Luk

Det kan du gøre for kræftsagen under valgkampen

Kræftens Bekæmpelse har lavet redskaber, du som frivillig kan bruge til at sætte kræftsagen på dagsordenen under valgkampen.

5. oktober 2022
Signe Højgaard & Katinka Agger, Frivillig Indsats
En hånd sætter et kryds

Artiklen er opdateret den 5. oktober 2022.

Statsministeren har udskrevet valg, og du kan støtte op om kræftsagen ved at sørge for, at der bliver sat fokus på Kræftens Bekæmpelses mærkesager i dit lokalområde under valgkampen. Kræftens Bekæmpelse har et valgkit klar, som du som frivillig kan gøre brug af. 

Under valgkampen sætter vi særligt fokus på forebyggelse af kræft, især i forhold til tobak og alkohol. Kræftens Bekæmpelse arbejder blandt andet for højere priser på tobak og ansvarlige rammer for særligt de unges alkoholvaner. Hvis forslagene bliver vedtaget, vil det betyde, at færre får kræft i fremtiden.

Danmark er stadig det land i Europa, hvor unge drikker mest, og der er desværre også alt for mange børn og unge, som ryger. Det påpeger forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Mette Lolk Hanak.

- Vi arbejder for, at politikerne skal gøre mere for at forebygge kræft. Og i valgkampen vil vi gerne have svar på, hvad de har tænkt sig at gøre for, at færre unge begynder at ryge, og vi får gjort noget ved den usunde alkoholkultur, som findes blandt danske unge. I Kræftens Bekæmpelse har vi en lang række gode forslag, der virkelig vil kunne rykke noget og forhindre mange kræfttilfælde i fremtiden, siger hun.

Folketingsvalg: Det mener Kræftens Bekæmpelse

Frivillige spiller afgørende rolle
Valgkampen er en helt enestående mulighed for at få Christiansborgs politikere i tale i deres egne valgkredse rundt omkring i landet, påpeger forebyggelseschefen.

- Alle Kræftens Bekæmpelses dygtige frivillige har en meget vigtig rolle i forhold til at få sat kræftsagen og vores vigtige budskaber tydeligt på dagsordenen i en valgkamp. De har en helt særlig mulighed for at komme i dialog med de lokale folketingskandidater på deres egen hjemmebane, siger Mette Lolk Hanak.

Under en valgkamp er der mange muligheder for at få politikere i tale. Lokalforeningsformand i Rudersdal Sri Sai Das (t.v.) mødte blandt andet folketingskandidat og viceborgmester i Allerød Miki Dam Larsen (A) (t.h.) på gaden. Foto: Privat

Frivillige sætter dagsorden
En af de frivillige, som har gode erfaringer med at sætte kræftsagen på dagsorden under en valgkamp, er lokalforeningsformand i Rudersdal Sri Sai Das.

- Som frivillig kan man være med til at fremlægge Kræftens Bekæmpelses synspunkter. Vi er upartiske og kan deltage i alle partimøder og præsentere vores argumenter. Under en valgkamp kan vi komme helt tæt på politikerne, siger han.

Frem mod sidste folketingsvalg var Sri Sai Das med til at sætte fokus på forslaget om, at prisen på cigaretter skulle sættes op til 60 kroner. Lokalforeningen i Rudersdal havde arrangeret et debatmøde med overskriften Røgfri Fremtid, hvor politikere på tværs af partier var inviteret med.

- Det lykkedes jo at komme igennem med budskabet, og jeg var glad for at se, at politikerne overholdt deres løfte om at sætte prisen op, siger han.

Det kan du gøre
Der er mange muligheder for at skabe opmærksomhed om kræftsagen under et valg. Som frivillig kan du for eksempel indsende et læserbrev til de lokale medier. Du kan også gå til vælgermøder og for eksempel spørge politikerne ind til, hvad de vil gøre ved, at så mange unge drikker. Som frivillig kan du også bakke op på sociale medier ved at ’like’, dele og kommentere opslag fra Kræftens Bekæmpelse under valgkampen.

Brug valgkit fra frivillig.dk
En lang række fagfolk fra Kræftens Bekæmpelse har længe arbejdet på et valgkit, som nu ligger på Frivillig.dk. Valgkittet består bl.a. af budskabspapirer, læserbrevsudkast og inspiration til spørgsmål, som du som frivillig kan stille til folketingskandidaterne.

Forebyggelseschef Mette Lolk Hanak opfordrer til, at man allerede nu overvejer sammen med sin lokalforeningsbestyrelse og tager en dialog med områdekontoret om, hvordan man kan sætte fokus på kræftforebyggelse i lokalområdet.

- Den frivillige indsats er helt afgørende for Kræftens Bekæmpelses gennemslag politisk og i medierne under en valgkamp. Jo flere frivillige, der løfter sagen, jo stærkere står vi, siger hun.

Der er altid mulighed for at sparre med sin områdekonsulent om indsatsen frem mod valget.

Du finder valgkittet ved at gå ind under 'Folketingsvalg' i menuen i venstre side efter du er logget ind på frivillig.dk.