Luk

Hvad går de indsamlede midler til – et eksempel fra Kost, kræft og helbred

Som frivillig møder man ofte en interesse i, hvor de indsamlede penge egentlig bruges. Et af de konkrete projekter, som Kræftens Bekæmpelse har iværksat er indsamling af data til det, der bliver én af Danmarks største befolkningsundersøgelser. 

21. marts 2018
Anne Katrine Bolvig Sørensen, Kost, gener og miljø

I løbet af de sidste tre år har over 40.000 danskere doneret blod, spyt og urin samt besvaret omfattende spørgeskemaer om deres kostvaner og livsstil i forbindelse med projektet Kost, kræft og helbred – Næste generationer.



Deltagerne i projektet er udvalgt fordi deres forældre eller bedsteforældre var med i en lignende befolkningsundersøgelse tilbage i 1990’erne. Når vi kombinerer den oprindelige og den nye befolkningsundersøgelse, får vi data på tre generationer i samme familie og håbet er, at vi der igennem kan blive meget klogere på, hvorfor nogle familier rammes af kræft og livsstilsygdomme, mens andre går fri.

Selv om forskningen de seneste årtier, har identificeret en række risikofaktorer, kender vi stadig ikke årsagen til omtrent halvdelen af alle kræfttilfælde. Årsagen er formentlig et komplekst samspil mellem gener og miljø, som tidligere befolkningsundersøgelser har haft svært ved at afdække. Fordi vi med denne undersøgelse har information om tre generationer, bliver vi forhåbentlig i stand til at forstå dette samspil bedre, og på sigt komme nærmere en skræddersyet kræftforebyggelse til den enkelte.

Selv om 40.000 danskere giver ophav til enormt meget data, drømmer vi om at yderligere 10.000 tilmelder sig. Helst hurtigst muligt da projektet afsluttes i juni 2018. Så spred endelig ordet om dette fuldstændig unikke projekt, og prik til din nabo, kollega eller moster, hvis de stadig mangler at tilmelde sig. Deres deltagelse kommer til at bidrage til de næste 20-30 års kræftforskning, og vil blive efterspurgt af forskere både nationalt og internationalt.

Tjek om du kan deltage i projektet på www.kkhng.dk ved at udfylde tilmeldingsformularen på siden