Luk

Kræftens Bekæmpelse: Vi er klar til at åbne igen

Fra i dag mandag den 11. maj genåbner Kræftens Bekæmpelses rådgivninger og IGEN-butikker langsomt og kontrolleret. Vi følger sundhedsmyndighedernes anvisninger og forholder os særligt til, at sårbare i øget risiko også skal kunne føle sig trygge, når vi mødes igen.

11. maj 2020
FORENING & FRIVILLIGE

Kræftens Bekæmpelse genåbner langsomt og kontrolleret den 11. maj. Foto: Tomas Bertelsen.

Med meldingen fra statsministeren torsdag den 7. maj er Danmark gået ind i fase 2 af genåbningen. Der er fortsat forbud mod at forsamles mere end 10 personer, men der er nu mulighed for at genoptage udendørsaktiviteter ved at følge myndighedernes retningslinjer.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler fortsat en fysisk afstand på to meter, når I mødes til frivillige aktiviteter. To meters afstand er Sundhedsstyrelsens anbefaling for sårbare grupper. Flere frivillige i Kræftens Bekæmpelse er i øget risiko, og vi gerne vil have, at alle kan føle sig trygge.

Frivilligaktiviteter i Kræftens Bekæmpelse kan genoptages - udendørs
Den rolige og kontrollerede genåbning, hvor alle forholdsregler følges nøje, betyder, at frivillige i Kræftens Bekæmpelse godt kan genoptage f.eks. mindre gå-grupper og andre udadrettede aktiviteter, der foregår udendørs. Forsamlingsgrænsen på max 10 personer og sundhedsmyndighedernes retningslinjer er stadig påkrævet.  

Foredrag og andre indendørs aktiviteter afventer nærmere udmeldinger. Sandsynligvis bliver det først muligt at holde foredrag igen efter sommerferien.

Kan vi mødes i bestyrelsen og styregruppen?
Der er flere af efterårets opgaver i netværk, styregrupper og bestyrelser, der har brug for at blive håndteret og planlagt. De nye retningslinjer for foreningslivet betyder, at I nu kan mødes med jeres med frivillige kollegaer, konsulenter og distriktsledere, hvis I mødes udendørs og følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer, som nu er:

  • Bliv hjemme ved symptomer som mild forkølelse, hoste, feber og muskelømhed
  • Vask hænder tit eller brug håndsprit
  • Hold afstand – mindst to meters afstand for sårbare grupper
  • Max 10 personer må mødes ad gangen


Vi anbefaler yderligere følgende forholdsregler:

  • Gennemfør transport til og fra møder og aktiviteter med et minimum af smitterisiko (uden for myldretiden i den kollektive trafik, brug af cykel og egen bil)
  • Aftal indbyrdes hvem, der møder op og deltager til en aktivitet, hvornår og max antal, der samles
  • Hvis man tilhører en sårbar gruppe i øget risiko eller er samboende med en, der er i øget risiko, anbefaler vi at kontakte egen læge. Du og Kræftens Bekæmpelse følger din læges anbefaling


Sekretariatet følger udmeldingerne fra myndighederne nøje og giver besked, hvis rammerne for det frivillige foreningsarbejde ændres. Vi anbefaler, at I foretager en konkret og individuel vurdering af, om I vil mødes på et digitalt møde, i telefonen eller udendørs om det interne arbejde i styregrupper og bestyrelser.

Mange har oplevet, at det digitale univers har åbnet nye muligheder for at holde møder, som før blev holdt hjemme i køkkenet med hjemmebag og god snak hen over bordet.

De digitale møder over Skype, Zoom, Teams eller over telefonen er stadig at foretrække, særligt hvis du er i tvivl om risikoen ved at mødes fysisk. Der er en vis grad af social humor ved at klinge kaffekopper igennem skærmen og at spise hver sin online-kage samtidigt. Hold endelig fast i det, og tag fat i din lokale konsulent, hvis du brug for support til at samarbejde digitalt.

Lokalforeninger og regionsudvalg
Mange lokalforeninger nåede ikke at holde generalforsamling inden udgang af marts. Sekretariatet arbejder på ideer og koncepter for afholdelse af generalforsamlinger i den nuværende situation. I kølvandet herpå arbejder sekretariatet også på, at der kan afholdes valg til regionsudvalgene. I hører snarest mere om det.

Stafet For Livet Esbjerg holdt årets første online-stafet fredag den 8. maj. Foto: Privat foto taget af Henriette Birch Christensen.

Stafet For Livet
I overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger afholder vi forsat ikke fysiske stafetter i maj, juni og august. I stedet for er flere af forårets stafetter på kreativ vis flyttet over i et virtuelt univers. Årets første online-stafet blev holdt med stor succes på Stafet For Livet - Esbjergs Facebook-side i fredags. 29 andre stafetter overvejer eller planlægger en virtuel stafet eller event i forsommeren.

I løbet af maj holder stafetkonsulenterne et webinar for formænd og tovholdere om online-events, hvor vi deler viden og læring om online-universet. Lige nu har ni stafetter valgt at lægge sig fast på at afholde en online-stafet til efteråret.

Vi har en særlig opmærksomhed omkring stafetterne i september, hvor det nu ser ud til, at det sandsynligvis ikke bliver muligt at gennemføre fysiske stafetter. Sekretariatet lægger op til, at styregrupper og konsulenter drøfter, hvilke muligheder der er for at holde alternative stafetter, evt. i kombination med nogle fysiske aktiviteter.

Landsindsamlingen
Statsministerens udmelding giver anledning til optimisme i retning af at kunne afvikle Kræftens Bekæmpelses årlige Landsindsamling som planlagt den 16. august. De sidste to uger har der været afholdt en række gode og konstruktive dialogmøder med flot deltagelse af indsamlingsledere, der sammen med ansatte i Kræftens Bekæmpelse fik drøftet, hvordan foreningen kan afvikle en både sikker og givende landsindsamling. Med udgangspunkt i dialogmøderne vender sekretariatet snarest tilbage med en plan for den videre proces.

Læs mere på frivillig.dk 

Kim Steen Carlsen står ved disken i butikken i Birkerød og viser, hvordan personalet fra næste uge kan stå beskyttet bag plexiglas og med afstandsmærkning på gulvet. Foto: Kim Steen Carlsen.

Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker er klar til at åbne igen
IGEN-butikkerne kan også fra i dag gøre klar til at åbne dørene for kunderne. Her følges sundhedsmyndighedernes anvisninger for adfærd i detailbutikker nøje, både for kunder og for de frivillige medarbejdere, der sorterer og behandler varer og sælger bag disken. Indkomne varer sættes i karantæne i 48 timer, inden de sættes til salg.

Skiltning ved dørene anviser, hvor mange kunder der må bevæge sig rundt i butikken, at man skal afspritte hænder samt opfordring til at foretage betaling med kort eller MobilePay. Alt sammen nøje gennemtænkt for, at de frivillige ikke udsættes for smitte og kan føle sig trygge, og for at beskytte kunderne, så de trygt kan købe genbrug og støtte kræftsagen, der ikke holder pause i corona-krisen. 

Har du bestilt tid, kan du møde op i kræftrådgivningen Kræftrådgivningerne åbner fra 11. maj for, at man igen kan møde op til rådgivning, men kun, hvis man på forhånd har aftalt tid, og hvis man ikke har symptomer og overholder alle hygiejnemæssige retningslinjer. Vi fortsætter derfor også med at tilbyde rådgivning over telefonen, da mange af brugerne er mere trygge ved det.

De, som har aftalt tid til fysisk fremmøde, bliver taget imod ved døren af rådgiverne og ikke af værtsfrivillige, som i lighed med øvrige patientstøttefrivillige i rådgivningerne og i cafétilbud tidligst forventes at kunne vende tilbage i juni.

Rådgivningerne venter lidt endnu med at åbne for gruppetilbud, møder og foredrag, hvor mange mennesker er forsamlet inden døre.

Kontakt din nærmeste konsulent for en snak om, hvordan I begynder at løse jeres opgaver igen, så alle kan føle sig trygge hos jer.

Næste fase

Når Statsministeren melder ud, hvad fase tre i genåbningen indebærer, vil vi også til den tid tage stilling til det videre forløb for Kræftens Bekæmpelses frivilligaktiviteter.