Luk

Endnu en genbrugsbutik fejrer 30 års jubilæum

I Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Vejle har de frivillige god grund til at være både glade og stolte. På lørdag runder butikken nemlig et skarpt hjørne og fylder 30 år. Jubilæet bliver fejret hele ugen og der vil være konkurrencer og jubilæumstilbud med helt op til 50 % rabat.

Erna, Louise, Anne-Grethe og Eva er nogle af de mange fantastiske frivillige, som driver butikken.

Erna, Louise, Anne-Grethe og Eva er nogle af de mange fantastiske frivillige, som får hjulene til at dreje rundt i den nu 30-årige genbrugsbutik. Foto: Lone Kindberg

- Vi har en særdeles flot og velbesøgt butik med masser af godt kvalitetsgenbrug, men vores 30-årige succes skal først og fremmest tilskrives de frivilliges ihærdige indsats. Uden dem havde vi ingen butik. Alle de frivillige - uanset set om de har været her i mange eller få år, får hjulene i butikken til at dreje rundt. Så de har god grund til at være stolte, slår Frank Nissen, distriktschef for den 540 m2 store butik på Nørretorv 2E, fast.

En af de frivillige, som har været med i længst tid i butikken, er 84-årige Erna. Hun startede tilbage i 2001 - dengang butikken lå i nogle mindre lokaler på den anden side af gaden og genbrug var knap så velanset, som det er i dag.

Erna har været med som frivillig siden 2001 og var derfor også med i 2007, da butikken overtog lokalerne på Nørretorv. Erna står i midten lige ved indgangspartiet til butikken.

Erna har været med som frivillig siden 2001 og var derfor også med i 2007, da butikken overtog lokalerne på Nørretorv. Foto: Arkiv.

- Jamen, før i tiden var folk jo lidt flove over at købe brugt tøj. Det var i hvert fald ikke noget man sagde højt. Nu praler folk jo nærmest af det, og de vil gerne vise, at de har været fornuftige, griner Erna, som om nogen har været vidne til den positive udvikling, der er sket på genbrugsområdet igennem årene. 

Ligesom mange af Ernas frivilligkollegaer, startede hun fordi, hun syntes, at kræftsagen var en vigtig sag at støtte.

Kræftsagen og fællesskabet motiverer de frivillige
- Sagen betyder meget for mig. Min mand har haft kræft. Fællesskabet betyder også utroligt meget for mig. Vi har det så godt her på mandagsholdet og ses også privat og kommer med til hinandens fødselsdage og den slags, fortæller Erna, alt imens hendes frivilligkollegaer fra mandagsholdet nikker samstemmende.

- Ja, vi har et enormt godt sammenhold. Faktisk så godt at vi tit sidder og sludrer til kl. 18-19 stykker, selv om butikken for længst er lukket. Nogle gange tager vi også ud og spiser sammen, fortæller Louise på 43 år, som ved siden af sit fuldtidsarbejde som ernæringsassistent, har valgt at være frivillig i butikken hver mandag og tirsdag eftermiddag. For som hun siger - kræft er noget, der berør os alle. 

- Jeg har en datter med to børn, der har haft brystkræft to gange. Så jeg vil gerne give noget til kræftsagen, lyder det fra 64-årige Eva, som kun har været frivillig i butikken i et par måneder og dermed er butikkens nyeste frivillig.

- Det sociale er bare så godt, supplerer 75-årige Anne-Grethe, som elsker at fordybe sig og nørde med butikkens smykker, som hun bl.a. sørger for at klargøre og prissætte.

- Det er en fornøjelse at opleve, hvor godt de frivillige kommer ud af det med hinanden. Og trods aldersforskelle, så hygger de sig. Det fællesskab, som de har formået at skabe, er jo også grunden til, at de trives og godt kan lide at være her, uanset om man har været her i årtier eller er helt ny, lyder det fra Frank Nissen.

Har du også lyst til at blive genbrugsfrivillig?

Jeg synes, butikken har rigtig meget pænt tøj til fornuftige priser, sådan lyder det fra Ann, som er en tilfreds kunde, der også lige har doneret seks kasser genbrug til butikken.

- Jeg synes, butikken har rigtig meget pænt tøj til fornuftige priser, lyder det fra Ann, som er en glad kunde, der også lige har doneret seks kasser genbrug til butikken. Foto: Lone Kindberg

28 millioner
Det er ikke kun de frivillige, som har en stor kærlighed til butikken. At dømme ud fra butikkens omsætning på godt 28 millioner på de 30 år, der er gået, lader kunderne også til at være vilde med butikken og ikke mindst butikkens sortiment af genbrug.

- Jeg synes, at butikken har rigtig meget pænt tøj til fornuftige priser. De gange, jeg har været her, har jeg altid fundet noget, fortæller 41-årige Ann, som fornylig er flyttet til Vejle og i den forbindelse selv har doneret seks kasser genbrug til butikken.

- Det er fantastisk at kunderne bakker sådan op om at købe brugte ting. Især fordi overskuddet af de penge de lægger i butikken går til kræftforskning, forebyggelse og støtte til patienter og alle deres pårørende. Men vi har også nogle gode varer at komme efter, fortæller Frank Nissen og tilføjer:

- Forleden kom en flink mand ind i butikken og forærede os en stort set helt ny el-cykel. Den solgte vi kort tid efter til 9.000 kr. Vi er taknemmelige for, at folk har butikken i tankerne og donerer så meget genbrug af høj kvalitet.

Sammen med de frivillige glæder Frank sig nu til at fejre butikkens 30års-jubilæum og håber, at lokalborgerne kommer og bakker op om festlighederne.

Alle er velkomne, når butikken i denne uge fejrer sit 30 års jubilæum.

Alle er velkomne, når butikken i denne uge fejrer sit 30 års jubilæum. Foto: Lone Kindberg

Praktisk information om jubilæet:
Jubilæet fejres hele denne uge på Nørretorv 2E, 7100 Vejle. Det sker kl. 10.00 — 17.00 i hverdagene og kl. 10.00-13.00 på lørdag. Der vil være masser af aktiviteter. Eksempelvis vil der være op til 50 % på forskellige varegrupper samt mulighed for at vinde gavekort til butikken. Alle er velkomne.

Om Kræftens Bekæmpelse Genbrug:
Kræftens Bekæmpelse Genbrug har eksisteret siden 1991 og findes i dag i 16 forskellige byer. Hele overskuddet fra butikkerne går til Kræftens Bekæmpelses indsats inden for forskning, patientstøtte og forebyggelse. Kræftens Bekæmpelse Genbrug drives af knap 1000 frivillige landet over.

Læs også om Knud, som har været frivillig i butikken i 14 år