Luk

Kræftpatienters viden kan være med til at forbedre behandling

14.000 kræftpatienter bliver i en ny spørgeskemaundersøgelse spurgt til deres oplevelse med sundhedsvæsenet under deres kræftforløb. Fordi patienterne har en unik viden om sundhedsvæsenets indsats, kan den bruges til at forbedre kvaliteten af kræftbehandlingen til gavn for alle kræftpatienter i Danmark.

26. oktober 2022
Nanna Bjerg Eskildsen og Katinka Agger, Patientstøtte & Frivillig Indsats

I disse dage får omkring 14.000 kræftpatienter en invitation til at deltage i Kræftens Bekæmpelses tilbagevendende landsdækkende spørgeskemaundersøgelse, Barometerundersøgelsen.

Undersøgelsen har fokus på de behov, ønsker og oplevelser kræftpatienter har haft i forbindelse med deres møde med sundhedsvæsenet – både under udredning og behandling samt i opfølgnings- og efterforløbet.

Barometerundersøgelsen er opdelt i to spørgeskemaundersøgelser, der omhandler forskellige dele af kræftforløbet. Det er den for at sikre, at alle bliver spurgt på et tidspunkt, hvor oplevelserne er aktuelle, så der bliver indsamlet viden om hele kræftforløbet.

Patienters viden hjælper andre
Det er tredje gang, Kræftens Bekæmpelse gennemfører en national undersøgelse af kræftpatienters oplevelse af hele kræftforløbet. Resultaterne fra de tidligere undersøgelser har været med til at skabe forandringer for de danske kræftpatienter.

Besvarelserne kan nemlig bruges til at udpege de indsatsområder, hvor Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med sundhedsvæsenet skal arbejde for at optimere forholdene for fremtidens kræftpatienter. Resultaterne vil blive formidlet bredt i sundhedsvæsenet – til fagfolk og til politikere nationalt, samt i regionerne og på sygehusene.

Kræftpatienter har en unik viden om sundhedsvæsenets indsats. Denne viden kan vi bruge til at forbedre kvaliteten af kræftbehandlingen til gavn for alle kræftpatienter i Danmark. Vi håber derfor, at så mange som muligt vil tage sig tid til at besvare spørgsmålene.

Dataindsamlingen slutter i januar 2023. Inden vi kan offentliggøre alle resultater fra undersøgelserne, skal de dog igennem en større databearbejdning. Vi arbejder på at have de første resultater klar inden udgangen af 2023. 

Læs mere om denne og tidligere Barometerundersøgelser.

FAKTA om Barometerundersøgelsen

  • De personer, der inviteres til at deltage i undersøgelse, er førstegangsdiagnosticeret med en kræftsygdom. De er minimum 30 år og bosiddende i Danmark ved udsendelsestidspunktet.
  • For halvdelen af de inviterede personer er det 4-8 måneder siden, de fik deres kræftdiagnose, når de modtager spørgeskemaet, og de bliver spurgt til deres oplevelser fra første oplevede symptom til endt behandling.
  • For den anden halvdel af de inviterede personer er det omkring 2-2,5 år siden, de fik deres kræftdiagnose, og de bliver spurgt til, hvordan de oplevede behandlings-, opfølgnings- og efterforløbet, samt hvordan de har det nu.
  • Begge grupper vil blive stillet spørgsmål, der handler kommunikation, information, ventetid, sammenhæng, koordination samt hjælp og støtte i forløbet