Luk

Få inspiration til snakken om alkohol med din store teenager

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ’Fuld af liv’ indsats har i denne uge lanceret kampagnen ’Dit barn – Din alkoholdning’. Formålet med kampagnen er at få flere forældre til at bevare dialogen med deres teenagere om alkohol - også selvom husets teenager er blevet halvvoksen. Unges alkoholforbrug stiger nemlig markant, når de starter på en ungdomsuddannelse.

24. september 2020
FOREBYGGELSE & OPLYSNING
Ung drikker øl med bokseudstyr på.

Forældre spiller en afgørende rolle, hvis unge skal drikke mindre. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

For mange forældre kan det være svært at tage snakken om alkohol, når husets teenager bliver lidt større. Kun hver tredje 15-20-årige har aftaler med deres forældre om alkohol. Det viser rapporten ’Unges alkoholvaner i Danmark 2019’ fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, der netop er offentliggjort.

Hvis unge skal drikke mindre, spiller forældre en afgørende rolle. For unge, der har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker mindre end unge, der ikke har.

Alkohol øger risikoen for konflikter og ulykker
På langt sigt øger alkohol risikoen for 60 forskellige sygdomme, herunder kræft, men for meget alkohol kan også have alvorlige konsekvenser på den korte bane.

Hver sjette 15-20-årige har f.eks. oplevet konflikter på grund af alkohol. Og hver fjerde har prøvet at komme til skade, når de har været påvirket af alkohol, viser rapporten om unges alkoholvaner 2019.

’Her og nu’-konsekvenserne kan også være fatale, og tal fra verdenssundhedsorganisationen WHO viser, at hver sjette dødsfald blandt danske unge skyldes alkohol.

’Dit barn - Din alkoholdning’
I den nye kampagne sætter vi fokus på de alvorlige konsekvenser, et højt alkoholforbrug i ungdommen kan have. Det er vigtigt, at forældre ikke mister troen på, at de stadig har noget at skulle have sagt, når det kommer til alkohol, også selvom ens barn er blevet halvvoksen.

De fleste unge lytter faktisk stadig til deres forældre, så vi opfordrer til at tage snakken og lave aftaler. Det at fylde 15-16 år behøver nemlig ikke at betyde fuld skrue på alkoholforbruget.

Se kampagnefilmen, der er instrueret af Nicolas Winding Refn:

Filmen 'Dit barn - Din alkoholdning'

Del gerne på lokal Facebookside
På vores kampagneside www.alkoholdning.dk kan forældre blive klogere på unge og alkohol og få inspiration til dialogen. Kampagnen annonceres bl.a. fra vores nyoprettede Facebookside til forældre: Dit barn – Din alkoholdning og fra Kræftens Bekæmpelses YouTubekanal.

Derudover kan man møde bannerannoncer på f.eks. tv2.dk og politiken.dk. I er meget velkomne til at dele kampagnefilmene på jeres lokalforenings Facebookside.

Politiken har fokus på forældrenes rolle
Rapporten offentliggøres sammen med en pressehistorie om forældres rolle ift. unges alkoholforbrug. En historie, som Politiken gik solo med onsdag morgen. Nyheden er også sendt bredt ud via Ritzau og kan læses på cancer.dk her:

Kun hver tredje teenager har aftaler om alkohol med deres forældre

Hvis du har spørgsmål til kampagnen, er du velkommen til at kontakte Dorte Dahl fra Forebyggelse & Oplysning på dahl@cancer.dk