Luk

Fantastiske Frivillige: Catrine og Thomas vil give unge pårørende et fællesskab

Catrine Høy Hansen og Thomas Møller er netop blevet frivillige i Ung kræft. De står i spidsen for en gruppe i Aarhus for unge pårørende og efterladte til unge kræftpatienter. I gruppen er der plads til at dele erfaringer, grine og bakke hinanden op i det svære.

6. november 2019
IBEN BØGH NIELSEN, UNG KRÆFT

Catrine er en af de frivillige, som står i spidsen for den nye gruppe for unge pårørende og efterladte. Foto: Privat.

I juli dumpede en mail ind i Ung kræfts indbakke fra 33-årige Catrine Høy Hansen. Hun ville gerne starte en gruppe op for unge, der er pårørende eller efterladte til unge kræftpatienter.

Catrines kæreste døde af bugspytkirtelkræft i foråret 2019. Han blev 33 år. Pludselig var hele deres fælles fremtid revet væk, og Catrine skulle finde ud af at fortsætte sit liv uden Mikael. 

- Lige dér, hvor livet virkelig skulle til at begynde, mistede jeg Mikael. Vi var aldrig i tvivl om, at han nok skulle klare den. Vi havde jo hele livet foran os. Vi skulle rejse sammen, få børn og følge vores mange drømme, siger Catrine.

Ensomheden ramte
Da Mikael døde, blev Catrine ramt af en enorm ensomhed. Hun manglede at tale med nogen, hun kunne spejle sig i. Andre som havde været det samme igennem.

Der er ikke mange unge, der har været igennem det samme som Catrine. Derfor er der heller ikke ret mange tilbud målrettet unge pårørende og efterladte til unge kræftpatienter.

- Jeg googlede løs for at finde grupper, hvor jeg kunne møde ligesindede, men jeg kunne ikke finde nogen. Lige nu går jeg i en sorggruppe for yngre efterladte med børn. De er utrolig søde, men vi er også nogle meget forskellige steder i vores liv. Alle de andre har børn, hvilket Mikael og jeg aldrig nåede at få, fortæller Catrine.

Hun kontaktede derfor Ung kræft for at høre, om de ville starte en gruppe for unge pårørende og efterladte.

- Jeg har hele tiden vidst, at det, der ville hjælpe mig allermest, var at møde ligesindede. Når jeg møder andre pårørende, får jeg en følelse af ikke at være alene. Det er bare så vigtigt i en tid, hvor jeg aldrig har følt mig mere ensom, siger hun.

Læs hvordan psykoterapi kan dæmpe stress og bekymring hos pårørende:

Terapi til pårørende hjælper også patienten

Ung kræft besluttede sig for at bakke Catrine op, og 1. november blev den allerførste gruppe for unge pårørende og efterladte til unge kræftpatienter en realitet.

Catrine kommer ikke til at stå for gruppen alene, for midt i planlægningen af den nye gruppe meldte sig endnu en pårørende, som gerne vil være frivillig.

33-årige Thomas Møllers kæreste har kræft og ligesom Catrine, savner Thomas at tale med ligesindede.

- Min kæreste, Michelle, er frivillig i Ung kræfts gruppe i Aarhus for unge med kræft. Hun får rigtig meget ud af snakke med de andre, og hun går altid fra møderne med en masse energi. Jeg må nok indrømme, at jeg er lidt misundelig på det fællesskab, hun har med de andre medlemmer, lyder det fra Thomas.

Thomas er fyldt med pågåmod og glæder sig til gruppens første aften sammen. Foto: Privat.

- Omgivelsernes fokus er på Michelle. Det er hende, de spørger til. Det er selvfølgelig helt forståeligt, men jeg savner, at der er nogen, som spørger, hvordan jeg har det. Det er ikke nemt at stå på sidelinjen og se den, man elsker være syg, siger han videre.

Gruppe for både pårørende og efterladte
Nogle pårørende står midt i et sygdomsforløb med alt, hvad det indebærer af hospitalsbesøg, bange tanker og frustrationer. For andre er det måske flere år siden, at deres kæreste, ven eller søskende var syg. Gruppen er også for dem, som har mistet – ligesom Catrine.

- Det er en styrke, at vi er forskellige steder i livet. Jeg er sikker på, at jeg kan få noget ud af at tale med andre, også selvom vi ikke står i helt samme situation. Lige såvel som at mine erfaringer også kan bruges af dem, hvis kæreste, søskende eller ven er i live, fortæller Catrine.

Thomas er enig. For ham er det vigtigste, at gruppens medlemmer alle er unge med kræft tæt inde på livet.

- Som pårørende forholder man sig til døden, også selvom prognosen er god. Det er så vigtigt med en gruppe, hvor vi kan tale om vores frygt. Frygten for at miste den, vi elsker. Den snak bliver der automatisk åbnet op for, når der også er efterladte med.

På Ung kræfts hjemmeside kan du se tre korte videoer, hvor pårørende hudløst ærligt fortæller, hvordan det er at stå på sidelinjen: 

Unge pårørende

Erfaringsudveksling, hygge og aktiviteter
Gruppen er blevet til i et samarbejde mellem Catrine og Thomas, Ung kræft og Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivning i Aarhus. Den er bygget op efter samme koncept som resten af Ung kræfts grupper, hvor man mødes til en aktivitet. Det kan være madlavning, spilleaften, julefrokost, foredrag eller bowling. 

Den allerførste gang, gruppen mødes, bliver 19. november, hvor de har planlagt en aften med mad og hygge.

Catrine og Thomas er fulde af gåpåmod og glæder sig til det første arrangement. Men de er også en smule nervøse, for de ved, at det kan være grænseoverskridende at deltage.

- Det kræver mod og overskud at dukke op. Men min erfaring siger mig, at når man har deltaget første gang, så bliver det meget nemmere at komme anden gang. Nu glæder jeg mig til at komme rigtig i gang med gruppen og skabe det her helt særlige mødested, som jeg selv har manglet, lyder det fra Catrine.

Thomas er enig. Han glæder sig især til at skabe et trygt rum, hvor man kan tale om alt. Et rum, hvor der er plads til at sige højt, at man har det svært – også selvom man ikke den, som er syg.

Om gruppen:

  • Gruppen er for unge pårørende og unge efterladte (15-39 år) til unge kræftpatienter (15-39 år)
  • Man skal være ml. 15-39 år og enten søskende, nær ven, kæreste, ægtefælle eller efterladt til en ung med kræft for at være med
  • Gruppen mødes i Aarhus og omegn, men unge pårørende og unge efterladte fra hele landet er velkomne i gruppen.
  • Det er gratis at være med
  • Du kan finde gruppen på Facebook, hvor du kan holde dig opdateret omkring de kommende aktiviteter: Facebookgruppe
  • Ung kræft har endnu ikke planer om flere grupper for unge pårørende og efterladte. Gruppen i Aarhus skal give os erfaringer og vurdere, om konceptet eventuelt skal udrulles til flere byer