Luk

Landsindsamling 2019: Carsten forsøger at leve i nuet

Carsten Philipsen på 61 år er uhelbredeligt syg af prostatakræft. Han er ét af ansigterne på årets landsindsamling, og vi har spurgt ham, hvad tid betyder for ham, efter han er blevet ramt af kræft. Det er der kommet en rørende video ud af, som skal inspirere danskere til at blive indsamlere. 

13. marts 2019
ANNE DIKLEV PALLESEN, KOMMUNIKATION

Tid betyder noget forskelligt for os alle. Da Carsten Philipsen blev uhelbredeligt syg med prostatakræft, begyndte han at opleve tiden ubarmhjertig kort, for der var så meget, han gerne ville. Nu har han lært sig selv, at livet skal leves lige nu.

- Tidligere tænkte jeg ikke særligt meget over tiden. Men mit problem med sygdommen var, at jeg pludselig tænkte alt for meget over det, fortæller Carsten Philipsen.

Efter han havde fået diagnosen uhelbredelig prostatakræft, gik tiden ham på og gjorde ham ked af det. For var der nu tid nok til alt det, han skulle opleve?

- Hvis jeg skulle hente mine børnebørn i skole eller børnehave, så gik jeg og tænkte: "Gør jeg også det om fem eller ti år"? "Kommer jeg med til deres konfirmation"?

Carsten Philipsen er 61 år og arbejder som politiassistent ved Københavns Vestegns Politi. Han bor i Rødovre med Pia, som han har været gift med i 36 år. De har døtrene Camilla og Catrine samt to børnebørn og et bonusbarnebarn. Han er et af de mange ansigter, som du kan møde i forbindelse med Kræftens Bekæmpelses landsindsamling.

Foto af Carsten Philipsen

Carsten Philipsen skal også samle ind til landsindsamlingen. Stillfoto fra videoen.

Lev i nuet
Det var en decemberdag i 2017 på Herlev Hospital, Carsten fik at vide, at han havde prostatakræft, som havde spredt sig. Et intensivt forløb på hospitalet fulgte med beskeden, og de mange undersøgelser og behandlinger gjorde, at han ikke rigtig nåede at tænkte over sin nye livssituation.

- Vi var afklarede med det i starten. Men da jeg forlod hospitalsvæsenet, kunne jeg mærke, at jeg ikke havde det godt i hovedet, fortæller Carsten.

Det ramte ham hårdt ikke at vide, hvor meget tid han havde tilbage at leve i.

Han begyndte til en psykolog, som sagde: ”Carsten, du bliver nødt til at leve i nuet, for ellers ødelægger du dig selv fuldstændig”. Carsten fulgte rådet, og det gik faktisk godt:

- Jeg fik vendt det til, at sygdommen ikke skal fylde for meget, siger han.

Masser af planer
Derfor er kalenderen booket godt op med aktiviteter. Carsten har deltaget i Vild med dans Knæk Cancer i oktober 2018 og skal med sin kone på hele fem ferier i år. De er lige kommet hjem fra en dejlig skiferie i Østrig med børn, svigerbørn og børnebørn, og de er med i en kortklub, skal på golfhøjskole og går til dans. Han fortæller, at de er begyndt at gøre endnu flere ting sammen, og det nyder de.

- Vi gør virkelig noget for ikke at sidde og holde i hånd og græde derhjemme. For min kone siger, at det kommer vi ingen vegne med. Det kan vi stadigvæk godt gøre engang i mellem, men ellers er det ud af døren og opleve noget sammen, fortæller han. 

Nu glæder han sig til alt det, der skal ske, og han lægger masser af planer for fremtiden. Han vil spille mere golf, bygge på huset i Rødovre og på flere ferier med børn og børnebørn. Han drømmer også om at få sin egen modeljernbane.

- Tiden har været noget, der har fyldt rigtig meget oppe i mit hoved. Men det har jeg fået bearbejdet til at leve mere i nuet. Det gør, at canceren ikke fylder så meget i mine tanker mere, fortæller han.

Nyder tiden med familien
Når Carsten skal hente sine børnebørn i skole og børnehave, kredser hans tanker ikke længere omkring, hvorvidt det er allersidste gang, han henter dem:

- Det jeg tænker på er, at jeg nu skal jeg hen og hente dem, og så skal vi bare have det sjovt og lege og lave ballade og tossestreger, smiler han.

Carsten Philipsen skal selv samle ind til Kræftens Bekæmpelses landsindsamling den 7. april.

- Det er en god ide at støtte kræftsagen. Vi kender alle en, der har været ramt, siger han.

Meld dig som indsamler