og ikke mindst fra Kim Steen Carlsen, som er distriktschef for butikken:

- Jeg og de frivillige i genbrugsbutikken er rigtigt glade for, at vi fik Majbrit med på holdet sidste år. Udover at Majbrit arbejder hos os flere gange om ugen, er hun også altid klar til at give en ekstra hånd, når der mangler en frivillig i arbejdet med en af vores varegrupper. Hun er også ofte klar, når der skal tages en ekstra vagt, hvis vagtplanen en uge ser tynd ud. Og så gør hun det tilmed med et stort smil.

Læs også om, hvordan der er brug for dig som  genbrugsfrivillig:

Bliv genbrugsfrivillig