Luk

Landsindsamling 2019: Din tid hjælper kræftpatienter som Charlotte

En ud af tre danskere får kræft i løbet af livet. En af dem er Charlotte Langer Mortensen på 29 år. Hun oplevede, hvordan sygdommen ikke bare ændrede hendes liv, men også hendes syn på tid, og hvordan man bruger den bedst muligt. Søndag den 7. april kan du med få timer af din tid gøre en stor forskel for Charlotte og de tusindvis af andre danskere, som er berørt af kræft. Mød Charlotte i videoen herunder.

1. marts 2019
ANNE DIKLEV PALLESEN, KOMMUNIKATION

Charlotte Langer Mortensen opdagede knuden i brystet en morgen i november 2017. Hun stod i badet og sæbede sig ind og kunne mærke, at et område ved brystet ikke var, som det plejede. Hun kørte en hånd hen over stedet igen og tænkte: Det her føles anderledes.

- Jeg gik ind og vækkede min kæreste og sagde: Du skal lige mærke noget. Er det bare mig, eller er der noget her? Han kunne også mærke noget. Så ringede jeg til lægen, fortæller hun.

Charlotte blev scannet et par uger efter, og efter svar på biopsi fandt man ud af, at knuden var brystkræft. Charlotte havde taget sin mor med på hospitalet, hvor en kirurg og en sygeplejerske kom med den nedslående nyhed.

- Jeg tudede bare. Jeg kan huske, at jeg sagde, at det her er en ond drøm, og nu vil jeg gerne vågne, fortæller Charlotte.

Wake-up call
Kræftdiagnosen kom som en kile ned i dejligt liv med masser af optimistiske drømme om fremtiden. Charlotte boede i Odense, havde arbejde som jurist, og et halvt år forinden havde hendes kæreste friet til hende. De skulle giftes i marts.

- Inden jeg blev syg, tænkte jeg, at jeg havde masser af tid til at nå det, jeg gerne vil nå. Det hele var så let, og jeg var så ubekymret, fortæller hun.

Det ændredes brat som følge af kræftdiagnosen, hvor hun blev indkaldt til scanninger, operationer og kemobehandlinger. Det kørte hurtigt og effektivt. Charlotte beskriver det som et tog, der bare ruller derudad.

- Det er som om, du er stået på et tog, du bare skal køre med, og der er nogle stop undervejs. Du skal opereres, og du skal have kemo. Når toget så stopper, så er det, at du har tid til at finde ud af hvad, det har gjort ved dig, fortæller hun og fortsætter:

- Det er lidt sådan et wake-up call at finde ud af, at jeg ikke bare har oceaner af tid til at nå alt det, jeg gerne vil nå. Jeg er nødt til at bruge tiden godt nu. Gøre noget godt for mig selv og min familie og mine nærmeste.

Prioriterer tiden anderledes
Charlotte blev erklæret kræftfri i sommer. Beskeden kom på en varm dag, hvor hun stadig var mærket af smerter fra sit sygdomsforløb og sin seneste operation. Men hun blev så glad, at hun glemte smerter og bekymringer.

- Det var bare en helt vildt god dag, da jeg fik at vide, at der ikke var noget kræft tilbage. Nu var det helt væk. Den besked ændrede alting, for altid – forhåbentlig, fortæller hun.

Selv om hun er blevet rask, håret er kommet tilbage, og hun nu igen kan arbejde og rejse udenlands, så har bevidstheden om tiden taget en fast plads i hende.

- Mit sygdomsforløb har helt sikkert forandret mig som menneske og som person. Nu prioriterer jeg min tid helt anderledes. For tiden er blevet en anden. Og jeg synes også, at jeg er mere tilstede i de ting, jeg er i nu, fortæller hun.

Kræftens Bekæmpelses landsindsamling
Charlotte er et af de mange ansigter, som du kan møde i forbindelse med Kræftens Bekæmpelses landsindsamling.

Vær med til at gøre en forskel for hende og de tusindvis af andre danskere, som er berørt af kræft. Meld dig som indsamler her: https://www.cancer.dk/indsamling