Luk

Jef kan vinde frivilligpris for sit arbejde med kræftramte mænd

For nogle mænd kan det være svært at snakke med andre om kræft og sygdom i det hele taget. Derfor har Jef Holm-Hansen været med til at oprette et mødested særligt for mænd, og nu er han blandt finalisterne i kåringen af årets ’Fantastiske Frivillige’.

24. november 2020
STINE LYNGHARD, FORENING & FRIVILLIGE

Jef Holm-Hansen er blandt de 10 finalister i kåringen af årets 'Fantastiske Frivillige' for sin frivillige indsats i Mænds Mødested i Elefanthuset. Fotomontage: Kræftens Bekæmpelse.

Det er mandag formiddag, og Niels Bang Andersen er til gymnastik i Mænds Mødested i Elefanthuset i København. Et sted, der betyder meget for ham.

- Det er noget, jeg ser frem til. Jeg er pensionist og bor halvdelen af tiden i et sommerhus i Nordsjælland, og jeg kunne sikkert godt finde et gymnastikhold deroppe, men jeg kører gerne herind. Vi er alle mænd med en kræftsygdom, og vi kan tale om det på en måde, som man ikke kan med andre, siger Niels Bang Andersen.

Niels Bang Andersen går bl.a. til gymnastik i Elefanthuset. Han kører gerne langt for at være en del af fællesskabet. Foto: Privat.

Niels er fast bruger af Elefanthuset, og han hørte første gang om stedet, da han for et par år siden var indlagt og blev opereret for prostatakræft. Nu kommer han hver mandag og onsdag, og under normale omstændigheder benytter han en række af husets tilbud.

På grund af coronasituationen kan han for tiden kun gå til gymnastik udendørs, men ellers går han gerne i det lille værksted og sliber sin havesaks eller bygger en brændekurv, laver mad sammen med de andre mænd eller tager på ture med koret.

- På et tidspunkt var der en ’elefant’, som lå på hospice. Der var vi ude og synge for ham. Vi stillede os op ude på græsplænen, og så kom han ud i kørestol og hørte os. Der er desværre både tilgang og afgang. Det er noget af det specielle ved at være her, fortæller Niels Bang Andersen.

I Elefanthuset kan mænd med kræft møde andre i samme situation, men i stedet for at sidde skulder ved skulder i en samtalegruppe, er de fælles om en aktivitet som f.eks. træning, madlavning eller arbejde i værkstedet.

- Det er vigtigt at være sammen om noget. Så kommer samtalerne af sig selv, uddyber Niels.

Og når først snakken er i gang, fortsætter den ofte over en kop kaffe bagefter.

- Her er en omsorg og en mulighed for at vende nogle ting – også om behandlingssystemet for eksempel. Man kan blive støttet, og man får nogle venskaber. De fleste af os er pensionister og har før haft et fællesskab på arbejdspladsen. Det har vi mistet, men nu har vi fået et nyt her, fortæller Niels Bang Andersen.

Jef får tingene til at hænge sammen
En af dem, som holder snor i aktiviteterne og sørger for, at Elefanthuset kører rundt, er Jef Holm-Hansen. Han er frivillig administrator og holder styr på økonomien, medlemmerne, og hvilken aktivitet mændene skal til. Og han gør det med en omsorg og et blik for detaljen, som har fået Niels Bang Andersen og fire andre til at nominere Jef som årets ’Fantastiske Frivillige’.

Det er en frivilligpris, som Kræftens Bekæmpelse, Røde Kors, Coop og Roskilde Festival uddeler i fællesskab. Næsten 200 frivillige fra hele landet er blevet nomineret, og en jury har udpeget Jef som en af ti finalister.

- Jef er den, der får tingene til at hænge sammen. Han gør et stort arbejde for, at vi har ordentlige rammer. Det kan godt være svært at navigere i, men han er god til det og får ting på plads. Samtidig har han omsorg ift. forskellige situationer, og han er opmærksom på os, fortæller Niels Bang Andersen.

Se alle finalisterne i årets Fantastiske Frivillige:

Finalister 2020

Smilede for første gang i lang tid
Jef Holm-Hansen var med til at starte Mænds Mødested i Elefanthuset i København i 2017. Året inden var han selv blevet opereret for modermærkekræft og gik til genoptræning, men det var et kortvarigt tilbud, og bagefter var der ikke rigtigt noget for ham. Han talte derfor med nogle andre mænd om at skabe et særligt sted for mænd.

Jef og de andre 'elefanter' tager gerne på ture ud af huset. Her på Amager Bakke. Foto: Privat.

- Når jeg går til kontrol, og der sidder fem kvinder og fem mænd i venteværelset, så vil kvinderne sidde og tale med hinanden, mens mændene sidder og kigger i et blad eller på deres telefon. De ville ikke finde på at sige noget til hinanden, fortæller Jef Holm-Hansen.

Derfor var der brug for et andet sted for mændene. Et sted, hvor de kunne være aktive sammen.

- Mænd, der ikke kender hinanden, har svært ved at kommunikere. Men de er gode, når de dyrker sport sammen eller er soldater, fortæller Jef.

På den baggrund blev Mænds Mødested i Elefanthuset skabt. Et uformelt og uforpligtende sted, hvor mænd, som har eller har haft kræft, kan dukke op, som det passer dem, og deltage i de aktiviteter, som de har lyst til. I starten kom der 12 mænd, men i dag er de 70.

- På et tidspunkt kom der en ny mand, som lige var blevet opereret for halskræft, og jeg spurgte, om han ville have en kop kaffe. Det ville han ikke, for han havde mistet smagen og ville kun have koldt vand. Vi satte os ned og snakkede, og han spiste med og var med i koret. Næste onsdag kom han igen og gav mig hånden og sagde, at han havde fået et problem hos sin kone, fordi hun troede, at han havde fået en elskerinde, for det var første gang i meget lang tid, at han kunne smile, husker Jef Holm-Hansen.

Mænds Mødested i Elefanthuset hører hjemme i Center for Kræft & Sundhed, som er et samarbejde mellem Københavns Kommune og Kræftens Bekæmpelse. Læs mere om Elefanthuset her:

Mænds Mødested i Elefanthuset

Savner hinanden i en coronatid
Jef hører faktisk ofte fra konerne, som fortæller, hvor meget stedet betyder for mændene. Derfor er det særligt svært, at mange af aktiviteterne i år har været lukket ned på grund af corona.

Mændene på cykeltur. Foto: Mænds Mødested i Elefanthuset.

- Vi har været ret plaget af corona. Først blev vi lukket ned, så lidt op igen, og så ned. Det har berørt os meget, fortæller Niels Bang Andersen.

Men også her har Jef Holm-Hansen gjort en ekstra indsats for at sørge for, at mændene stadig har kontakt til de andre ’elefanter’. Han har sendt mails ud oftere, end han plejer, med opdateringer om stort og småt.

- De savner virkelig at være sammen, og de har behov for at lave noget. Mange af dem ringer til mig for at høre, hvordan det går med dén og dén, siger Jef.

Netop den omsorg og blik for detaljen gør, at Jef har fortjent prisen som årets ’Fantastiske Frivillige’, mener Niels Bang Andersen.

- Det betyder meget, at han har holdt kontakten og opdateret os om de andre. Det er rigtig rart, uddyber Niels.

Han glæder sig meget til at kunne komme i Elefanthuset på normal vis igen.

- Det er med til at berige mit liv på flere planer. Når man er her med hinanden, holder man ved og bliver en del af et fællesskab, og jeg forpligter mig selv til at komme. Det er et rigtig fint sted, understreger Niels Bang Andersen.

Jef Holm-Hansen ser også frem til at kunne åbne mere op for huset igen, og han sætter stor pris på den anerkendelse, som han har fået med nomineringen til ’Fantastiske Frivillige’.

- Det giver også mig en glæde at gøre noget for de mænd, og det er jo flere af min egne medlemmer og også en fra kommunen, som har nomineret mig. Det betyder utroligt meget, og jeg er meget glad. Det er et dejligt ekstra klap på skulderen, siger Jef Holm-Hansen.

Vinderen kåres torsdag den 26. november og får en præmie på 25.000 kroner sponsoreret af Coop. Præmien udbetales til den forening, hvor den frivillige er aktiv.