Luk

Frivillige bøvler med bureaukrati

Mange frivillige er ved at knække halsen på bureaukrati og administration. Det viser en ny undersøgelse.

28. september 2022
Signe Højgaard, Patientstøtte & Frivillig Indsats
Børn i en sportshal

Næsten halvdelen af de aktive i blandt andet idrætsforeninger er ved at give op på grund af bureaukrati. Foto: Colourbox.com

Administrativt arbejde og bureaukrati tærer på mange frivilliges engagement. Det viser en ny undersøgelse fra Kulturministeriet.

Hele 48 procent af de adspurgte frivillige oplever problemer med bureaukratiske byrder i foreningerne, og 46 procent af de frivillige overvejer helt at stoppe som aktive.

Undersøgelsen er foretaget inden for Kulturministeriets egne områder. Et spørgeskema er blevet rundsendt til blandt andet Danmarks Idrætsforbund, DGI og Dansk Ungdoms Fællesråd.  

I Kræftens Bekæmpelse genkender direktør Jesper Fisker billedet af, at bureaukrati kan komme til at spænde ben for frivillige.

- Bureaukrati kan slukke gnisten hos selv den mest brændende ildsjæl. Det mærker vi også i Kræftens Bekæmpelse. Frivillige er vores fundament, skriver han på Twitter, hvor han også udtrykker tilfredshed med, at kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (A) vil lette krav til de frivillige.

 - Motivationen skal ikke drukne i regler, lyder det fra Jesper Fisker i tweetet. 

I alt har omkring 2.470 foreningsaktive, der typisk sidder med administrativt arbejde som formand, kasserer eller bestyrelsesmedlem, deltaget i undersøgelsen, som altså fortrinsvis er foretaget inden for spejder- og idrætsforeninger samt andre foreninger under kulturministeriets område.