Luk

Genbrugsbutikken i Aarhus fejrer 30 års jubilæum

Den 14. maj er det præcis 30 år siden, at Kræftens Bekæmpelse åbnede sin allerførste genbrugsbutik. Butikken ligger i Aarhus, og jubilæet fejres med forskellige aktiviteter hele uge 20 – både digitalt og i butikken på Åbogade 36.

8. maj 2021
Senem Aydinoglu, Fundraising & Medlemmer
Åbningen af butikken i Aarhus i 1991.

Her ses bl.a. Flemming Bamse Jørgensen klippe snoren over ved åbningen af butikken i 1991. Foto: arkiv

På Åbogade 36 er frivillige fra Kræftens Bekæmpelse Genbrug ved at lægge sidste hånd på forberedelserne. Nogle står for planlægning af konkurrencer og auktioner, mens andre står for at pynte festligt op til en hel uges fejring af butikkens 30-års jubilæum.

- Det er en stor dag og vi glæder os alle sammen, siger 89-årige Karen Thomsen. Hun har arbejdet for sagen i 25 år, og er i dag stadig en af de 70 frivillige kræfter, der sammen driver butikken.

71 mio. kroner gennem 30 år
Det hele startede den 14. maj 1991. I Aarhus stod foreningens nye genbrugsbutik klar bugnende af varer. I butikken stod en flok frivillige spændt klar til at åbne døren for byens borgere, så snart fire lokale kendisser, bl.a. Flemming Bamse Jørgensen, havde klippet snoren over. For Kræftens Bekæmpelse var det en ny måde at skaffe indtægter til sagen på.

Det var en af de største genbrugsbutikker i Danmark på det tidspunkt, men idéen var ikke ny. Flere andre danske foreninger drev genbrugsbutikker, men Kræftens Bekæmpelse gik til opgaven på en ny måde. Ambitionen var, at der skulle sælges kvalitetsgenbrug. Tøj og møbler blev derfor vasket og repareret og elektroniske varer afprøvet, før det blev sat frem i butikken.

Lige siden har genbrugseventyret fortsat på samme måde. Gennem årene har Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Aarhus solgt kvalitetsgenbrug for hele 71 mio. kr. Det er penge, som bl.a. er gået til forskning, forebyggelse og støtte til patienter og alle deres pårørende.

Karen Thomsen har været frivillig i 25 år i butikken i Aarhus.

Karen Thomsen har været frivillig i 25 år. Foto: Anita Graversen

Frivillige er hjertet i butikken
Kenneth Johansson, distriktschef for Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Aarhus, er både stolt og ydmyg. Foruden danskernes genbrugsbidrag, er det en indsats, som udelukkende har kunnet lade sig gøre med de frivilliges mangeårige opbakning, understreger han:

- Vores genbrugsfrivillige er et særligt folk. Uden dem ville vi hverken kunne fejre 30 års jubilæum eller fortsat holde gang i hjulene. Særligt ikke efter det seneste halvandet år med corona, hvor butikken har været lukket flere måneder. De er så dedikerede. For de fleste bliver det en livsstil og et fast holdepunkt, som de helst ikke vil undvære. Her i butikken har de et sammenhold ud over det sædvanlige. Det er meget imponerende, siger han.

Det helt særlige sammenhold kan Karen Thomsen skrive under på. For gennem tiden har hun ikke kun fået gode kolleger, men også nogle rigtig gode venskaber, forklarer hun:

- Sådan tror jeg mange af os har det. Foruden sagen er det nok også årsagen til, at vi bliver ved.

For vi er bare et fantastisk godt hold sammen. Selvom helbredet ikke er, hvad det har været, håber jeg da også at kunne blive ved lidt endnu, smiler hun.

Butikken i Aarhus bugner med kvalitetsgenbrug.

Butikken i Aarhus bugner med kvalitetsgenbrug. Foto: Anita Graversen

En hel uge med jubilæumsaktiviteter
Grundet Kristi himmelfartsferien vil fejringen af jubilæet ikke foregå på selve dagen, men i stedet strække sig over hele uge 20 – altså den efterfølgende uge. Her vil de små kunne deltage i en Lego-konkurrence, mens de voksne kan dyste om det hidtil bedste genbrugsfund, de har gjort.

Derudover vil der også være forskellige auktioner, hvor man gennem hele ugen kan byde på særligt udvalgte og eftertragtede varer, som gavmilde århusianerne har doneret. De forskellige jubilæumsaktiviteter kan opleves både fysisk, men også digitalt på butikkens Facebookside.

Er du i Aarhus i uge 20, så læg endelig vejen forbi butikken og vær med til at fejre butikkens 30 års jubilæum. Adressen er: Åbogade 36, 8000 Århus N

Hold også øje med butikkens Facebookside