Luk

Flere overlever at få kræft

I en række artikler stiller vi skarpt på, hvordan det går med at sikre hurtige kræftforløb til danskerne. Anledningen er, at vi nu har haft akutkræft i ti år.

I de tidligere artikler har vi været inde på områder, hvor der stadigvæk er udfordringer i forhold til at sikre smidige og hurtige kræftforløb til danskerne.

Men denne gang sætter vi fokus på det positive. Godt og vel 10 år med kræftpakkerne sætter sine spor. Flere og flere overlever at få kræft.

23. april 2019
IB LINDSTRØM, FORENING OG FRIVILLIGE

Andelen af mandlige lungekræftpatienter, der overlevede deres kræftsygdom mindst et år efter diagnosen, var for 10 år siden på 31 procent. Nu taler vi 44 procent.

For kvinder er overlevelsen i samme periode gået op fra 35 procent til 53 procent.

Det går altså ganske klart den rette vej. Hvad er der sket? Ja, vi har fået kræftpakkerne. Kræftpakkerne er nærliggende at se som en afgørende forklaring på den bedre overlevelse hos de danske lungekræftpatienter.

Er det virkelig kræftpakkerne, der alene er forklaringen? Nej, også bedre behandlingsmetoder, screening og større opmærksomhed på at gå til læge når symptomer melder sig, spiller givet ind.

Men der er ikke megen tvivl om, at kræftpakkerne har været centrale for at nå den forbedrede overlevelse. Og det er ikke kun i forhold til lungekræft, men i forhold til kræftområdet generelt vi ser, at overlevelsen er steget gennem de seneste 10 år.

Bemærk at kurven knækker opad efter kræftpakkernes indførsel

Lad os tage et andet eksempel. For 10 år siden overlevede 18 procent af kvinder med diagnosen bugspytkirtelkræft deres sygdom mindst 1 år efter diagnosen. 10 år senere taler vi 34 procent. For mænd steg andelen i samme periode fra 17 procent til 30 procent.

Lungekræft og bugspytkirtelkræft er blot to nedslag i kræftdatabasen NORDCAN, som også, hvad angår andre kræftdiagnosegrupper, dokumenterer, at det går fremad med kræftoverlevelsen hos danskerne.

Stærkt medvirkende til, at andelen af kræftpatienter, der overlever deres kræftsygdom, stiger, er som nævnt kræftpakkerne. Medlemmerne af Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg er nogle af de personer, der utrætteligt gennem de seneste ti år har kæmpet for, at så mange kræftpatienter som muligt gennemfører udredning og behandling inden for de forløbsmål, der er i kræftpakkerne.

I dag er det cirka 80 procent af de kræftpatienter, der har karakteristiske symptomer på kræft, der udredes og behandles inden for forløbsmålene.

Orla Kastrup Kristensen

Kræftens Bekæmpelses regionsudvalgsformand i region Nordjylland, Orla Kastrup Kristensen, har været med næsten hele vejen siden kræftpakkernes indførsel og han fremhæver: ”Jeg bliver stolt og glad over det vores forening, Kræftens Bekæmpelse, har nået gennem en massiv indsats i en længere årrække med først at få pakkerne indført og dernæst at holde øje med at tingene udvikler sig som de skal. Vi i Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg har hele tiden vidst, at kræftpakkerne virker. Og derfor har vi hele tiden holdt fast i at påvirke og overvåge, selv om det har krævet og fortsat kræver, at vi hænger ekstra i”.

Norge og Sverige kopierer kræftpakkerne

Statistiker i Kræftens Bekæmpelse Gerda Engholm har arbejdet med overlevelsesdata og siger: ”Jeg kan med tilfredshed konstatere, at det går den rigtige vej, når vi taler overlevelse af kræft. Vi har efterhånden for mange kræftformer fået overlevelses-tal, der nærmer sig nabolandene Norge og Sverige.

Gerda Engholm fortsætter: ”Sammenligner vi kræftoverlevelse på verdensplan, viste en artikel i The Lancet fra sidste år, at for 18 kræftformer i 51 lande var Danmark med i gruppen med størst forbedring fra 2000 til 2014 for 14 af de 18 kræftformer. I artiklen blev der peget på akutkræft og kræftpakker som meget vigtige elementer bag forbedringen i Danmark”.

At kræftpakker med forløbsmål for udredning og behandling af kræft er et storartet instrument til at sikre kræftpatienter den hurtigste og bedste behandling dokumenteres ved, at Norge og Sverige nu kopierer de danske kræftpakker. I de to lande ønsker man at stille kræftpatienterne bedre ved at indføre samme type pakkeforløb, som vi allerede har i Danmark.

Danmark kan formentlig også komme på niveau med de to nabolande, hvad angår overlevelse. Men det vil kræve, at der sættes ind overfor rygning. Danskerne ryger nemlig mere end svenskerne og nordmændene, og det forhindrer os i at få overlevelseskurver, der ligner naboernes, den effektive udredning og behandling til trods.

Så hvis vi skal have samme standard som de to nabolande i forhold til overlevelsesdata er det afgørende, at vi i Danmark styrker vores kamp mod røgen.Og når vi taler rygning er det interessant at notere sig, at regionsudvalgenes sædvanlige dialogpartnere, regionspolitikerne, synes mere offensiv indstillet end Christiansborg-politikerne i forhold til, at Danmark i fremtiden skal have færre rygere.

Måske kunne Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg hjælpe regionerne i denne sag. Der er jo snart folketingsvalg og det kunne måske være interessant at spørge ind til, hvordan de regionale folketingskandidater forholder sig til Danske Regioners opfordring om at hæve prisen på en pakke cigaretter til 80 kroner?

Vi giver sidste ord til Regionsudvalgsformand i regionsudvalget i Region Nordjylland, Orla Kastrup Kristensen, der udtrykker skuffelse over Christiansborgs afvisning af at hæve prisen på cigaretter.

Orla Kastrup siger” Det er jo personer fra de samme partier, der har helt forskellige synspunkter afhængig af om de sidder i regionen eller på Christiansborg. Men nu kommer valgkampen og så kan vi jo tage fat i vores folketingskandidater og se om de virkelig mener, at vi ikke skal sætte hårdere ind i kampen mod røgen, så flere undgår at få kræft og flere overlever kræft”.