Luk

Kick off for Stafet For Livet 2021: Idéerne bobler allerede i hele landet

I weekenden tog vi hul på planlægningen af næste års stafetter. Og mange af erfaringerne fra i år får vi gavn af næste år. Der er bred enighed om, at vi er nødt til at tage højde for, at corona formentlig fortsat vil være her.

10. november 2020
STINE LYNGHARD, FORENING & FRIVILLIGE

Kræftens Bekæmpelses vicepræsident Hans Pilgård (tv.) taler med Martin Mathiesen fra Stafet For Livet Greve og Line Thorsager, holdkaptajn i Skive. Foto: Stine Lynghard.

Kaffen bliver hældt på kanden i det lille gule tv-studie på Strandboulevarden i København, gæsterne sidder og sludrer med hinanden, og en af værterne laver de sidste noter på sine papirer. Klokken nærmer sig 10.30 denne lørdag, og snart går Stafet For Livet Kick off 2021 i luften. Som så meget andet i år, er kick off heller ikke, som det plejer. Det hele foregår digitalt, og frivillige sidder derhjemme eller sammen med deres styregrupper rundt omkring i landet og følger med på skærmen.

3-2-1, og så er vi i gang. En video med højdepunkter fra en meget anderledes stafetsæson ruller over skærmen, og imens sidder en gruppe frivillige, som snart skal i studiet, og smiler til billederne af børn, der løber i villakvarterer, fællessang i campingtelte og rørende taler fra små og større lysceremonier. Da videoen er slut, bliver der stillet over til dagens værter, Ann Madsen, som er formand for Advisory Board, og Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Jesper Fisker og Ann Madsen.

Administrerende direktør Jesper Fisker og formand for Advisory Board Ann Madsen var værter til Kick off. Foto: Stine Lynghard.

- Hvor det varmer mit hjerte at se alle de meget forskellige former for stafetter, der har været her i år 2020 trods den vanskelige tid, vi er i, og det meget specielle år. Så kære frivillige, velkommen til kick off til sæson 2021, siger Ann Madsen, inden hun giver ordet videre til direktøren.

- Jeg har kun ros til overs for al den kreativitet, som har været udvist i denne her periode. Det, synes jeg, er fantastisk. Jeg bliver faktisk altid enormt imponeret over, hvor omstillingsparate vi er, supplerer Jesper Fisker.

Vi vil lære af erfaringerne
De to værter gennemgår dagens program, som blandt andet byder på en snak med frivillige og deltagere om erfaringerne fra det meget anderledes stafetår 2020, gruppeopgaver for de knap 200 tilmeldte til Kick off-arrangementet og til sidst et kig frem på næste år.

Helen Bernt Andersen.

Helen Bernt Andersen, formand for Kræftens Bekæmpelse, takker alle stafetfrivillige. Foto: Stine Lynghard.

- Den del med at se fremad og se på, hvordan vi kan få det, vi har lært, ført ind i det nye ’21 og tænke det ind i en ny sammenhæng – det glæder jeg mig utroligt meget til at høre nogle forskellige holdninger til. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at coronaen har givet og fortsat giver nogle restriktioner og begrænsninger på, hvad vi må, siger Jesper Fisker.

Værterne runder deres indledning af med at sende en særlig hilsen til nordjyderne, som lige nu er hårdt ramt af coronarestriktioner. Og så giver de ordet videre til Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen, som sender en varm tak til alle frivillige.

- Tak for jeres måde at håndtere Stafet For Livets møde med corona. I har alle navigeret i et ukendt land med stor omsorg for Fighterne og med stor omsorg for vores stafetter, siger Helen Bernt Andersen.

- Det har på mange måder været et svært år for mange af os, men hvis der er noget, som stafetterne har kunnet gøre, så er det at hjælpe med til at finde håb og glæde i svære situationer og måske ikke mindst også at vise nye muligheder, tilføjer formanden, som allerede glæder sig til Stafet For Livet 2021 og ønsker alle en god Kick off-dag.

Fantastisk at få det til at lykkes
I et andet tv-studie ved siden af gør tre frivillige og en holdkaptajn sig klar til en sofasnak om erfaringerne fra 2020. Det er Kræftens Bekæmpelses nye vicepræsident og erfarne tv-vært Hans Pilgård, som skal interviewe dem.

Interview til Kick off.

Sofasnak om året, der er gået. Hans Pilgård (forrest) interviewer Martin Mathiesen fra Greve, Line Thorsager og Lotte Poulsen fra Skive samt Janne Bitsch-Lauridsen fra Egedal. Foto: Stine Lynghard.

- Velkommen i farmors kaffestue, indleder Hans Pilgård med henvisning til det storblomstrede kaffestel, de store lænestole og ældre malerier, som er lånt af Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker i dagens anledning. 

Rundt om sofabordet har han fået selskab af Martin Mathiesen fra Stafet For Livet Greve, Line Thorsager og Lotte Poulsen fra Skive samt Janne Bitsch-Lauridsen fra Egedal.

- Vi skal tale om håbet. 2020 er på en måde aflyst, men der har også været alternative løsninger, som gør at 2020 ikke er blevet helt aflyst. I gjorde det alligevel, konstaterer Hans Pilgård.

Styregruppen i Silkeborg.

Frivillige følger med i Kick off på skærmen derhjemme. Her er det styregruppen i Silkeborg. Foto: Carsten Balslev Sørensen.

Både Greve, Skive og Egedal besluttede sig for at lave alternative stafet-arrangementer i år.

- Vi skulle lige i gang, og der var måske nogle, der troede mere på det end andre – også i forhold til visualiseringen af, at det skulle blive anderledes. Men der gik ikke lang tid, så sad vi i formandens have og sagde ’hvordan skal vi gøre?’, husker Martin Mathiesen fra Greve.

Valget faldt på en digital lysceremoni i august, og det endte med at gå over al forventning med 644 solgte lysposer.

- Der er så meget symbolik i det, som betyder så meget for så mange mennesker, og at få det op at køre med så mange poser, det er helt fantastisk, siger Martin Mathiesen.

Bare gør noget
Stafet For Livet Skive lå som en af de allerførste stafetter på sæsonen, og her havde man i første omgang besluttet at aflyse og se tiden an. Men så kom holdkaptajn Line Thorsager på banen og skubbede på for at få arrangeret en digital stafet. Og det lykkedes at få den op at stå på bare 10 dage.

- Det gik stærkt. Vi stod og optog lysceremonien i en privat have dagen før, og vi planlagde opslag på Facebook, så de kom til at køre løbende, fortæller Lotte Poulsen fra styregruppen i Skive.

Erfaringerne fra i år vil uden tvivl blive brugt fremover, for det digitale giver nye muligheder.

Helle Westergaard Elmholdt styrer tiden.

Bagved tv-studiet sørger stafetkonsulenter for, at teknikken fungerer. Helle Westergaard Elmholdt har styr på tiden. Foto: Stine Lynghard.

- Den virtuelle del skal der helt klart arbejdes videre med. Personligt på mit hold havde jeg min fætter fra Australien med i år. Han løb og cyklede rundt dernede. Han har aldrig nogensinde deltaget før, for han har aldrig været i Danmark på det tidspunkt. Og jeg havde familie i Billund og på Fyn, der var med, fortæller Line Thorsager, som endte med at have 122 deltagere på sit hold i år.

Også Egedal kastede sig ud i at lave en digital stafet, og det endte med at blive en god oplevelse.

- Det var ikke så besværligt, som jeg frygtede, siger formand for styregruppen, Janne Friis Bitsch-Lavridsen.

De fire omkring sofabordet opfordrer derfor til at kaste sig ud i det. Rådene lyder blandt andet at bruge sit netværk og turde spørge om hjælp, holde arrangementet nede til noget, man kan overskue og være klar til at lære af sine fejl.

- Bare gør noget, lyder det enstemmigt.

- Man kan ikke sige noget godt om corona, men det kan man godt alligevel, for det har tvunget folk til at tænke anderledes. Og det er der jo kommet noget godt ud af, så måske har det rykket noget. Det har i hvert fald rykket os, siger Martin Mathiesen fra Greve.

Ser frem mod et anderledes 2021
I løbet af kick off-arrangementet er der også plads til lokale gruppedrøftelser af året, der er gået, videohilsner fra hele landet – ja sågar en hilsen fra Grønland. Og så er der selvfølgelig også tid til at se fremad.

Orla Mayland sender videohilsen.

Orla Mayland, næstformand for Advisory Board, hilser fra Grønland og sender deltagerne i Kick off ud på en opgave. Foto: screenshot fra video.

- Vi må desværre nok indstille os på, at coronaen også er iblandt os i 2021. (...) Vi kommer ikke til at holde stafetter på den måde, vi har gjort, indtil coronaen ramte os. Vi bliver nødt til at tænke anderledes. Der er brug for mere fleksible rammer, og der er brug for, at vi tænker kreativt, siger Susanne Juul, områdechef i Syddanmark, der nu har sat sig til rette i lænestolen sammen med et nyt hold frivillige i studiet hos Hans Pilgård.

- Når det så er sagt, så tror jeg, at vi står meget bedre rustet i 2021, end vi gjorde i år. Vi har høstet rigtig mange gode erfaringer, tilføjer Susanne Juul, som tror, at den største udfordring bliver, at der ikke er nogen bagkant på situationen, og at den fortsat ændrer sig.

Med bevidstheden om, at corona også får betydning for planlægningen af 2021, er der enighed om, at det er vigtigt at få de gode eksempler frem i lyset, så man kan inspirere hinanden. Omkring bordet i tv-studiet fremhæves gode erfaringer med personlige indsamlinger, deltagere, der stabler deres egne stafetter på benene og samarbejde med lokale sportsforeninger.

- Jeg tror også, at holdkaptajnerne får en vigtig rolle. Særligt, hvis man skal lave sin egen stafet. Så tror jeg virkelig, at det er vigtigt, at de får motiveret alle deres holddeltagere. Så de bliver rollemodellerne i det, siger Toke Elling fra Stafet For Livet Høje Taastrup.

Sofasnak om, hvordan 2021 kommer til at se ud. Fra venstre: Kræftens Bekæmpelses vicepræsident Hans Pilgård, områdechef Susanne Juul, Marie Tvarnø fra Tårnby, Toke Elling fra Høje Taastrup og Nicolaj Krabbe fra Dragør. Foto: Stine Lynghard.

Plan B bliver nu plan A
Efter en tur ude i den friske luft, hvor stafetfrivillige lokalt taler med hinanden om planerne for 2021 på baggrund af alle de input, der er kommet i løbet af dagen, er det tid til at samles foran tv-skærmene igen og runde årets Stafet For Livet Kick off af. Men snakken blandt de frivillige er kun lige begyndt.

Styregruppen i Silkeborg.

Kick off har sat gang i snakken i Silkeborg. Foto: Carsten Balslev Sørensen.

- Vi har haft en masse snakke og kastet mange bolde op i luften. Vi har talt om at gå forskellige ruter, men have en fælles base med lysposer. Og så skal holdkaptajnerne involveres meget mere, siger Carsten Balslev Sørensen fra Stafet For Livet Silkeborg.

Seks fra styregruppen har siddet hjemme hos ham og fulgt med på en tv-skærm.

- Vi synes, det var en god idé at gøre det hjemme. Vi har pyntet op og hygget os, og Kick off har sat os i gang med en masse ting. Vi er blevet inspireret, fortæller Carsten Balslev Sørensen.

I Randers har det digitale Kick off også sat gang i tankerne, og Kasper Mackenhauer synes, det giver rigtig meget at høre om konkrete erfaringer fra dem, der allerede har prøvet at afholde alternative stafetarrangementer i år. Faktisk ville han gerne høre endnu mere om, hvad andre har gjort.

- Jeg vil gerne vide mere konkret, hvad der har fungeret, og hvad der ikke har fungeret. Så vil vi stå endnu stærkere i vores planlægning, siger Kasper Mackenhauer, som var med til sit første Kick off sidste år.

Styregruppen i Randers.

Styregruppen i Randers var samlet i det lokale sundhedscenter. Foto: Kasper Mackenhauer.

Han husker begejstret tilbage på den fællesskabsfølelse, han oplevede, da vi alle mødtes fysisk i Vingsted. Til gengæld kan det noget andet, at man hele dagen i dag har siddet sammen med sin styregruppe.

- Det blev mere lokalt, fordi man sad sammen med dem, man planlægger med. Vi sad jo og drøftede Randers, uddyber han.

Og én ting er sikkert. Stafet For Livet Kick off 2021 har fået idéerne til at spire.

- Vi er allerede i fuld gang med at planlægge næste år. Vi har absolut fået gejst efter i dag. Snakken går lystigt i baggrunden, fortæller Carsten Balslev Sørensen fra Silkeborg.

Både i Randers og Silkeborg tager planlægningen udgangspunkt i, at vi fortsat vil være påvirket af corona i en eller anden grad næste år.

- Vores plan B er nu vores plan A. Vi er klar over, at det ikke bliver, som det plejer. Nu har vi et nyt udgangspunkt. Det er et godt startskud til at prøve noget andet, siger Kasper Mackenhauer, der allerede har sat kryds i kalenderen til næste møde med styregruppen.

- Vi er i gang, og vi har en tro på, at det nok skal gå, uddyber han.

Gåtur i efterårsvejret.

Både i Randers og Silkeborg kom styregrupperne ud på en smuk efterårstur, mens de løste gruppeopgaver. Foto: Kasper Mackenhauer og Carsten Balslev Sørensen.