Luk

Demokratiet lever i IGEN-butikkerne

I Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker hedder en frivilligleder en talsmand. En talsmand er repræsentant for holdet af frivillige, som arbejder på en bestemt ugedag. Alle talsmænd mødes jævnligt for at tale om butikkens dagligdag, bemanding og trivsel. Vi var med på sådan et møde, der blev afholdt i Kræftrådgivningen i Hillerød, nord for København.

18. januar 2019
Forening og Frivillige

De frivilliges organisation i IGEN er nøje tilrettelagt, således at det altid er tydeligt, hvem der tager sig af hvad på hvilken dag i ugen. Det er vigtigt, fordi en butik ikke kan fungere uden fastlagt bemanding eller prissatte varer. Og så vægtes trivsel og godt arbejdsklima for alle frivillige ekstra højt i organisationen som helhed. I dag i Hillerød er alle talsmænd for IGEN-butikken der ligger under Kræftrådgivningen til stede. De repræsenterer hver især et hold bestående af op til 15 frivillige, og nu skal talsmændene fremføre holdets feedback og holdninger til punkterne på dagens dagsorden.

Jette Pries er talsmand for onsdagsholdet i IGEN-butikken i Hillerød.

Sikrer at alle bliver hørt

Jette Pries har været frivillig i IGEN i fem år. Hun blev for et år siden valgt til talsmand for onsdagsholdet. Arbejdet som talsmand har givet Jette nogle nye perspektiver i hendes frivillige virke: ”Det er spændende, fordi man får indblik i hele organisationen Kræftens Bekæmpelse, og ikke bare i vores egen lille butik. Det glæder mig, at være med til at formidle budskaberne videre til mit hold, som er en virkelig god gruppe ildsjæle med mange holdninger og meninger. Men det er kun godt, for via vores talsmænd sikrer vi, at alle bliver hørt”, fortæller Jette.

Talsmands-organisationen er en meget demokratisk størrelse og ifølge ledelsen af IGEN butikkerne, er mange ændringer af butikkernes daglige procedurer kommet, som en direkte følge af frivillige medarbejderes idéer eller ønsker, der er kommunikeret til talsmændene gennem årene.

Talsmændene fra IGEN Hillerød: Fra venstre: Lis, Marianne, Gerd og Henning.

Kan lide overblikket

Marianne Kjergaard er tidligere ledende sygeplejerske og er nu frivillig talsmand for torsdagsholdet på femte år. Marianne er ligesom Jette glad for tjansen: ”Jeg har altid godt kunne lide at have fingeren på pulsen og overblik over, hvad der foregår omkring mig. Dels er jeg med til at sørge for, at bemandingen fungerer, og så orienterer jeg holdet om stort og småt. Det trives jeg godt med, fordi jeg har et dejligt og engageret hold af mennesker at sørge for. Jeg er også glad for vores årlige talsmandsmøder, hvor alle talsmænd fra alle 14 butikker mødes og drøfter IGEN-kæden, og hvad der sker i hele organisationen. Det er nogle spændende møder, hvor man virkelig føler, man er en del af noget større”, fortæller Marianne.

Særligt gode til varegruppemøder

Mødet er ved at være slut. Talsmændene har lige aftalt, at der skal holdes et møde for varegruppen isenkram, hvor det bl.a. skal diskuteres, hvornår varerne kan sættes ned i pris. I Hillerød er holdene særligt gode til at mødes og aftale nye indsatser for varegrupperne, og det gør demokratiet endnu tydeligere: ”Der bliver bare mindre fnidder, når man mødes og bliver enige om, hvordan man tilrettelægger arbejdet, så holdet på én ugedag ikke gør det markant anderledes end en anden”, slutter Marianne.