Luk

Et år med kvalitetsgenbrug i Næstved set med frivilliges øjne

Her i maj er det et år siden, at Kræftens Bekæmpelse åbnede genbrugsbutikken i Næstved. Selv om butikkens første leveår har været noget specielt og anderledes og mest af alt har stået i coronaens tegn, så har butikkens frivillige ikke desto mindre formået at holde humøret højt. Kræftens Bekæmpelses yngste butiksfrivillig fortæller her, hvordan det er at arbejde i butikken.

6. maj 2021
Lone Kindberg, Fundraising & Medlemmer
Julie sammen med sin mormor, Anne, i butikken

Julie sammen med sin mormor, Anne, i butikken. Foto: Privat.

En af de fantastiske frivillige, som har været med, siden butikken i Næstved åbnede i maj sidste år, er Julie Kirk Olsen, som med sine kun 15 år, er Kræftens Bekæmpelses yngste butiksfrivillig.

- Jeg har altid haft en stor interesse for genbrug og bæredygtighed, og siden jeg var helt lille, har jeg gået i genbrugsbutikker med min mor og min mormor. Så da jeg sidste år så, at Kræftens Bekæmpelse var ved at åbne en stor genbrugsbutik lige ved siden af min skole, vidste jeg bare, at dér ville jeg gerne arbejde, udtaler Julie, som til daglig går i 8. klasse.

Faktisk er genbrug og bæredygtighed så stor en del af Julies liv, at hun som blot 12-årig deltog i DR Ultras ’Designtalenterne’, hvor hun tog rundt i forskellige genbrugsbutikker for at sammensætte det mest bæredygtige tøj.

Savnede at foretage sig noget meningsfyldt
Da Julie første gang stiftede bekendtskab med frivilligt arbejde som 13-årig, skulle det naturligvis også foregå i en genbrugsbutik. Sammen med sin mormor arbejdede hun i den lokale Mødrehjælpen, men da den sidste forår måtte lukke under den første nedlukning, savnede Julie atter at foretage sig noget meningsfyldt - og allerhelst sammen med sin mormor. For hvis der er noget, der er meningsfyldt for Julie, så er det netop genbrug og hendes mormor. 

Hun udgør så stor en del af Julies liv, at det var vigtigt for hende, at hendes mormor kom med på tirsdagsholdet. På den måde kunne de nemlig sammen arbejde med genbrug. Men måske endnu vigtigere - sammen kunne de støtte kræftsagen. For lige præcis kræftsagen ligger Julie meget på sinde. 

Gør det for sin far
At Julie hver tirsdag tager hen i butikken direkte efter skole - mens vennerne i stedet hænger ud eller har et lønnet fritidsjob - skyldes i høj grad, at Julie elsker genbrug og sin mormor. Men den største grund er og bliver dog Julies far. Da Julie var blot fire måneder gammel, mistede hun nemlig sin far til kræft.

- Det giver bare så meget mening for mig at arbejde her i butikken. Både fordi jeg kan få lov til at arbejde med genbrug, og fordi jeg kan arbejde sammen med min mormor. Men min største motivation for at arbejde her, er min far. Da jeg var helt lille bitte, døde han desværre af kræft, og aldrig at have kendt ham fylder bare rigtig meget i mig. Derfor vil jeg gerne støtte Kræftens Bekæmpelse og være med til at sørge for, at andre børn ikke skal miste deres mor eller far til kræft, siger Julie.

Julie har desværre også måttet sige farvel til sin morfar til kræften. Derudover er der flere af Julies familiemedlemmer, som ligeledes har haft kræft. Heldigvis er de den dag i dag blevet erklæret raske.

Butikken i Næstved

Udpluk af kvalitetsgenbrug i butikken i Næstved. Foto: Julie Kirk Olsen.

Julie og Anne er genbrugselskere
 - Julie og jeg har et utroligt tæt og stærkt bånd til hinanden, og vi elsker at lave ting sammen. Vi har mange ting til fælles. Vi er nogle rigtig genbrugselskere, men udover det har vi desværre begge to haft kræft helt tæt inde på livet, så da Julie spurgte, om jeg ville med hen i Kræftens Bekæmpelse Genbrug og søge job som frivillig, var jeg nem at lokke, udtaler 65-årige Anne Christensen, mormor til Julie.

Og sådan gik det altså til, at både Julie og hendes mormor sidste år begyndte på tirsdagsholdet. Julie som en slags ’blæksprutte’, der hjælper til, der hvor hun kan, og mormor Anne som medansvarlig for butikkens bogafdeling. 

15-årige Julie i butikken i Næstved

15-årige Julie i butikken i Næstved. Foto: Privat.

Glad for arbejdet
- Jeg er så glad for at arbejde her. Alle de andre frivillige er bare så søde og rare. Og så er det bare en rigtig stor og fin butik med en masse fedt genbrug, udtaler Julie, som ind i mellem ikke selv kan lade være med lige at shoppe lidt genbrug. Den nederdel, hun har på, er da også et ren og skær genbrugsfund.

At Julie er væsentligt yngre end de andre frivillige, lader ikke til at genere hende det mindste. Tværtimod ser hun det kun som en gave.

- Selv om de andre er væsentligt ældre end mig, så hygger vi os og kan sagtens snakke privat og den slags. Og så er de søde til at lære fra sig. Jeg har jo ikke været på arbejdsmarkedet lige så længe, som de har, så det er klart, at de er langt mere erfarne til en masse ting, siger Julie ydmygt.

Kunder roser butikken
Også mormor Anne har svært ved at få armene ned af ren og skær begejstring for butikken.

- Det er sådan en dejlig butik, og vi har et rigtig godt sammenhold. Vi har også mange positive kunder, der roser butikken, fordi den er stor og lys, og fordi der er så meget plads, fortæller Anne.

At kunne få lov til at følge med i, hvad folk køber af genbrug og høre dem fortælle, hvad de skal bruge det til, er også en af fornøjelserne ved at arbejde i en genbrugsbutik.

Godt, at folk køber genbrug
- Og så er det sjovt at se, hvad folk køber. Der var engang en, som skulle bruge en masse ting til en fest. Du ved, duge, service, sovseskåle og den slags. Og det har vi jo et kæmpe udvalg af. Det er godt, at folk køber den slags brugt, siger Anne.

At butikken blev 'født' midt i en coronatid og derfor har haft en noget anderledes start på livet med bl.a. gentagne nedlukninger, aktiviteter og tiltag, der måtte udskydes for såvel de frivillige som kunderne, har ikke slået de frivillige ud. De har nemlig hele vejen igennem formået at holde humøret oppe, og at der er liv og glade dage i butikken, det er de frivilliges fortjeneste.

Kvalitetsgenbrug i butikken i Næstved

Der er masser af gode varer i butikken i Næstved. Foto: Julie Kirk Olsen.

Imponeret over alle frivillige
- Det har mildest talt været et specielt år at starte en genbrugsbutik op i. Men jeg må bare sige, at jeg er imponeret over alle vores 30 frivillige. De har ikke bare været forandringsparate, de har også hele vejen igennem holdt humøret oppe og ydet en imponerende indsats Det er deres fortjeneste, at vi har en så velfungerende butik. De holder gang i hjulene - corona eller ej, udtaler Lars Jessen, distriktschef for butikken.

Nu, hvor butikken for alvor er åben igen, håber han, at der er endnu flere, som har lyst til at støtte op om den gode sag ved at melde sig som butiksfrivillig, ligesom han håber, at endnu flere af Næstveds borgere vil se fordelene ved at handle genbrug.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker