Luk

Fantastiske frivillige: Charlotte vil have røgen væk fra Silkeborg

Som frivillig i Kræftens Bekæmpelse er Charlotte Kirk Jeppesen med til at skaffe nye partnere i Røgfri Fremtid. Og målet er klart: ingen børn og unge skal ryge.

21. maj 2019
AF STINE LYNGHARD, FORENING & FRIVILLIGE
Charlotte Kirk Jeppesen

- Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel, og det føler jeg, at jeg kan med Røgfri Fremtid, siger Charlotte Kirk Jeppesen. Foto: Tomas Bertelsen.

Det var en efterårsdag, Charlotte Kirk Jeppesen stod foran rådhuset i Silkeborg og var på vej ind for at tale til byrådet. Som lokalforeningsformand for Kræftens Bekæmpelse i Silkeborg havde hun endelig fået mulighed for at tale direkte til politikerne og overbevise dem om, at kommunen skulle være partner i Røgfri Fremtid. En sag, der ligger hendes hjerte nær.

- Når jeg kører forbi skolen der, hvor jeg bor, kan jeg se nogle af lærerne stå og ryge sammen med de store elever, og jeg synes simpelthen, det er forfærdeligt. Hvordan får et barn en idé om at ryge? Det hører ikke nogen steder hjemme, for skoletiden skal være røgfri, siger Charlotte Kirk Jeppesen.

Derfor skrev hun flere læserbreve i den lokale avis, og hun skrev også direkte til borgmesteren.

- Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel, og det føler jeg, at jeg kan med Røgfri Fremtid. For det er så frygteligt, at der er 40 børn og unge, der starter med at ryge hver eneste dag. Bliver de ved med at ryge alle sammen, så er der 20 af dem, der dør af det. Det er meget konkret – og det skal vi gøre noget ved, siger Charlotte Kirk Jeppesen.

Det væltede ind med mennesker
I forbindelse med Lyserød Lørdag nede på torvet i Silkeborg fik hun tilfældigvis øje på en af lokalpolitikerne, Gitte Willumsen (V), der er formand for kommunens sundheds- og ældreudvalg:

- Så gik jeg hen til hende og sagde, ’skal vi to ikke snart mødes over en kop kaffe? For vi skal have gjort noget ved det her tobak.’ Og det syntes hun, var en god idé, fortæller Charlotte Kirk Jeppesen.

Charlotte Kirk Jeppesen

Charlotte Kirk Jeppesen glæder sig over, at JYSK Park bliver et delvist røgfrit stadion. Fodboldklubben Silkeborg IF er en af de otte partnere fra Silkeborgområdet, som det er lykkedes hende at få med i Røgfri Fremtid. Foto: Tomas Bertelsen.

Da de mødtes, fandt hun ud af, at byrådet faktisk skulle drøfte, om kommunen skulle skrive under på en partnerskabsaftale. Der fik Charlotte Kirk Jeppesen sin chance. De aftalte, at hun skulle komme ned i byrådet og holde tale. Og så stod hun altså der en efterårsdag sidste år.

- Lige præcis den dag skulle de også tale om nogle besparelser, og det vidste jeg ikke, så det væltede ind med folk, og havde jeg ikke lovet at være der, var jeg måske nok smuttet igen. Men når man står i det, så er det sådan det er, selv om det var irriterende, at jeg fik røde kinder, griner Charlotte Kirk Jeppesen.

Noget må hun have gjort rigtigt, for byrådet vedtog at blive partner i Røgfri Fremtid. Faktisk stemte hele byrådet for.

- Jeg vidste ikke, om den ville gå igennem eller ej, så jeg var glad. På vej hjem i bilen måtte jeg også lige råbe ’yes!’ Det var fedt, at kommunen kom med, fortæller Charlotte Kirk Jeppesen, som kort efter var nede på borgmesterkontoret og få skrevet under på en partnerskabsaftale.

Med aftalen håber hun, at det snart er slut med at se elever stå og ryge sammen med deres lærere henne på den lokale skole.

Læs om, hvor mange der er blevet partnere i Røgfri Fremtid:

Stor opbakning til Røgfri Fremtid

Lokale skaber røgfri miljøer
Charlotte Kirk Jeppesen arbejder til daglig som beskæftigelseskonsulent i Jobcenter Silkeborg. Hun er en af de mange frivillige i Kræftens Bekæmpelse, som arbejder lokalt for at få flere til at bakke op om Røgfri Fremtid ved at blive partnere.

Det er op til partnerne selv at sætte konkrete initiativer i gang - og ethvert initiativ er velkomment. Andelen af unge rygere har nemlig været stigende de seneste år. Jo tidligere man begynder at ryge, jo større er risikoen for, at man bliver afhængig og får svært ved at stoppe igen. Derfor er det vigtigt at have fokus på, hvordan man undgår, at børn overhovedet tænder den første cigaret, mener Charlotte Kirk Jeppesen.

- Jeg tror ikke, vi får alle til at holde op med at ryge fra den ene dag til den anden. Det er et langt, sejt træk. Men kan vi få dem til at lade være med at starte, så behøver vi ikke bekymre os om at få dem til at stoppe, siger hun.

Røgfri rollemodeller
Foreløbig har Charlotte Kirk Jeppesen fået otte lokale idrætsklubber, virksomheder og altså også selve kommunen til at gå ind i partnerskabet. Den første, hun ringede til, var direktøren for elitehåndboldklubben Bjerringbro- Silkeborg (BSV).

Charlotte Kirk Jeppesen

Den lokale biograf er også blevet partner i Røgfri Fremtid. Foto: Tomas Bertelsen.

- Hvis vi kan tage et lille skridt, som har så stor betydning, vil vi gerne bakke op om budskabet om, at ingen børn og unge skal starte med at ryge. Vi har nogle rollemodeller, som de unge ser op til, siger adm. direktør Jesper Schou.

Derfor sagde han ja til at blive partner, men selv om aftalen var underskrevet, smuttede Charlotte Kirk Jeppesen ikke bare ud af døren for at fokusere på at finde de næste partnere.

- Hun kommer her jævnligt og deler reklamer ud og er synlig til håndboldkampe. Hun er vedholdende i forhold til at tage kontakt og få møder i kalenderen. Hun er meget engageret og brænder virkelig for det, siger Jesper Schou.

Netop idrætsklubberne er vigtige for Charlotte Kirk Jeppesen, fordi børn og unge er der i fritiden, og fordi de ser op til spillerne.

- Da vi knækkede koden med BSV, kunne de andre håndboldklubber også se ideen, fortæller hun.

Nogle siger nej
De fleste i lokalsamfundet har været positive, men Charlotte Kirk Jeppesen møder også virksomheder, der siger nej, fordi de har mange ansatte, der ryger.

- Det er jo voksne mennesker, så der tænker jeg, at der kan jeg nok ikke gøre noget alligevel. De må ryge, hvis de har lyst til det - bare de vil love mig, at deres børn ikke starter med det. Og det vil de som regel altid gerne, fortæller hun.

Der er også steder, hvor det er sværere at få lavet røgfri miljøer end andre. For eksempel fodboldstadions. Derfor glæder Charlotte Kirk Jeppesen sig over, at hun har fået lavet en aftale med den lokale fodboldklub Silkeborg IF, som betyder, at klubben næsten bliver røgfri.

- Fodbold har jo alle dage været bajere, pølser og cigaretter. Men vi har fået lavet en delaftale, sådan at ansatte ikke må ryge, man kan ikke blive optaget på fodboldcollege, hvis man ryger, og der kommer til at være nogle røgfri områder på tribunerne. Hellere at stadion er delvist røgfrit, end at man må ryge alle steder, siger Charlotte Kirk Jeppesen.

Og de mange små dråber i havet er lige præcis det, der gør Røgfri Fremtid til en succes.

- Jo flere, vi er, der kæmper den samme kamp, jo bedre. Det spreder sig som ringe i vandet, og på den måde kan vi få bragt budskabet ud via flest mulige kanaler. Jeg stopper først i 2030, når der ikke er nogen af de unge mennesker, der ryger, fortæller Charlotte Kirk Jeppesen. 

Røgfri Fremtid har otte partnere i Silkeborg:

  • Håndboldklubben Bjerringbro-Silkeborg
  • Håndboldklubben Silkeborg-Voel KFUM
  • Folkesparekassen Silkeborg
  • Silkeborg Kajakklub
  • Bio Silkeborg
  • Silkeborg Kommune
  • Ungebyrådet
  • Fodboldklubben Silkeborg IF

Om Røgfri Fremtid
Den 31. maj 2017 lancerede Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden initiativet Røgfri Fremtid. Røgfri Fremtid er et partnerskab og en bevægelse, der arbejder for en røgfri generation i 2030. 

Siden er over 150 organisationer, myndigheder, uddannelsessteder og virksomheder blevet en del af partnerskabet og har forpligtet sig til at arbejde for, at ingen børn og unge ryger i 2030.

Læs mere på røgfrifremtid.dk