Luk

Jesper Fisker bliver ny administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse

Departementschef Jesper Fisker sætter sig i direktørstolen hos Kræftens Bekæmpelse den 1. juni. Han har i mange år kæmpet for et bedre sundhedsvæsen. Det er vigtigere end nogensinde, at forbedringerne sker på patienternes præmisser, så nu stiller han sig i spidsen for kræftpatienterne.  

23. januar 2018
Frivilligindsats

Hver tredje dansker får kræft på et tidspunkt i livet. Med det høje antal kræftramte sætter sygdommen sine tydelige spor i befolkningen. Og her udfylder Kræftens Bekæmpelse ifølge Jesper Fisker en helt særlig og vigtige rolle med støtte og håb til de mange danskere, som er berørt af kræft.

-Jeg har altid været imponeret over det engagement, som præger Kræftens Bekæmpelse. Det er jo fantastisk, at der er næsten 45.000 danskere, som arbejder som frivillige i foreningen – og bruger deres tid på at hjælpe andre. Der er jo ikke en afkrog eller egn i Danmark, hvor Kræftens Bekæmpelse ikke enten har en lokalforening, en rådgivning, en genbrugsbutik, en cafe eller anden aktivitet. Det er meget stærkt og vidner om en helt unik sag og forening. Det gør mig en smule ydmyg, siger Jesper Fisker.

Jesper Fisker kommer fra en stilling som departementschef i Undervisningsministeriet. Han har et indgående kendskab til sundhedsområdet blandt andet fra sin tid som departementschef i Sundhedsministeriet og som administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen. Derudover har han stor erfaring med at navigere i det politiske landskab både nationalt og kommunalt med en fortid som direktør for sundheds- og omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune og stillingen som kommunaldirektør i Hillerød Kommune.

 Nu skal han lede Danmarks største sygdomsbekæmpende forening, der blandt andet bedriver forskning i verdensklasse, og han skal trække på sine erfaringer, når han taler kræftpatienternes sag overfor beslutningstagerne. Formand for Kræftens Bekæmpelse, Dorthe Crüger, byder Jesper Fisker velkommen og ser frem til samarbejdet.

 -Kræftens Bekæmpelse får en utrolig dygtig og kompetent administrerende direktør. Han er en erfaren og værdsat topleder, som kender sundhedsområdet, og jeg er overbevist om, at vi med Jesper Fisker vil nå nye ambitiøse mål, der kan forbedre forholdene for de danskere, der er ramt af kræft, siger Dorthe Crüger. 

Kræftpakkerne

Jesper Fisker satte allerede for flere år siden et solidt aftryk på kræftbehandlingen i Danmark, da han som direktør for Sundhedsstyrelsen var med til at give kræftpatienterne et kæmpe løft i behandlingen med indførelsen af kræftpakker på sygehusene. Disse beskriver med klare mål, hvordan kræftpatienter skal behandles for deres sygdom, og det har ført til tydeligt forbedret overlevelse for patienterne. Kræftpakkerne er siden blevet fornyet og udbygget, men ifølge Jesper Fisker er der stadig behov for forbedringer. Og her er patienterne nøglen:

 -Man kommer simpelthen ikke uden om at have patienternes perspektiv på sundhedsvæsenet, hvis man virkelig ønsker fremgang på det her område. Patientens rolle bliver ikke den samme i fremtiden som i dag. De stiller andre krav og har andre behov. Og det byder både på udfordringer og muligheder, siger han og fortsætter:

 -Med alle de muligheder, der findes nu eller er på vej for eksempel indenfor teknologi, er jeg sikker på, at vi kommer til at gå nye og bedre veje i behandlingen og i hjælpen til patienter og pårørende, siger han.

Nul røg

Der er heller ingen slinger i valsen, når det kommer til den triste udvikling med et stigende antal unge rygere. Her mener Jesper Fisker, at man om muligt skal sætte endnu mere damp på kedlerne for at vende udviklingen.

 -Rygning er et kæmpe – hvis ikke det største – problem for danskernes sundhed. Det er altså på høje tide, at politikerne træder i karakter og gør noget for at vende udviklingen, siger han.

 Med tre stillinger som departementschef i baglommen gennem de sidste syv år får Kræftens Bekæmpelse en direktør, som kender politikernes udfordringer, og Jesper Fisker vil kunne komme med klare råd om, hvordan vi sikrer en røgfri fremtid.

 Gennem mange lederstillinger har Jesper Fisker gang på gang høstet anerkendelse som både vellidt og særdeles konstruktiv i sin søgen efter nye og bedre veje. Selv mener han, at hans nordjyske barndom nok har givet ham en snert af stædighed. Men det er meget vigtigt for ham at grine ’et par gange om dagen’ – også på arbejdet.

 -Ellers er det ikke en god dag, siger han med stort smil.

 Privat er Jesper Fisker gift og har tre døtre. Familien bor på Frederiksberg.

 Han bliver ansat i Kræftens Bekæmpelse per 1. maj og tiltræder formelt som administrerende direktør den 1. juni efter foreningens repræsentantskabsmøde, som bliver den nuværende direktørs, Leif Vestergaard Pedersen, sidste.

Blå bog: Jesper Fisker 

  • Departementschef i Ministeriet for Børn og Undervisning, 2011
  • Departementschef, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, 2010
  • Departementschef i Socialministeriet, 2010
  • Administrerende direktør for Sundhedsstyrelsen, 2007
  • Administrerende direktør for Sundheds- og omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune, 2003 
  • Kommunaldirektør, Hillerød Kommune, 2000
  • Socialdirektør, Brøndby Kommune, 1995
  • Vicesocialchef, Rødovre Kommune, 1993
  • Forsker, Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut (i dag VIVE)
  • Ph.d. i offentlig forvaltning, Københavns Universitet
  • Cand.scient.pol., Københavns Universitet, 1987
  • Født 1960 i Frederikshavn