Luk

Årets Stafet For Livet sprudlede af kreativitet og nytænkning

Over hele Danmark har Stafet For Livet samlet lokalsamfund om kræftsagen og fejret livet. Selvom corona stadig har spøgt i kulissen, så har de nye vilkår også sat gang i en idérigdom og kreativitet blandt de frivillige, der har gjort 2021 til et af de mest mangfoldige stafetår.

27. september 2021
KATINKA AGGER, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS

Stafet For Livet i Haderslev den 11. september trak næsten 3800 deltagere til.

Stafet For Livet har takket af for i år og dermed er der sat punktum for et år, der har været kreativt ud over det sædvanlige og fuld af modsætninger.

Stafet For Livet handler om at fejre fællesskabet og livet, at mindes dem, vi har mistet til kræft, og at give håb til dem, der kæmper. I år løb i alt 66 stafetter af stablen fra maj til september, og selvom de første stafetter stadig måtte afvikles digitalt og med restriktioner, så var der kreativitet over hele linjen.

- Vi har oplevet en stor gejst blandt de frivillige, der har rejst sig efter det hårde nedluknings-år i 2020, og som har brugt nogle af de erfaringer de fik med alternative aktiviteter og digitale tiltag til at få deres stafetter op i gear igen. Det har virkelig været fantastisk at se, hvordan de har løftet opgaven – og i hvor høj grad, der er blevet støttet op lokalt, siger Karen Balck Sørensen, der er projektleder for Stafet For Livet i Kræftens Bekæmpelse.

Trampolin-fitness i under Stafet For Livet Hammel

Stor kreativitet og digital mangfoldighed
Årets første stafet i Ikast bød for eksempel på en coronasikker, men stadig oplevelsesrig stafet med fire ruter, hvor man kunne opleve musikalske indslag eller deltage i quiz, linedance eller bmx-træning på ruten.

I den anden ende af spektret sluttede Haderslev af med et stort samlet arrangement i september, hvor næsten 3.800 deltagere mødte op. Men også her havde de tænkt kreativt. Der var for eksempel andevæddeløb og markedsplads for at trække folk til.

- Der har været en enorm idérigdom oven på et år, hvor alle blev tvunget til at tænke alternativt. Det har både handlet om at finde på alternativer til den traditionelle fysiske stafet for de byer, der holdt stafetter, mens der stadig var restriktioner i foråret. For andre har det simpelthen handlet om, at trække folk til som i Haderslev, fordi vi stadig har kunnet mærke en tøven med at melde sig til. Og så er der alle dem, der simpelthen er blevet grebet af stemningen og bare har fundet på, siger Karen Balck Sørensen.

I Skanderborg kunne man for eksempel få en tur op af en brandmandsstige for 20 kroner og dermed støtte kræftsagen. I Hammel kunne man deltage i trampolin-fitness. Og i den lille by Nødebo holdt man i august en fysisk stafet, men beholdt muligheden for at man kunne deltage digitalt i ugen op til, fordi de under corona opdagede, at de på den måde kunne nå deltagere i et større geografisk område.

Traditionelt løber eller går man på en stafet på en fastlagt rute og tæller runder eller kilometer undervejs. Men en digital stafet giver muligheder for at gøre andre ting – for eksempel cykle – eller som i Nødebo, hvor man også kunne vælge at ro.

En af årets støtteaktiviteter, der samlede ind til Stafet For Livet var arrangeret af Stafet For Livet Dragør. I juni fandt cykelløbet Race 500 sted på tværs af Danmark med afslutning i Dragør. Løbet samlede 900.000 kroner ind.

Et hav at støtteaktiviteter
Men året har også budt på et hav af støtteaktiviteter, der kunne samle penge ind til kræftsagen og sætte ekstra spot på Stafet For Livet i en tid, hvor mange deltagerne stadig tøvede med at melde sig til på grund af corona.

For eksempel har cykelløbet Race 500, der foregik over tre dage med afslutning i Dragør indsamlet 900.000 kroner til Stafet For Livet Dragør.

I Viborg allierede stafetfrivillige sig med erhvervs- og motionsnetværket CARROT, hvor lokale erhvervsdrivende mødes omkring motion. De afholdt et motionsløb i juni og indsamlede 50.000 kroner og fik samtidig skabt opmærksomhed omkring Stafet For Livet Viborg, der blev afholdt 4. september.

I Fjerritslev har de stafetfrivillige fået racerkøreren Tom Kristensen til at male et billede med hjælp fra billedkunstneren Michael Kvium. Billedet er blevet trykt som plakat, der er blevet solgt til fordel for kræftsagen, og den 5. oktober bortauktioneres maleriet også.

I Odder havde kunstnere doneret billeder, som blev bortauktioneret under Stafet For Livet.

I Odder har de også brugt kunsten som et middel til at trække flere til og indsamle penge. I flere år har op mod 100 lokale kunstnere i Aarhus-Odder-Skanderborg-området doneret kunstværker, herunder også tegneren Kurt Westergaard. Men i år spillede Odders kunstauktion måske en særlig stor rolle.

- I år har det været en af de få rigtige samlingspunkter for vores stafet, da vi ikke havde mulighed for at afholde et fysisk arrangement. Men den har også reddet os økonomisk, fortæller Bent Olsen, der er formand for styregruppen for Stafet For Livet Odder.

Billederne har været udstillet på Centralhotellet i Odder forud for auktionen, der indbragte op mod 80.000 kroner. Der bliver løbende tænkt nye tiltag ind i kunstauktionen, for det er vigtigt at blive ved med at finde på, for at holde gejsten oppe, forklarer Bent Olsen, der giver dette råd til andre stafetfrivillige, der vil kaste sig ud i noget tilsvarende:

- En god støtteaktivitet handler om at samle mange penge ind, og derfor skal den kunne laves med så få udgifter til den som muligt. Men det vigtigste er, at det er en aktivitet, der skaber en fællesskabsfølelse hos deltagerne og hos vores Fighterne, som kæmper med kræft.

Lysceremoni i Rebild

Nyt håb ved nye stafetter
Men selvom 2021 på mange måder kom til at handle om at genstarte Stafet For Livet efter corona, så blev det også året, hvor fire nye stafetter så dagens lys. En af de byer, der nu har en stafet er Rebild, hvor 325 deltagere og 28 Fightere samledes for første gang den 11. september. Her havde de lokale drømt om at lave en stafet, da corona satte alt på pause. Men i år tog de teten op.

- Vi tænkte, at nu gør vi det sgu. Vi sagde til os selv, at hvis der kom 50 mennesker, så ville det være en succes. Men de 50 blev til 100 og så til 150, og der endte altså med at komme over 300 deltagere, fortæller Hansi Petersen, der er formand for styregruppen for Stafet For Livet Rebild.

Dét Stafet For Livet handler om
Den store lokale opbakning – og mange tilsagn om også til at bidrage i 2022 – kom efterhånden som det gik op for folk, at Stafet For Livet ikke bare er ’endnu et motionsløb’, siger Hansi Petersen.

- Jeg havde selv en oplevelse, der gjorde det meget tydeligt for mig, hvad Stafet For Livet handler om. Det var under lysceremonien om aftenen, hvor jeg stod bag ved en mor og hendes barn på måske 11-12 år. De rykkede lidt på en af lysposerne, og så lagde jeg mærke til, hvad der stod på den: ’Vi savner dig, far’. Det rammede ligesom det hele ind: Hvorfor vi gør det. At det handler om at give håb og anerkendelse til vores Fightere, der kæmper med kræft, men også om hvor vigtigt det er at samle ind, så forskningen kan rulle derudaf, og flere kan overleve kræft, siger han.

Lysposerne er rygraden i den smukke lysceremoni. Mange vælger at skrive en besked på deres lyspose for at mindes en af deres kære. Når du køber en lyspose, støtter du samtidig indsamlingen til kræftsagen. Billedet her er fra Skælskør.

FAKTA om Stafet For Livet 2021
Der er blevet afholdt 66 stafetter landet over med 880 hold tilmeldt med i alt 20.446 deltagere.

1437 Fightere deltog i deres gule Fighter-T-shirts. De har alle haft eller har kræft og bliver hyldet på Stafet For Livet, der både handler om at samle ind og give håb.

Der blev købt 5.147 lys til den smukke lysceremoni, hvor man samles på stafetten ved mørkets frembrud og sender en tanke til dem, der har kæmpet eller kæmper med cancer.