Luk

Gør julen mere klimavenlig med genbrugsfund

Genbrug vinder mere og mere frem. Mange har opdaget, at det er en genvej til at spare penge, finde unikke ting og passe på planeten. Julen koster mange penge, så her er virkelig meget at hente. Lige fra pynten på træet og gaverne under til ungernes pakkekalender og raflegaverne, som hører til december. Kræftens Bekæmpelse Genbrug er med på trenden. I Roskilde samler de ind hele året til julesæsonen.

17. november 2020
RIKKE BRAMS, FUNDRAISING & MEDLEMMER

Julevarerne er meget populære – faktisk så populære, at folk står i kø uden for butikken den dag i november, hvor de bliver sat frem. Foto: Fredrik Björnemalm Fleischer.

Seks procent af danskerne har givet genbrugsjulegaver mindst én gang i livet af hensyn til klimaet, viste en spørgeskemaundersøgelse sidste år, som Megafon foretog for TV 2 Nyhederne og Politiken. Det er en god nyhed for planeten, da julen fylder rigtig meget i klimaregnskabet. I 2012 viste tal fra tænketanken Concito, at danskernes julegaver udledte én million ton CO2 om året. Det tal er formodentlig kun steget siden.

Herhjemme såvel som mange andre steder ude i verden har vi fået øjnene op for, at vi skal passe bedre på vores grønne planet, hvis der også skal være ressourcer til de kommende generationer. Vi kan ikke blive ved med at producere tøj, dimser i plastik og hårde hvidevarer i samme tempo og med et kortsigtet liv for øje, uden at miljøet og klimaet betaler en stor pris.

Annie Bjørnbæk

Annie Bjørnbæk var med til at starte butikken i Roskilde op i 2003. Foto: Fredrik Björnemalm Fleischer.

Julen er traditionen tro den helt store forbrugsfest. Julemad og gaver i overflod, billigt julepynt, som går i stykker, før december synger på sidste vers, og tonsvis af gavepapir der ryger direkte i skraldespanden sammen med alle de madrester, vi ikke får spist. Men der er begyndt at spire en modbevægelse frem.

Mormors julepynt hitter igen
- Vi mærker tydeligt, at folk er blevet mere bevidste og tænker genbrug med ind, når de skal købe nyt. Vi sælger kun kvalitetsgenbrug, som inden det bliver lagt frem i butikken er blevet tjekket igennem og rengjort, fortæller Annie Bjørnbæk, der er frivillig på 17. år i Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Roskilde.

Kræftsagen er en hjertesag for Annie, som selv har haft kræft fire gange. Hun har været med fra starten, da butikken i Roskilde åbnede i 2003. De sidste 5-6 år har Annie haft ansvaret for julevarerne. Og det er en populær varegruppe med stigende salg år for år. Så populær, at folk står i kø den morgen hvert år i starten af november, hvor julevarerne bliver sat frem i butikken. Det er især ting som Georg Jensen julepynt, vintage julekugler og glasfugle til træet, trænisser, juleplatter og gamle juletræslysholdere, der er populære.

Men også ting som lyskæder, juleduge, stearinlys, gamle kagedåser og almindeligt julepynt går som varmt brød. Folk har virkelig fået øjnene op for, at der er penge at spare, mens man samtidig gør miljøet en tjeneste. 

Gaver givet med hjertet
De sidste par år har danskernes julegavebudget i gennemsnit ligget på ca. 3.500 kr. Så der er meget at spare ved at finde nogle af gaverne i genbrug. Men det er også en mulighed for at finde en unik og særlig gave, som ikke ligger under naboens træ.

Hvad ønsker mor sig i år? Hvis budgettet ikke er så stort, kan man komme langt med genbrugsguld. Foto: Fredrik Björnemalm Fleischer.

Blandt genbrugsvarerne kan man f.eks. gå efter et smukt skakspil, en gammel globus, whiskyglas i krystal til far eller onkel Bent og en fin vintage broche, et silketørklæde, en god bog eller en smuk lysestage til mor eller moster Oda.

Til børnene er der masser af muligheder for både at finde legetøj og tøj i god stand. Det er et område, som mange forældre har fået øjnene op for, fortæller Annie.

Genbrugsbutikken i Roskilde er populær og byder hvert år velkommen til både nye og gamle kunder i de 1.000 m2 store lokaler. Foto: Fredrik Björnemalm Fleischer.

Hvis man er på jagt efter en bestemt eller særlig ting, kan man få hjælp i butikken af de fantastiske frivillige. Hvis ikke den findes på lager, kan man efterlade sit navn og et nummer, og så ringer de fra butikken, hvis lige præcis den rette ting skulle dukke op.

Klimavenlig pakkeleg og grøn pakkekalender
Hvis man ikke er klar til at gå all in og købe genbrugsjulegaver, kan man starte med at købe genbrugsgaver til pakkelegen, som er tradition i mange familier i julen, eller til børnenes pakkekalender. Her kan man gøre klimaet en stor tjeneste ved at købe brugbare ting i genbrug frem for at fylde kurven med ubrugelige plastikdimser fra den lokale 10’er butik, som alligevel går i stykker og ender i skraldespanden før nytår.  

I butikken i Roskilde gør de frivillige en stor indsats for at gøre det så nemt for kunderne, som muligt.

- Vi laver pakker med adventsgaver, som vi sætter frem på et særligt bord. Og vi laver også kalendergaver klar til børnenes pakkekalender med legetøj, så travle forældre kan skrue lidt ned for julestressen og op for julehyggen, siger Annie Bjørnbæk.

Fire gode råd til klimavenlige genbrugsjulegaver:

  1. Begynd i god tid. Det tager tid at finde de rigtige gaver til hvert familiemedlem
  2. Find inspiration på nettet og tag på tur i den lokale genbrugsbutik flere gange, da der hele tiden dukker nye varer op
  3. En god gave behøver ikke nødvendigvis at være dyr. Det vigtigste er, at den er personlig og målrettet modtageren
  4. Hold fast i beslutningen. Man bliver glad for at have bidraget til mindre affald i verden, og det kan mærkes på bankkontoen

Med en genbrugsgave er der mulighed for at finde en helt unik og særlig gave, som ikke ligger under naboens træ. For eksempel et gammelt kamera. Foto: Fredrik Björnemalm Fleischer.