Luk

Kræftens Bekæmpelse anbefaler gratis HPV-vaccination til alle drenge

I Danmark tilbydes piger gratis HPV-vaccination, når de fylder 12 år. Hos Kræftens Bekæmpelse anbefaler vi, at også drenge tilbydes gratis HPV-vaccination. Det anbefaler vi, fordi der er bred sundhedsfaglig enighed om, at HPV-vaccination vil beskytte drenge imod mundsvælgkræft, som er en kræftform i stigning – særligt blandt mænd. På blot 10 år er der sket en fordobling af antallet af mundsvælgkræfttilfælde.

11. juni 2018
Louise H. Jakobsen, Forebyggelse & Oplysning

HPV-vaccinen er ikke gratis for drenge på nuværende tidspunkt og det vides endnu ikke, om vaccinen bliver gratis for drenge på et senere tidspunkt. Sundhedsstyrelsen har nedsat en arbejdsgruppe, der er i gang med at vurdere HPV-vaccination til drenge. Vurderingen forventes at være klar i starten af 2019, og derefter håber vi hos Kræftens Bekæmpelse, at politikerne beslutter, at HPV-vaccination skal være gratis for drenge.

Vores igangværende informationsindsats ’Stop HPV – stop livmoderhalskræft’ er en partnerskabsindsats mellem Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen. Denne indsats vil fortsat have fokus på at forebygge livmoderhalskræft ved at øge tilslutningen til HPV-vaccination blandt pigerne. (Du kan få mere information om indsatsen her på frivillig.dk ved at melde dig ind i gruppen ’Stop HPV – stop livmoderhalskræft’).

Vi skal altså på den ene side sammen med partnerne bag ’Stop HPV – stop livmoderhalskræft´ arbejde på at øge vaccinationsdeltagelsen blandt pigerne indenfor det nuværende vaccinationsprogram. Og på den anden side som Kræftens Bekæmpelse udtrykke vores holdning om, at der bør træffes politisk beslutning om, at vaccinationsprogrammet ændres, så drengene kommer med.

 

Du kan læse mere under ”Det mener Kræftens Bekæmpelse” her: https://www.cancer.dk/om-os/det-mener-kraeftens-bekaempelse/hpv-vaccination-til-drenge/

 

Nedenfor kan du finde eksempler på spørgsmål og svar vedrørende Kræftens Bekæmpelses anbefaling om gratis HPV-vaccination til drenge.

Hvorfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse gratis HPV-vaccination til drenge?

Kræften Bekæmpelse mener, at alle drenge skal tilbydes gratis HPV-vaccination, fordi der er bred sundhedsfaglig enighed om, at HPV-vaccination vil beskytte imod mundsvælgkræft, som er en kræftform i stigning – særligt blandt mænd.

Anbefaler I, at jeg får min søn HPV-vaccineret?

Det forventes, at HPV-vaccination vil kunne beskytte drenge mod mundsvælgkræft. Men vaccinen tilbydes endnu ikke gratis til drenge, og derfor skal man på nuværende tidspunkt selv betale for vaccinen, hvis man vil have sin dreng vaccineret. Hvis man overvejer at få sin dreng vaccineret, er det en god idé at tage en snak med sin læge om det.

Hvor mange kræfttilfælde forventes det, at vi kan forebygge med HPV-vaccination af drenge?

Det forventes, at vi med HPV-vaccination af alle drenge, hvert år vil kunne undgå omkring 200 tilfælde af mundsvælgkræft og omkring 50 tilfælde af penis- og analkræft blandt danske mænd.