Luk

Vaks frivillig sikrede 10.000 kr. til kræftsagen

Carsten opdagede en værdifuld fyldepen indleveret til Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Aarhus. Den indbragte 10.000 kr på auktion, der gik til kræftsagen. 

Det er ofte en kombination af viden, dygtighed og held der gør at vi fanger de særlige ting

Det er ofte en kombination af viden, dygtighed og held der gør at vi fanger de særlige ting, fortæller distriktschef for butikken, Kenneth Johansson.. Foto: Arkiv

Et vågent øje kan gøre en stor forskel for kræftsagen. Det ved 75-årige Carsten Vandkrog, der er frivillig i Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Aarhus. En dag han er på arbejde, kommer en kunde ind i butikken med fem brugte fyldepenne.

- Jeg lægger mærke til, at den ene af dem er en Mont Blanc, og de plejer at være af en vis kvalitet. Jeg tager fat i en af de andre frivillige for at høre, hvad han tænker. Vi bliver enige om, at vi kan gøre to ting: sætte dem til salg i butikken med det samme eller lade Kenneth, vores distriktschef, bestemme, hvad der skal ske med dem. Vi beslutter os for det sidste.

Carsten lægger fyldepennene i et chartek på Kenneths bord, men inden Kenneth overhovedet når at tage stilling til, hvad der skal ske med dem, støder Carsten tilfældigvis på en annonce i lokalavisen, hvor en samler bl.a. efterlyser fyldepenne.

- Jeg får taget nogle billeder af dem, både enkeltvis og samlet, som jeg sender til den pågældende samler med henblik på at få dem vurderet, forklarer Carsten og fortsætter:

- 2000 kr. ville samleren samlet give for dem – ubeset vel og mærke. Og så kunne jeg jo godt regne ud, at de nok vil være noget mere værd og det fortæller jeg så Kenneth.

Her er den Mont Blanc fyldepen, som endte med et imponerende hammerslag på 10.000 kr.

Her er den Mont Blanc fyldepen, som endte med et imponerende hammerslag på 10.000 kr. Foto: Lauritz Auktionshus

Et imponerende hammerslag
- Da Carsten i første omgang lægger en stak fyldpenne ind på mit bord, tænker jeg ikke, at de ser ud af noget særligt og tillægger dem heller ikke nogen særlig værdi. Men så gør Carsten mig opmærksom på, at han har været i kontakt med en samler, og at de muligvis er noget værd. Jeg vælger derfor at få auktionshuset Lauritz til at vurdere dem, fortæller distriktschef for butikken, Kenneth Johansson.

Hos Lauritz bliver den ene fyldepen vurderet til 5.000 kr. mens de andre samlet bliver vurderet til 1.200 kr. Allerede dagen efter bliver Kenneth kontaktet af Lauritz med beskeden om, at de har kigget nærmere på den 'specielle' pen og har valgt at hæve vurderingen til 12.000 kr. og de andre samlet til 1.800 kr.

- Den særlige Mont Blanc fyldepen endte med at blive solgt til 10.000 kr. Det er et imponerende hammerslag, og havde det ikke været for Carstens arbejde og viden, så havde vi på ingen måde fået så mange penge hjem. Så stor ros til Carsten for at have taget dem til side, siger Kenneth begejstret.

Selv anser Carsten ikke sin indsats for noget særligt, og derfor er han heller ikke meget for at tage æren for, at Kræftens Bekæmpelse har fået så mange penge i kassen for fyldepennene.

- Uden de andre, så havde det ikke kunne lade sig gøre, siger han ydmygt og fortsætter:

- Men generelt synes jeg da, at vi skal prøve at få mange penge for varerne. Ofte er det jo nogle rigtig fine og gode ting vi har og vi må ikke glemme, at overskuddet går til Kræftens Bekæmpelse.

Her ses en af Ovartacis karakteristiske piber, som endte med at indbringe 4.000 kr.

Her ses en af Ovartacis karakteristiske piber, som endte med at indbringe 4.000 kr. Foto: Bruun Rasmussen

Fra skrot til genbrugsguld
Det er ikke første gang en vaks frivillig har sikret et stort beløb til kræftsagen. En lignende episode udspillede sig tilbage i 2014, hvor et vågent frivilligøje ligeledes var skyld i, at nogle varer indbragte flere tusinde kroner. Varer, som ellers var lagt til skrot.

- Jeg var ved at sortere nogle kasserede varer, og pludselig falder jeg over to-tre piber i metal, som var dekoreret som kvindeskikkelser. Jeg genkendte dem med det samme som de såkaldte 'ryge fantomer'. Kort forinden havde jeg tilfældigvis set en tv-udsendelse om en lokal kunstner ved navn Ovartaci, som bl.a. lavede kvindefigurer udformet som piber, fortæller 73-årige Peter Rask, som har været frivillig i butikken i mere end 10 år.

- Takket være Peters viden, røg piberne ikke til skrot, men sat til salg på Bruun Rasmussen, hvor de blev solgt for 4.000 kr. stykket. Det er ofte en kombination af viden, dygtighed og held der gør at vi fanger de særlige ting, men det er vigtigt at få undersøgt varerne, hvis man er i tvivl, for pludselig står man med den unikke genstand, som kan overraske, siger Kenneth  afslutningsvist.

Læs også om, hvordan der er brug for dig som ny genbrugsfrivillig:

Bliv genbrugsfrivillig

2

Kommentarer

Spændende fortælling. Fik kunden, der indleverede fyldepennene også  at vide, at der var så fine priser på spil?  

4. maj 2022 14:26

Lone Kindberg Hej Vibeke. 
Mange tak for dit gode og relevante spørgsmål:-)
Når en giver kommer ind i vores butik med varer, er det yderst sjældent at varerne bliver vurderet og prissat med det samme.
Typisk skal varerne igennem et eksperthold, som har ansvaret for den pågældende varegruppe. Ekspertholder står for først at sortere varerne, klargøre varerne inden de bliver prissat og slutteligt sat ud i butikken til salg.  Derfor får den gavmilde giver som regel ikke besked om hvad de pågældende varer bliver sat til salg til og derudover er det som oftest kun ved afhentninger af dødsboer og lignende , at vi får oplyst givernes navn og kontaktinfo. 
Mvh
Lone Kindberg, Kommunikationsmedarbejder for Kræftens Bekæmpelse Genbrug. 

9. maj 2022 14:51