Luk

Butikkerne satte omsætningsrekord i marts

Mandag den 1. marts kunne Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker slå dørene op efter mere end to måneders tvungen lukning. Trods et begrænset udvalg af varer flere steder og mindre bemanding end sædvanligt, formåede genbrugsbutikkerne at sætte omsætningsrekord den først måned efter genåbningen. Særligt nordjyderne havde den helt store pengepung fremme. Alene på åbningsdagen omsatte butikken i Aalborg nemlig fire gange så meget, som den plejer på en almindelig mandag.

13. april 2021
Lone Kindberg, Fundraising & Medlemmer

Karin og Aase i Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Aalborg. Foto: Kenneth Johansson

Selv om Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Aalborg først slog dørene op kl. 10.00 mandag den 1. marts, havde de frivillige fra ’mandagsholdet’ allerede været i gang i timevis, hvilket der nu ikke er noget usædvanligt over. For i alle de år Karin Tilsted og Aase Nielsen har været frivillige i butikken, har de frivillige gerne mødt ind mellem kl. 8.00 og 9.00, så der rigtig kan blive tid til at hyggesludre over en kop morgenkaffe, inden butikken åbner.

Der skulle dog ikke gå ret lang tid, før ’mandagsholdet’ var ved at få morgenkaffen galt i halsen. Allerede kl. 9.20 vrimlede det nemlig med mennesker ude foran butikken. Først blev de butiksfrivillige enige om, at det nok bare var folk, der var ude at gå en tur og få lidt frisk luft, som jo er blevet mere end populært under corona. Men snart efter skulle det vise sig, at de mange mennesker ene og alene var kommet for at handle genbrug.

- Jeg kan godt sige dig, at vi var ved at få kaffen galt i halsen, da vi fik øje på alle de mennesker. Jeg tænkte, ’det kan da ikke passe’. Men jeg blev klogere. Folk var kommet valfartende for at besøge butikken, og hurtigt havde der dannet sig en lang kø, fortæller Karin.

Kl. 10.00 kunne butikken omsider slå dørene op, men det blev køen dog ikke meget kortere af. Dagen igennem vrimlede det nemlig med mennesker, og der var ikke kun kø foran butikkens hovedindgang - også ved bagindgangen, som fører ind til lageret, var folk mødt op i hobetal for at donere møbler og isenkram, men også julepynt blev indleveret i stor stil.

Vi måtte sende vores møbelmand ud som dørmand
- Jeg har aldrig nogensinde set noget lignende. Der var simpelthen så mange kunder. På et tidspunkt måtte vi sende vores møbelmand ud som dørmand og bede kunderne om at vente med at gå ind i butikken. Vi kunne ikke følge med, fortæller Karin.

Noget af det, som Aase hæftede sig ved, var kundernes tålmodighed og venlighed.

- Kunderne var bare så søde. De tog fantastisk imod os. Der var ingen sure miner eller folk, der muggede. De havde fuld forståelse for, at vi skulle overholde coronarestriktionerne og respekterede, at vi kun kunne lukke få kunder ind ad gangen, udtaler Aase.

Denne sølvfasan fra Den Kongelige Porcelænsfabrik blev bl.a. solgt på åbningsdagen.

Denne sølvfasan fra Den Kongelige Porcelænsfabrik blev bl.a. solgt på åbningsdagen. Foto: Kenneth Johansson

Rødglødende kasseapparat
At nordjyderne ikke blot var kommet for at ose, men derimod havde taget den helt store pengepung med, blev hurtigt tydeligt. Varer blev revet ned fra hylderne i et omfang, som hverken Karin eller Aase har set magen. Derfor var der også rift om butikkens eneste kasseapparat, som var rødglødende dagen lang. Og det var ikke småbeløb, der blev slået ind på apparatet. En stor sølvfasan fra Den Kongelige Porcelænsfabrik blev eksempelvis solgt til 4.000 kroner.

- Vi solgte så meget, at du tror, det er løgn. Og vi havde ikke engang udsalg. Ikke en eneste vare var sat ned. Og når man så samtidig tænker på, at butikken ikke engang var propfyldt med varer, så er det faktisk imponerende. Vi solgte jo så meget i julemåneden og har ikke kunne fylde op med nye varer på grund af nedlukningen, udtaler Karin.

Da kassen ved lukketid skulle gøres op, talte opgørelsen da også sit eget tydelige sprog. Butikken havde omsat for fire gange så meget som på en normal mandag. 

Det var en dejlig dag
- Jeg kan godt sige dig, at jeg var træt da klokken var otte dén aften. Men træt på sådan en god måde. Det var en dejlig dag. Det er også det, jeg hører mine kollegaer sige, udtaler Karin.

At butikken igen er åben og tilmed har fået en så flot start efter genåbningen vækker stor glæde hos de frivillige på ’mandagsholdet’, som i den grad savnede at blive genforenet med hinanden og ikke mindst at have noget meningsfyldt at give sig til.

- Nedlukningen var frygtelig. Det var jo grusomt det her med ikke at kunne være sammen med de andre i butikken, og så det her med ikke rigtigt at have noget at give sig til. Jeg savnede at foretage mig noget meningsfyldt, som det jo er at stå her i butikken, fortæller Karin.

- Jeg tror vi alle sammen var nået til et punkt, hvor vi var gået hen og blevet godt og grundigt ’coronatrætte’. Det var lang tid at gå hjemme i vintermånederne og lave ingenting. Jeg savnede i hvert fald at foretage mig noget, udtaler Aase.

Her ses kø til Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Roskilde. Foto: Lars Jessen

Ny omsætningsrekord
Det var ikke kun nordjyderne, som havde savnet at shoppe genbrug og samtidig støtte kræftsagen. Alle Kræftens Bekæmpelses 15 genbrugsbutikker satte nemlig omsætningsrekord i marts måned, hvilket gør marts måned til den største omsætningsmåned i Kræftens Bekæmpelse Genbrugs knap 30-årige historie.

- Vi har haft et helt forrygende salg, som overgår resultaterne fra den første genåbning i maj sidste år. Marts måned har ubetinget været den bedste måned, vi nogensinde har oplevet i de 30 år, vi har eksisteret. Vi har aldrig solgt så meget samlet set på en enkelt måned før. Den samlede omsætning nåede lige over 3,7 millioner kroner, med Aalborg og Helsingør som de to højdespringere, udtaler Tune Friis, projektleder for Kræftens Bekæmpelses 15 genbrugsbutikker.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses 15 genbrugsbutikker