Luk

Trivslen er høj hos frivillige i Kræftens Bekæmpelse

Hen over foråret gennemførte sekretariatet i Forening & Frivillige en trivselsundersøgelse blandt alle frivillige i Kræftens Bekæmpelse. Og trivslen er generelt meget høj. De fleste af jer føler, at I kan gøre en forskel, og at I arbejder for en god sag. 

3. december 2019
IB LINDSTRØM, FORENING & FRIVILLIGE

I Kræftens Bekæmpelse er tilfredsheden og loyaliteten blandt frivillige høj. Foto: Colourbox.

Hvadend du er frivillig i en lokalforening, i et regionsudvalg, i Stafet For Livet, i en IGEN-butik - eller noget helt femte - så er du med til at skabe gode resultater og arbejder med nogle meningsfulde opgaver.

Generelt viser trivselsundersøgelsen fra 2019, at frivillige i Kræftens Bekæmpelse har det godt og er glade for deres frivillige arbejde. Det gælder over en bred kam, uanset hvilke opgaver man udfører som frivillig.

Trivselsundersøgelsen afslører også, at de frivillige har lidt forskellig profil afhængigt af, hvilke frivillige opgaver de udfører. Eksempelvis er hver tredje stafetfrivillig en mand. Det er noget sværere at opspore en mand i en IGEN-butik. Her er det nemlig kun 1 ud af 6 frivillige, der er en mand.

Aldersgennemsnittet overrasker ikke
Frivilligt arbejde i Kræftens Bekæmpelse udføres i stor udstrækning af personer, der nærmer sig efterlønsalderen. For gennemsnitsalderen er omkring 63 år. Flere frivillige gør da også i undersøgelsen i al stilfærdighed opmærksom på, at de gerne så, at flere unge indtog det frivillige arbejde i Kræftens Bekæmpelse.

På den anden side er der en del opgaver, som løses på tidspunkter, hvor det er en stor fordel, at der er mange frivillige, som ikke længere er på arbejdsmarkedet med de kalenderudfordringer det giver.

Så der er plusser og minusser ved den alderssammensætning, der nu engang er. Og hverken alderssammensætningen eller kønssammensætningen er jo sjældent en barriere i forhold til frivilligt arbejde for kræftsagen, selvom det kunne være rart med lidt flere unge, lidt flere mænd og lidt flere med anden etnisk baggrund. For nogle gange har det nok lidt større gennemslag, hvis man møder personer, man kan spejle sig i.

Gode og meningsfulde opgaver i et godt socialt samvær
Men det ændrer ikke ved undersøgelsens pointe, nemlig at det er en meget positiv trivselsundersøgelse med frivillige, der synes, de gør en forskel og arbejder for en god og vigtig sag. Frivillige i Kræftens Bekæmpelse finder generelt, at de har meningsfulde opgaver og arbejder i en forening, der skaber gode resultater.

Undersøgelsen viser også, at frivillige i foreningen finder, at de indgår i et gode samarbejder med både andre frivillige og ansatte i Kræftens Bekæmpelse. De peger i undersøgelsen på, at de har mulighed for personlig udvikling og socialt samvær.

Frivillige i Kræftens Bekæmpelse er meget trofaste. De er nemlig i gennemsnit frivillige i omkring 8 år, før de takker af.

Det er svært at rekruttere til foreningslivet
På et enkelt område udpeger frivillige i Kræftens Bekæmpelse dog på en udfordring, som måske ikke påvirker trivslen i sig selv, men som på sigt faktisk kan påvirke trivslen.

Vi taler her om den udfordring, der handler om at rekruttere nye frivillige. Især frivillige fra lokalforeningsarbejdet henviser til, at det er meget svært at få nye frivillige til bestyrelsesarbejdet.

Det går straks noget lettere for de samme lokalforeninger, når de skal rekruttere til enkeltopgaver, der kan klares med få timers arbejde på et veldefineret tidspunkt. I den situation er der væsentligt flere, der rækker hånden i vejret og melder sig til frivilligopgaven.

Udfordringen med at få nye til bestyrelsesarbejdet er sådan set ikke ny, og den er heller ikke unik for Kræftens Bekæmpelse. Mange tendenser i foreningslivet peger på, at de frivillige indsatser, folk bidrager med, i højere grad end tidligere er kortvarige og med et klart og målbart resultat.

Der er færre, der bidrager til hverdagsarbejdet og den drift, der uundgåeligt hører med til at sidde i eksempelvis en bestyrelse i en lokalforening. Til gengæld ser foreningslivet en tendens i 2019, at flere unge melder sig til det frivillige arbejde.

Hvis du gerne vil vide mere og have nogle gode tips til at tiltrække nye frivillige, kan du få anbefalinger til rekruttering af frivillige her