Luk

Kreative frivillige holder liv i genbrugsbutikker under nedlukningen

Tvungen nedlukning af Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker i både januar og februar kommer til at gøre et indhug i butikkernes årsomsætning og dermed også i støtten til kræftsagen. Dén kendsgerning har fået en række frivillige til at finde på nye og kreative måder at holde gang i biksen. 

26. februar 2021
LONE KINDBERG, FUNDRAISING & MEDLEMMER

Kunder kan nu hente varer med Click & collect i Ringsted. Foto: Lars Jessen.

I Ringsted ville Birgit og Valborg prøve en ny måde at sælge genbrug på.

- Vi brænder jo for at gøre en forskel og vil så gerne hjælpe med at skaffe penge til butikken og dermed til Kræftens Bekæmpelse, men det har corona jo godt og grundigt sat en stopper for. Så vi gik simpelthen i tænkeboks, og pludselig kom vi i tanke om Click & collect, som vi jo ser mange butikker benytte sig af. Hvorfor prøver vi ikke også det? fortæller Valborg.

Lars Jessen, distriktschef for butikken i Ringsted, var med på idéen.

- Det er svært at sige nej, når der kommer nogle entreprenante frivillige med en god idé, som kan gavne kræftsagen, siger Lars.

- I princippet koster det os ikke rigtigt noget at afprøve konceptet. Vi betaler jo fortsat husleje og alle de faste omkostninger, selvom butikken er nedlukket. Så viser det sig, at vi kun får en beskeden omsætning ud af det, så er det stadig til fordel for Kræftens Bekæmpelse. Vi må ikke glemme, at hver en krone tæller, når det gælder kræftsagen, tilføjer Lars.

Møbler og isenkram hitter
I første omgang er det hovedsagligt møbler og isenkram, som indgår i ordningen. Og det er der gode grunde til. For det første optager møbler og isenkram en del plads i butikken, så kan de blive afsat under nedlukningen, vil der kunne gøres plads til større donationer, når butikken genåbner. For det andet, så er prisen på møbler og isenkram typisk højere end på eksempelvis tøj, bøger, cd’er og nips, og derfor vil salg af isenkram og møbler potentielt kunne indbringe flere penge. Endelig handler det om, at få promoveret nogle varer, som appellerer til flere.

- Det handler om at udvælge nogle varer, som har en lidt bredere interessere end eksempelvis en skjorte i str. small eller et par fodboldstøvler i str. 43, fortæller Lars Jessen.

Butiksvinduerne hos Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Ringsted. Foto: Lars Jessen.

Click & collect er allerede i fuld gang i butikken i Ringsted, og flere kunder har benyttet sig af det. Helt enkelt - og som navnet antyder - går konceptet ud på, at man via MobilePay kan betale for varen, man vil købe, og afhente den foran butikkens varedør. De varer, som er til salg, kan ses i butikkens vinduer og på butikkens Facebook-side.

Vil du se, hvilke varer der er til salg i Ringsted?

Læs mere om Click & collect på butikkens Facebook-side

Næsten tomme hylder
Det er ikke kun i Ringsted, at frivillige har haft svært ved at forene sig med tanken om, de ikke kunne gøre nogen nytte, da butikkerne måtte lukke, og de blev hjemsendt. I Virum var det svært for 75-årige Benny ikke at kunne gøre noget, når han samtidig var vidne til, at butikken i den grad manglede varer på hylderne efter et imponerende julesalg.

Benny modtog nogle rigtig gode varer fra danskerne. Foto: Privat.

- Vi solgte så meget i julemåneden, at hylderne og knagerækkerne var næsten tomme. Hvis vi skulle have åbnet butikken lige efter nytår, ville det have været som at komme ind i en østtysk bagerforretning. Der var kun de sørgelige rester tilbage, fortæller Benny.

Med udsigten til en lang nedlukning og med en butik, der var så godt som ’støvsuget’, tog Benny initiativ til at åbne op for coronavenlige donationer. Donationer, som Benny selv ville arrangere og stå for.

150 donationer med genbrugsguld
Med opbakning fra Kim Steen Carlsen, distriktschef for butikken i Virum, gik Benny i gang med at sprede den gode nyhed. Plakater blev hængt op i vinduerne, og opslag postet på Facebook.

Og så var Benny ellers klar til at modtage donationer. På de tre lørdage, butikken havde åbent, blev det til ikke mindre end 150 donationer. Det væltede ind med porcelæn, småelektronik, bøger, cd’er, dvd’er og tøj af usædvanlig god kvalitet. Men også decideret genbrugsguld som en Arne Jacobsen stol, Holmegaard lamper, kongeligt porcelæn og en samovar blev indleveret.

Glæder sig til at åbne
Valborg, Birgit og Benny har god grund til at være stolte. Det er nemlig takket være deres initiativ og indsats, at Click & collect er blevet lanceret i butikken i Ringsted, og at butikken i Virum bugner af kvalitetsgenbrug. Selv om de alle er glade for at have gjort en forskel for kræftsagen under nedlukningen, så er det, der fylder allermest, længslen efter at komme fysisk tilbage til butikkerne.

- Vi er i den grad klar til at møde vores kunder og vores donorer, siger Benny og skynder sig at tilføje – og jeg kan godt fortælle dig, at vi glæder os. Alle de frivillige tripper for at komme tilbage til butikken. Så nu må Mette (red. Frederiksen) godt åbne landet op.

Og Bennys ønske er netop i denne uge gået i opfyldelse. Med den nye udmelding fra myndighederne om delvis genåbning af landet, kan genbrugsbutikkerne åbne fra mandag den 1. marts.

Vil du vide mere om genbrugsbutikkerne?

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker

Her ses et udpluk af de mange donationer, som Benny tog imod i Virum. Foto: Benny Wielandt.