Luk

Genbrugsbutikken i Virum fylder 15 år

Den 29. april er det nøjagtigt 15 år siden, at Kræftens Bekæmpelse slog dørene op for genbrugsbutikken i Virum. Meget er sket på de 15 år. Udover at berige nordsjællanderne med kvalitetsgenbrug og skabe liv på butikstorvene, har butikken haft to ministerbesøg og flyttet beliggenhed. Men genbrugseventyret stopper ikke her. For en af de frivillige førte arbejdet i butikken nemlig også til en havefest hos Dronningen!

13. april 2021
LONE KINDBERG, FUNDRAISING & MEDLEMMER

Åbningen af Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik på Sorgenfri Torv i 2006. Foto: privat

15 år er gået, siden den røde snor blev klippet over i forbindelse med åbningen af Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik på Sorgenfri Torv i 2006. Foruden butikken i Helsingør, var butikken på Sorgenfri Torv Kræftens Bekæmpelses eneste butik i Nordsjælland.

Masser af lokalborgere var mødt op til indvielsen af det 400 kvm2 store butikslokale, hvorfra frivillig arbejdskraft skulle sælge kvalitetsgenbrug til byens borgere. Og ligesom med Kræftens Bekæmpelses andre genbrugsbutikker, skulle overskuddet gå til kræftsagen.

Ikke mindre end 35 personer havde meldt sig under fanerne som frivillige. En af dem var Birgitte, som har været med i alle 15 år. Hun husker tydeligt hvordan genbrugseventyret i Virum begyndte.

Tune Friis er i gang med at hænge plakater op i butiksvinduet på Sorgenfri Torv i 2006. Foto: det grønne område.

Her ses Tune Friis i gang med at hænge plakater op i butiksvinduet på Sorgenfri Torv i 2006. Foto: det grønne område.

- Jeg så et opslag i det grønne område, hvor Kræftens Bekæmpelse søgte frivillige til at betjene en helt ny genbrugsbutik på Sorgenfri Torv. Det, syntes jeg, lød spændende, så jeg meldte mig til et informationsmøde, hvor en masse andre damer i min alder også var mødt op. Så startede jeg ellers i butikken og har været med i alle årene, og jeg kan godt sige dig, at der er sket meget på de 15 år, udtaler Birgitte, som ud over hendes mangeårige frivilligindsats kan tage æren for et af butikkens to ministerbesøg.

Daværende miljøminister Connie Hedegaard i butikken på Sorgenfri Torv.

Her ses daværende miljøminister Connie Hedegaard i butikken på Sorgenfri Torv. Foto: privat.

I 2007 får butikken ministerbesøg
Butikken på Sorgenfri Torv blev hurtigt populær blandt de frivillige, men så sandelig også blandt byens borgere, som valfartede til butikken for enten at handle kvalitetsgenbrug eller donere ting, som de ikke længere brugte.

Butikkens popularitet blev ikke mindre af, at den i 2007, kun et år efter åbningen, fik ministerbesøg. Da daværende miljøminister Connie Hedegaard (K) i samarbejde med ISOBRO lancerede en stor landsdækkende genbrugskampagne, foregik det nemlig fra butikken på Sorgenfri Torv.

Daværende socialminister Benedikte Kjær i butikken på Sorgenfri Torv.

Her ses daværende socialminister Benedikte Kjær i butikken på Sorgenfri Torv. Foto: privat.

I 2011 får butikken atter ministerbesøg – takket været Birgitte
Der skulle ikke gå mere end fire år, før butikken atter fik ministerbesøg. Denne gang af daværende socialminister Benedikte Kjær (K), der som en del af det Europæiske Frivilligår i 2011 udråbte den sidste fredag i september til ’FrivilligFredag’. Formålet var at hylde de mange frivillige, der gør en forskel i deres lokalområde.

At ministerbesøget blev afholdt i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik på Sorgenfri Torv, kan ene og alene tilskrives Birgittes store engagement i kræftsagen.

- Sideløbende med mit frivilligjob i butikken, arbejdede jeg som regnskabschef for en kursusvirksomhed i Skodsborg, og en dag aflagde Benedikte Kjær et besøg i virksomheden, og så benyttede jeg lejligheden til at spørge, om hun ikke ville lægge vejen forbi butikken. Det ville hun gerne, mindes Birgitte.

 20 frivillige medarbejdere fra Kræftens Bekæmpelse var inviteret til haveselskab hos Dronning Margrethe.

Her ses de 20 frivillige medarbejdere fra Kræftens Bekæmpelse, som var inviteret til haveselskab hos Dronning Margrethe. I lyserød kjole og hvid cardigan ses Dawn.

I 2012 blev Dawn inviteret til haveselskab hos Dronningen
Birgitte er ikke den eneste frivillig, som har gjort sig særligt bemærket. Også amerikanske Dawn, som kom til Danmark i 1988, har været butiksfrivillig i alle 15 år. Da Dawn meldte sig som frivillig, havde hun et fuldtidsjob hos IBM, så de timer hun har lagt i butikken, har været ved siden af hendes fuldtidsarbejde.  

I 2012 blev Dawn, som den eneste af alle Kræftens Bekæmpelses butiksfrivillige, inviteret til havefest hos Dronning Margrethe og Prins Henrik på Fredensborg Slot.

Regentparret ønskede at hylde det ulønnede arbejde, som udføres af frivillige danskere.

Frivillige fra hver af landets kommuner, som havde ydet en særlig frivilligindsats, blev inviteret til havefest. Sammen med frivillige fra andre hjælpeorganisationer og ca. 20 andre fra Kræftens Bekæmpelses frivilligindsats, blev Dawn altså inviteret til havefest hos selveste Dronningen.

- Det var et fantastisk privilegium at deltage med så mange andre dygtige frivillige og have mulighed for at møde den kongelige familie, mindes Dawn, som selv har haft kræft tæt inde på livet. I 2010 fik hun nemlig konstateret brystkræft, men allerede året efter blev hun heldigvis erklæret rask. I 2020 fik Dawn desværre igen konstateret kræft, og er nu under behandling.

- Jeg har altid gerne ville støtte Kræftens Bekæmpelse, så der hele tiden kan ske fremskridt på den front. Og nu hvor jeg selv har været og er kræftpatient, er jeg så taknemmelig for den behandling jeg får, som jo kun er mulig på grund af alle dem, der støtter kræftsagen, udtaler Dawn.

I 2013 flytter butikken til Virum Torv
Selv om butikken på Sorgenfri Torv var vældig populær, havde Kræftens Bekæmpelse et ønske om en bedre beliggenhed og nogle større og mere attraktive butikslokaler, så da et butikslokale på hjørnet af Virum Torv blev ledigt, var det om at slå til. Lokalerne havde tidligere tilhørt en bank, hvilket butikkens underetage stadig den dag i dag vidner om. Sortering af tøj og sko foregår nemlig nede i bankens gamle bankboks.

Foruden en bankboks er butikken i Virum den af alle Kræftens Bekæmpelses 15 genbrugsbutikker, som adskiller sig mest fra de andre. I modsætning til de andre butikker, sælger den nemlig ikke møbler. Til gengæld sælger den så meget af alle de andre varegrupper, at det faktisk er den af alle butikkerne, som sælger mest pr. kvadratmeter. Dertil er gennemsnitsprisen på dametøj den højeste af alle butikkerne.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at butikken ligger i et købestærkt område, så mange af de varer vi får ind, er af usædvanligt høj kvalitet. Det er ofte de lidt bedre og dyrere mærker, og derfor har vi en flot omsætning. Men butikkens succes skyldes i høj vores mange frivillige, som gør en kæmpe indsats hver dag, udtaler Kim Steen Carlsen, distriktschef for butikken.

På grund af corona vil butikken og de 20 frivillige, som her i april kan fejre deres 15 års jubilæum, først blive fejret på et senere tidspunkt.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker