Luk

Fantastiske Frivillige: Susannes mange T-shirts

Susanne Ulk er frivillig på en række forskellige poster i Kræftens Bekæmpelse. Hun kalder det ’payback’. Hun har nemlig selv været igennem et vellykket kræftforløb, og det motiverer hende til at hjælpe andre med at få samme gode behandling.

16. oktober 2019
STINE LYNGHARD, FORENING & FRIVILLIGE

Susanne Ulk har taget mange opgaver på sig som frivillig. Her er hun til Stafet For Livet i Haslev. Foto: Stine Lynghard.

Susanne Ulk har skabet fuld af trøjer fra Kræftens Bekæmpelse. Stort set én for hver rolle, hun har som frivillig. Hun har en langærmet med lynlås fra sin lokalforening, en blå frivillig-T-shirt fra Stafet For Livet og en gul Fightertrøje. Og så har hun en bunke T-shirts fra kampagner, som hun går ud og oplyser danskerne om.

- Jeg er utroligt glad for mit frivillige arbejde. Jeg synes, det er tilfredsstillende at lave kræftpolitisk arbejde, og så kommer jeg i kontakt med mange engagerede og fantastiske mennesker. Det betyder meget, siger Susanne Ulk.

Hun begyndte som indsamler på Landsindsamlingen, men siden da har hun kastet sig over utallige opgaver som frivillig i Kræftens Bekæmpelse. I dag er hun formand for lokalforeningen i Faxe, medlem af regionsudvalget i Region Sjælland, medlem af hovedbestyrelsen - og så er hun også tovholder for oplysning på Stafet For Livet i Haslev. Hun bruger det aktivt, at hun har forskellige poster på både lokalt, regionalt og landsdækkende plan.

- Jeg har en stor indsigt i, hvordan tingene hænger sammen. For mig bør lokalforeninger, regionsudvalg og hovedbestyrelsen være bundet meget tæt sammen, fordi man drager nytte af hinanden og hinandens viden. Det er det, der giver mig størst tilfredsstillelse, at jeg kan se, hvordan tingene hænger sammen, når vi trækker på samme hammel. Det er derfor, jeg har valgt at være aktiv alle tre steder, siger Susanne Ulk.

Man bliver hørt
Som lokalforeningsformand er Susanne Ulk meget tæt på dem, det hele handler om at hjælpe: patienter og pårørende. Faxe Lokalforening driver f.eks. en kræftcafé, hvor hun og de andre frivillige hører om konkrete problemstillinger, som Susanne Ulk kan bringe videre til regionsudvalg og hovedbestyrelse.

- Jeg oplever virkelig, at de tre niveauer arbejder sammen, og at der bliver lyttet. Jeg kan jo så gå tilbage til min lokalforening og sige ’ved I hvad, det nyttede, det brev vi sendte’. Så kan vi blive stolte og glade over, at ting lykkes. Det er dejligt, smiler hun.

Helt konkret har Susanne Ulk f.eks. oplevet, hvordan hovedbestyrelsen lyttede og handlede, da lokalforeninger efterspurgte muligheden for at skabe lokale rådgivningstilbud i områder, hvor der er langt til en kræftrådgivning. Det medførte, at der blev afsat en pulje i en forsøgsperiode til at etablere flere lokale rådgivningstilbud i samarbejde med kommunerne.

- Man bliver hørt, og det går både den ene og den anden vej. Og der bliver sat noget i værk. Så det nytter noget, fortæller hun.

Du kan læse mere om muligheden for lokale rådgivningstilbud her:

Nye lokale rådgivningstilbud skal nå flere danskere

På glatis til Landsindsamlingen
Der er også enkelte gange, hvor Susanne Ulk føler, at hun får taget lidt for mange opgaver på sig. Som for eksempel da der manglede en indsamlingsleder til Landsindsamlingen i en anden del af kommunen.

- Først tænkte jeg, at der ikke var noget at gøre ved det. Men så gik det op for mig, at der var 30 ruter, og at vi ville gå glip af 30-40.000 kroner. Det var for ærgerligt, forklarer Susanne.

Så hun tog opgaven på sig – men det var i et område, som hun ikke kender så meget til.

- Så var der en, der ringede og sagde, at hun gerne ville have en rute til sin mand, der ikke var for gangbesværede. Jeg sagde til hende: ’Helt ærligt, jeg aner det ikke, for jeg har kun været i jeres by én gang i mit liv’. Så sagde hun: ’Det lyder da som om, at du har brug for hjælp’. Det svarede jeg ja til, så nu er hun med til næste år i stedet for, griner Susanne.

Vil give noget igen
Når Susanne Ulk ind imellem får taget en opgave for meget på sig, så er det fordi, hun simpelthen ikke kan lade være. Hun har flere gange haft kræft meget tæt inde på livet. For tre år siden mistede hun desværre sin mand, som havde kræft i spiserøret.

- Min mand døde efter kort tids sygdom. Jeg vil gerne ære ham. Og jeg vil gerne have, at andre ikke bliver udsat for det samme, siger Susanne.

Men hun vil også gerne give noget igen, fordi hun selv er kommet godt igennem en behandling for brystkræft.  

- For mig er det her ’payback’. Jeg har haft et vellykket kræftforløb, 7-9-13, og jeg føler mig så heldig og privilegeret personligt. Så jeg synes, jeg skylder at vise, at jeg er glad for den behandling, jeg har fået. Jeg vil gerne være med til at forsøge at give andre den samme gode behandling. Det giver mig en meget stor personlig tilfredsstillelse at være med til at gøre noget stort og godt for andre, fortæller hun.

Og så har hun genfundet et kollegialt fællesskab, som hun ellers havde sagt farvel til, da hun gik på pension.

- Jeg er holdt op med at arbejde, så jeg har ikke nogen deciderede kolleger. Men det får jeg her. Så der er også en masse socialt i det, der giver mig noget - og den glæde og varme, der kommer tilbage fra folk, der også er glade for at være frivillige, det betyder rigtig meget, siger Susanne Ulk, inden hun går tilbage til dagens frivillige opgaver iført sin gule Fighter-T-shirt og lokalforeningsblusen med åben lynlås.

1

Kommentarer

Alice Nielsen

Alice Nielsen Jeg er fuld af beundring, Susanne, Du er en inspirator. og ildsjæl. Dit store egangement og store indsigt og seriøsitet. Og du giver bestemt videre i mange sammenhænge - man kan kun blive inspireret

16. oktober 2019 11:25