Luk

Klimavenlige stofposer går som varmt brød

I IGEN-butikken i Horsens sælger de ikke alene genbrug. De sælger også genbrugt genbrug. To frivillige syer poser af duge og stof, der ikke er blevet solgt i butikken. Det er en win-win for både kunderne og Kræftens Bekæmpelse.

6. juni 2019
Forening og frivillige

To 16-årige piger, Freja og Asta, shopper genbrug til et skoleprojekt i IGEN i Horsens. Ved kassen bliver de, som alle kunder, spurgt om de kunne tænke sig en pose til deres varer. Men i Horsens er det ikke plastikposer, man først bliver tilbudt. Nej, her er de nemlig med på noderne og tilbyder klimavenlige stofposer, som er syet og designet af to af butikkens frivillige medarbejdere.

Der blev solgt over 100 stofposer de første to måneder, og Else Kjærbye og Annalise Thorsen kan næsten ikke følge med efterspørgslen. Foto: Nille Gry Klinge.

Inde på butikkens lager står Else Kjærbye og Annalise Thorsen, som er ophavskvinder til idéen med genbrugsstofposerne, og kigger på ugens høst af stof. De er i færd med at udvælge dét, de vil sy poserne af.

 - De går som varmt brød, og tit kan vi ikke følge med og få syet nok nye, siger Else.

De to frivillige begynder at klippe stof til nye poser, mens de fortæller. Det er noget, de har prøvet før som tidligere håndarbejdslærere i folkeskolen, så det går hurtigt med at klippe et sæt bestående af det lange stykke til selve posen og de to hanke.

- Så skal den bare have en tur i overlockeren derhjemme. Det foregår som regel, mens jeg ser fjernsyn, så der er ikke det store arbejde i det, siger Annalise.

Der klippes sæt til poser, som bare skal en tur i overlockeren. Foto: Nille Gry Klinge.

Hensyn til miljøet
Idéen kom, som så mange andre gode idéer, fra deres egne frivillige rækker.

- Det hele startede vist på et talsmandsmøde, da flere af vores kolleger gav udtryk for, at de synes, vi skulle forsøge at udfase plastikposerne af miljøhensyn. Så kiggede vi to på hinanden og sagde: 'Så må vi da bare sy nogle poser!', siger Annalise og Else i kor.

Sådan begyndte det. Else og Annalise fandt hurtigt sengetøj, duge og stof frem på lageret.

- Alle de andre kolleger ved nu, at vi gerne vil have det stof sat til side, som vi ikke kan sælge. Det kan være, at der er en plet på en dug, eller at det har ligget længe i butikken uden at blive solgt. Så tager vi os kærligt af det og får noget kreativt og sjovt ud af det, siger Else.

 - Ja, engang havde vi lavet nogle poser af noget Hello Kitty-sengetøj. De blev solgt på nul komma fem, supplerer Annalise.

Else og Annalise foran stativet med stofposerne. Foto: Nille Gry Klinge.

Genbrug på højt plan
Snakken går, mens der måles op og klippes. Det kræver ikke de store forudsætninger at lave poserne, mener de to syersker. Man skal bare kunne sy nogenlunde lige. De håber at kunne inspirere andre i IGEN til at gå i gang med poserne, for det giver en vis tilfredshed at være med til at producere noget, der sælger.

 - På de første to måneder solgte vi flere end 100 poser. Folk er faktisk ret begejstrede for idéen. Det er jo genbrug på højt plan, for det redder noget stof fra at blive smidt ud, og vi tjener penge til Kræftens Bekæmpelse, som vi ellers ikke ville få i kassen. For os er det en god forretningsidé, og så synes vi det er sjovt, smiler de to ildsjæle.

Kunderne Freja og Asta står nu ved kassen. De har bestemt sig for, at de gerne vil støtte med 5 kr. til en stofpose, som kan bruges igen og igen, for de prøver altid at styre uden om plastik, når det er muligt, siger de. De står et par minutter ved stativet for at udvælge den helt rigtige pose og vælger til sidst én med et udpræget retrolook, som er syet af en gammel dug.

De går tilfredse ud af butikken med en pose, som ser ud til at kunne holde til mange flere shoppingture.