Luk

Corona har også konsekvenser for kræftområdet

Corona har betydet, at færre er henvist til kræftpakkeforløb. Patienterne er under nedlukningen ikke gået til deres praktiserende læge i samme omfang, som de plejer.

25. september 2020
IB LINDSTRØM, FORENING & FRIVILLIGE

Færre blev henvist til kræftpakkerne under nedlukningen i foråret. Modelfoto: Colourbox.

Da Danmark var lukket ned i foråret, blev færre patienter henvist til kræftpakkeforløb end før corona.  

Nedgangen i henvisninger skyldes først og fremmest, at færre har opsøgt deres praktiserende læge i foråret. Patienterne har været bekymrede for at pådrage sig smitte.   

Det ser dog ud til, at de færre patienter, og dermed færre henvisninger til kræftpakkerne, nu retter sig, så vi kommer til at ligge på det normale niveau. Men muligvis skal omfanget af henvisninger over normalt niveau i en periode fremover.  For der må være en del patienter, der har ventet med at præsentere deres symptomer for lægen. De banker forhåbentlig på døren til konsultationen i de kommende kvartaler.  

Kommende pres på kapaciteten til udredning
Kræftens Bekæmpelse har tillid til, at patienter med organspecifikke alarmsymptomer bliver hurtigt udredt i kræftpakkeforløb, som i tiden før corona.  

Men den halvdel af patienter, der ikke har organspecifikke alarmsymptomer, kan løbe ind i udfordringer. For de henvises ikke direkte til et organspecifikt kræftpakkeforløb, og nogle af de patienter kan havne i en situation, hvor de sammen med mange andre patientgrupper skal kæmpe om at få del i den diagnostiske kapacitet, som sundhedsvæsenet har.   

Hold øje med ventetiden
Coronasituationen ændrede hverdagen på hospitalerne, hvilket betød, at mange ikke-akutte og ikke kræft-specifikke undersøgelser og behandlinger blev sat i bero. Det skaber pres i de kommende kvartaler.

Især vurderer Kræftens Bekæmpelse, at det er vigtigt at holde øje med ventetiden til radiologiske undersøgelser (skanninger mv.), da vi ved, at ventetiden allerede før corona varierede meget på tværs af landet, og nogle steder er meget lang. 

Viden om konsekvenserne af corona
Kræftens Bekæmpelse arbejder på at have et nationalt overblik over konsekvenserne af corona. Men der offentliggøres fra de nationale myndigheder kun få og meget forsinkede data om konsekvenserne for f.eks. lægesøgning, kræftpakkeforløb og ventetiden til radiologiske undersøgelser.

Områdekontorerne og regionsudvalgene må derfor meget gerne også holde øje med data offentliggjort mere løbende af regionerne, f.eks. i gennemgangen af mødemateriale, som regionen løbende offentliggør. 

Regional viden om konsekvenserne må meget gerne formidles videre til chefkonsulent Lisbeth Høeg-Jensen, som opsamler data for området med henblik på at have et nationalt overblik over konsekvenserne af corona.   

Kontaktperson i Kræftens Bekæmpelse: Chefkonsulent Lisbeth Høeg-Jensen, Patient- & Pårørendestøtte, lihj@cancer.dk, tlf. 35 25 74 35