Luk

Kampagne minder unge om screening for livmoderhalskræft

Kun hver anden kvinde mellem 23 og 29 år i Danmark bliver screenet for livmoderhalskræft, og færre kvinder bliver screenet end tidligere. Det lave tal bekymrer Kræftens Bekæmpelse.

23. januar 2023
Julie Hedegaard Mortensen; FOREBYGGELSE & OPLYSNING
To kvinder går arm i arm med ryggen til

Måske har du eller én du kender også brug for en kærlig påmindelse om at få bestilt tid til en screening for livmoderhalskræft hos lægen? Følg med på Kræftens Bekæmpelses Facebook-side og Instagram og vær med til at dele budskabet. Foto: Colourbox.com

Kun 52 procent af kvinderne i 20’erne takker ja til screening for kræft i livmoderhalsen inden for et år efter invitationen. Det viser de seneste tal fra Regionernes kliniske kvalitetsudviklingsprogram for livmoderhalskræftscreening. Blandt kvinder over 29 år bliver flere - 62 procent - screenet for livmoderhalskræft indenfor et år. I 2016 var tallet 67 procent.

Faldet bekymrer Kræftens Bekæmpelse, for screening kan forhindre en ellers fatal sygdom i at udvikle sig. Derfor lancerer vi i dag en kampagne under overskriften ”Er der noget, du har glemt?”. Kampagnen skal sætte fokus på den vigtige screeningsundersøgelse og henvender sig til unge kvinder.

- Screening er yderst relevant for kvinder i tyverne. Så det ærgrer mig, at færre unge kvinder tager imod tilbuddet og bliver tjekket for celleforandringer og dermed beskytter sig mod at udvikle livmoderhalskræft, siger Janne Bigaard, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Hver dag får tæt på én kvinde i Danmark livmoderhalskræft, og hvert år dør 90 af sygdommen, der oftest rammer kvinder midt i 30’erne. Op mod to ud af tre kvinder, der får livmoderhalskræft, er ikke blevet screenet regelmæssigt. Screening kan finde forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft og hvert år får flere tusind kvinder fjernet forstadier.

Store konsekvenser ved ikke at blive screenet
36-årige Cecillie Stæhr Rasmussen er en af de kvinder, der har haft livmoderhalskræft. Cecilie havde i flere år ignoreret invitationerne til screening og opfordrer andre kvinder til at tage imod tilbuddet:

- Kom afsted! Man skal bare få lavet det celleskrab. Gynækologiske undersøgelser er ikke lige min kop te, men konsekvensen ved ikke at gøre det kan simpelthen være for stor, siger Cecilie, der i dag er kræftfri, men lever med sorgen over ikke at kunne blive gravid som følge af kræftbehandlingen, hvor hun fik fjernet sin livmoder. Læs hele Cecilies historie her.

Livmoderhalskræft kan stoppes
Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at livmoderhalskræft kan stoppes, hvis mindst 90 procent af pigerne bliver HPV-vaccineret, mindst 70 procent deltager i screening og mindst 90 procent af dem, der har forstadier til livmoderhalskræft, bliver behandlet. I Danmark er vi godt på vej. 90 procent af pigerne bliver vaccineret og 98 procent af de kvinder, der har forstadier, bliver behandlet. Men flere skal deltage i screening, hvis kommende generationer skal undgå livmoderhalskræft.

Blandt kvinder over 29 år bliver flere - 62 procent - screenet for livmoderhalskræft inden for et år efter invitation. I hele aldersgruppen af kvinder, der bliver tilbudt screening, er deltagelsen 59 procent. 

Giv en kærlig påmindelse
Fra undersøgelser ved vi, at kvinderne gerne vil mindes om screeningen – både af lægen og deres nærmeste. Med kampagnen her vil vi på sociale medier og med hjælp fra influencere fortælle om screeningsundersøgelsen og minde kvinderne om at reagere på invitationen i e-Boks.

Måske har du eller én du kender også brug for en kærlig påmindelse om at få bestilt tid hos lægen? Følg med på Kræftens Bekæmpelses Facebookside og Instagram og vær med til at dele det vigtige budskab.