Luk

Ildsjæle i Bagergårdens genbrug

Det frivillige initiativ lever i bedste velgående i landsbyen Kirke Hyllinge. Den lille by på Sjælland har nu for sjette år i træk samlet ind til Kræftens Bekæmpelse igennem den lokale genbrugsbutik ”Bagergårdens genbrug”. Vi besøgte butikken og fik en snak med de ansvarlige frivillige om lokalånd og fællesskab.

22. august 2019
Nille Gry Klinge, Forening og Frivillige

Der er så dejligt ude på landet. Solen skinner, kornet står flot, ænderne snadrer i gadekæret, og genbrugsbutikken har åbent fra 12-17.

Butikken ligger centralt i den gamle bagerbutik i Kirke Hyllinge, og selvom Bagergården ikke længere sælger varmt brød, skulle man tro det, når man ser, hvor mange kunder der besøger forretningen denne fredag eftermiddag i august.

Åbningstiden er begrænset til fredag og lørdag. Alligevel formår de frivillige årligt at samle gode penge ind, der bliver delt i to, et beløb til hver af deres velgørende formål: Støtte til kommunens Letlandssamarbejde og støtte til Kræftens Bekæmpelse.

Foto: Nille Gry Klinge. –Bruno, Asta og Lotte er alle med i butikkens bestyrelse

Frivillighed er en stor ressource

Asta Rasmussen er formand for bestyrelsen bag butikken, og hun har været med, siden det hele startede.

-Butikken blev åbnet på baggrund af et årligt loppemarked, hvor vi samlede ind til Letland. Da vi så åbnede butikken, tænkte vi, at kendskabet til Kræftens Bekæmpelse som organisation var større end til vores lokale komité for Letland. Derfor besluttede vi at dele indtjeningen mellem de to formål. Vi er ca. 30 frivillige tilknyttet butikken. Det er meget lokale folk, men vi har også nogle enkelte, som kommer langvejs fra. Det er fællesskabet med naboer og medborgere, der er den største motivationsfaktor for at være frivillig her, men naturligvis også de sager vi støtter, fortæller Asta.

Frivillighed er en stor samfundsmæssig ressource. Det er der bred enighed om blandt butikkens tre medarbejdere, som går rundt og taler sammen imellem bagerbutikkens gamle ovne og frysere, som nu er lavet om til hylder, hvor genbrugsvarerne ligger.

Foto: Nille Gry Klinge - Bruno og Asta bag disken i Bagergårdens genbrug.

Astas ægtemand Bruno Rasmussen er også med i bestyrelsen og på arbejde i dag. Han mener, at ressourcen ligger både i selve arbejdet, hvor man frivilligt skaffer penge til et godt formål, men det ligger også i det fælleskab om projektet, de skaber sammen i butikken.

-Det er godt for et lille samfund at have nogle fællesskaber, og butikken her er bare et af mange, vi har i vores by, siger Bruno.

Vigtigt at være en aktiv borger

Asta og Bruno er rigtige ildsjæle, der bruger meget tid på lokale og frivillige initiativer. Men hvad får de egentlig selv ud af det?

Foto: Nille Gry Klinge - Prøverummet er indrettet i den gamle ovn.

-Ja, jeg går jo meget op i genbrug, og at tingene kan bruges mere end en gang. Jeg går også meget op i, at vi har det godt her i butikken både medarbejdere og kunder. Der skal være tid til, at vi taler sammen, ellers ville det ikke være sjovt for nogen af os. Jeg har også altid været politisk aktiv, så for mig betyder det noget at være en aktiv borger i min kommune, og derved få ting til at ske, fortæller Asta Rasmussen.

Lotte Mikkelsen er også i butikken denne eftermiddag. Hun er ansvarlig for vinduespyntning i butikken og er med til at holde styr på legetøjet. Lotte nyder at se sine kolleger udfolde sig kreativt, når der skal pyntes op til påske eller jul, eller når der afholdes Lyserød Lørdag eller landsindsamling for Kræftens Bekæmpelse. Lotte er nemlig ud over sit store engagement i butikken også lokalforeningsformand for Kræftens Bekæmpelse i Lejre.

Foto: Nille Gry Klinge - Ovnen der før indeholdt kager er nu hylder for bøger og spil.

-Jeg udgør koblingen til Kræftens Bekæmpelse, men i bund og grund er det fællesskabet i butikken, der er det vigtigste. Vi har det rigtig godt med hinanden og med kunderne, som vi jo kender. Og så er det vigtigt, at vi gør en indsats for miljøet ved at hindre, at så meget bliver smidt ud – og det føles da rart, smiler Lotte.

Bagergårdens genbrug donerer ca. 50.000 kr. årligt til Kræftens Bekæmpelse.

 - Tak for indsatsen til alle i Bagergårdens genbrug.