Luk

Kræftcafé er et frirum på 10. år

Hver mandag i 10 år har de frivillige i ’kræftcaféen’ i Faxe taget imod kræftpatienter og åbnet op for både de lette og svære snakke. Susanne Ulk, der har været med fra starten, fik kommunen til at indføre det tilbud, der manglede, da hun selv havde kræft.

25. februar 2023
Rikke Steenbech, Patientstøtte og Frivillig Indsats

Caféværterne stod klar til at tage imod gæsterne i kræftcaféen i Faxe for at markere 10 års jubilæet. Foto: Alland Holm

Kræftcafeen i Faxe Sundhedscenter kunne for nyligt byde velkommen til en ganske særlig café. Mandag den 6. februar var det nemlig 10 år siden, at caféen for første gang slog dørene op og gav tidligere kræftpatienter et frirum til at dele deres tanker og erfaringer.

De frivillige i kræftcafeen, også kaldet caféværter, har to og to været på pletten mandag efter mandag for at sikre, at kræftpatienter, der er i et rehabiliteringsforløb, kan starte ugen i hyggelige og trygge omgivelser.

- Vedholdenheden og engagementet i frivilliggruppen af cafeværter er stort. De sikrer god stemning og sørger for at alle får mulighed for at ytre sig. Det handler om deltagerne, og om at de får mulighed for at fortælle om deres glæder, sorger og angst, siger Susanne Ulk, der er formand for lokalforeningen og en af medstifterne af caféen i Faxe.

Mange af caféværterne har selv haft kræft tæt inde på livet, enten som kræftpatient eller som pårørende og har dertil været på kursus i patientstøtte hos Kræftens Bekæmpelse.

Plads til både lette og svære snakke
Kræftcafeen bliver afholdt, når der har været rehabiliteringstræning i Sundhedscenteret i Faxe. Så kan deltagerne nyde en kop varm kaffe eller the, snuppe en bolle med ost og snakke med hinanden.

- Det primære fokus er, at cafégæsterne får mulighed for at snakke sammen og støtte hinanden. Det kan handle om bivirkninger ved kræftbehandlinger eller bekymringer over pårørende, siger Susanne Ulk.

Ifølge Susanne Ulk bidrager kræftcafeen positivt ved at tilbyde deltagerne et rum, hvor de kan snakke om ting, der kan være svært at dele med familier og venner. Hun har selv oplevet, at det kan være gavnligt at dele tankerne med personer, der befinder sig i samme situation.

Det samme har en tidligere deltager hos kræftcaféen også bekræftet overfor Susanne Ulk. Deltageren havde ikke mulighed for selv at være med til fejringen af 10-års jubilæet og sendte derfor en hilsen om caféens betydning, hvor hun skrev, at den havde været med til at hive hende op af et sort hul, netop fordi hun kunne komme og tale med andre i samme situation.

Susanne Ulk og cafëvært Helle Pedersen kunne også fejre ti år i caféen i Faxe. Foto: Alland Holm

Personlig motivation skabte Kræftcafé
For Susanne Ulk og hendes medstiftere opstod ideen til at skabe et sted for kræftpatienter i Faxe på baggrund af Susannes Ulks egne erfaringer. Hun deltog selv som kræftpatient i projekt ’Krop og kræft’ på Rigshospitalet og oplevede her, hvor stor betydning det havde at snakke med andre kræftpatienter, efter de havde været til træning.

- Jeg havde selv været igennem et kræftforløb, og derfor var det mig meget magtpåliggende, at der blev startet et socialt rehabiliteringstilbud op i min egen kommune, siger Susanne Ulk.

Den dag i dag ser Susanne Ulk stadig en del af de andre deltagere, hun var på hold med til ’Krop og Kræft’ i 2005, og hun oplever også, hvordan tætte venskaber dannes i kræftcaféen i Faxe.

- Jeg har fået gode venskaber, og man deler nogen dybe ting, som gør, at man hænger fast ved hinanden. I kræftcaféen oplever vi også, at deltagerne tager hinanden i hånden og fortsætter med motion eller aftaler at gå tur sammen, efter de er færdige i deres rehabiliteringsforløb, siger Susanne Ulk, der selv var cafévært i knap fem år.