Luk

Frivillige gik sammen om at skabe smuk mindestund

Frivillige i 12 byer lavede i år lysceremonien ‘Tænd et lys’ under Knæk Cancer. Blandt andet i København, der var med for allerførste gang. Her var frivillige fra lokalforening, kræftrådgivning og Stafet For Livet Tårnby gået sammen om at skabe den smukke mindestund. 

15. november 2022
KATINKA AGGER, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS

Det var som om verden også kneb en tåre, da regnen lige så stille begyndte at sile ned midt mellem lysposer og alle de, der var mødt op til den fine mindestund - Tænd et lys - under Knæk Cancer-ugen. Sådan beskriver formanden for København Lokalforening, Christian Gohr Blok, lysceremonien. Men en smule regn kunne ikke ødelægge den fine oplevelse i gårdhaven hos Center for Kræft og Sundhed i København:

- Der var en supersmuk stemning, fordi der var lys over det hele. Lysceremonien er jo en tryg ramme, hvor man kan få lov til at vise følelser. Det her med sygdom og død er jo en lidt svær størrelse, men der er plads til følelserne her, fortæller han.

Normalt hører lysceremonien hjemme hos Stafet For Livet, og bliver afholdt ved mørkets frembrud, når der afholdes stafetter landet over i sommerhalvåret. Men hvert år i Knæk Cancer-ugen får lysceremonien også lov at finde sted i efterårsmørket. 

LÆS OGSÅ: Knæk Cancer: Flot resultat i en svær tid

I København blev Tænd et lys-ceremonien afholdt i gårdhaven hos Center for Kræft og Sundhed, der også huser kræftrådgivningen. Det var frivillige herfra samt frivillige fra Stafet For Livet Tårnby og frivillige fra København Lokalforening, der stod bag.

Et samarbejde på tværs af frivillige
Det var første gang, der blev holdt Tænd et lys i København under Knæk Cancer, og her blev lysceremonien til, som et samarbejde mellem frivillige i kræftrådgivningen i Center for Kræft og Sundhed, frivillige fra Stafet For Livet Tårnby og frivillige fra København Lokalforening. 

- Det fungerede utrolig godt at være forskellige typer frivillige, fordi det betød, at vi havde forskellige kompetencer. De stafetfrivillige var vant til at afholde lysceremonien og stå for lysposerne, de rådgivningsfrivillige stod for det praktiske omkring lokalerne, og vi fra lokalforeningen havde en masse kontakter og stod for koordineringen af selve eventen, siger Christian Gohr Blok. 

Han tilføjer, at samarbejdet oprindeligt startede hos lokalforeningen, fordi de havde nogle midler til overs fra ISOBRO-puljen, som skulle bruges til patientstøtteaktiviteter inden året var omme. For selvom Tænd et lys også er en indsamlings-event, fordi folk donerer penge, når de skriver på en lyspose, så handler lysceremonien også om at støtte op om dem, der er berørt af kræft.

Katja Hansen og Annette Hegelund er frivillige fra Stafet For Livet Tårnby på Amager. De stod for lysposerne under Tænd et lys i København under Knæk Cancer-ugen.

“Vi er ikke alene”
En af dem, der kan tale med om det, er Katja Hansen, der selv har haft kræft, og i dag er frivillig i Stafet For Livet Tårnby, hvor hun også deltager som Fighter. Sammen med de andre stafetfrivillige stod hun for lysposerne til Tænd et lys i København, og selvom hun har oplevet lysceremonien mange gange før, så var det stadig meget rørende:

- Det er en stund, hvor man får lov til bare at være i dét, der er nu. Der er plads til tårer, men der er også plads til smil og til latter. De første gange jeg var med, var det næsten en form for forløsning. I dag er det også en stund, hvor jeg ser tilbage på mit eget forløb med kræft, siger hun og tilføjer, at hun kan godt stå og blive trist, når hun tænker på alle dem, hun har mistet til kræften. 

- Men det er også en stund, der giver håb, fordi vi står her sammen, og vi er ikke alene, siger hun.

God stemning og hygge
I København var det den tidligere chef for Københavns Politi, Per Larsen, der holdt lystalen. Undervejs var der også livemusik med bandet Me and Maria, og inden ceremonien var der et foredrag om søvn i kræftrådgivningen, og hele eftermiddagen var der mulighed for at dekorere sin egen lyspose. Ifølge Katja Hansen var det en helt igennem hyggelig dag, hvor stemningen var rigtig god. 

- Folk kom ind og var for det meste smilende og glade. Selvfølgelig var der nogen, der var lidt trykkede i stemning, når de kom, men så satte de sig ned og dekorerede en lyspose, og så faldt der ro over dem. Jeg hørte mange positive kommentarer fra folk om, at det var et smukt arrangement, at det var hyggeligt, og at det var godt, vi havde sørget for at afholde det. Så bliver man glad som frivillig. Så der er helt sikkert stemning for, at det skal vi gøre igen til næste år, siger hun.

FAKTA om Tænd et lys

  • Tænd et Lys er en smuk lysceremoni til støtte for dem, der er ramt af kræft og til minde om dem, vi savner. Lyset symboliserer et håb om, at kræft en dag kan bekæmpes, og viser samtidig, at dem vi har mistet ikke er glemt.
  • Tænd et Lys bliver afholdt af de lokale Stafet For Livet-frivilliggrupper forskellige steder i landet i forbindelse med Knæk Cancer i uge 43. Alle kan deltage og lave en personlig lyspose.
  • Der er afholdt rekordmange Tænd et Lys-ceremonier i år, hvor hele 12 byer var med, nemlig Esbjerg, Helsingør, Odense, Vejle, Viborg, Hedensted, København, Aabenraa, Samsø, Silkeborg, Kolding og Aarhus. De har samlet 320.000 kr. ind til sammen.