Luk

Landsindsamling i forårssol: "Jeg vil gerne give noget tilbage"

15.000 frivillige samlede ind til forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. I alt 33 mio. kroner blev samlet ind til kræftsagen. Mød nogle af dem, der var ude og samle ind til Landsindsamlingen 2022.

4. april 2022
Katinka Agger og Lone Kindberg
Mor med børn i ladcykel

- Børnenes mormor blev meget syg af kræft for nylig, så vi synes det er vigtigt at støtte op og samle ind. Vi kan samle meget mere ind på en time end vi selv kan donere. Så det gør en forskel, fortæller Christina.

I et stille villakvarter nær Amager Strand tager indsamlingsleder Karen Ellehauge dagen igennem imod indsamlerne i sit køkken. Her får de udleveret indsamlingsbøtte og et kort over ruten, før de begiver sig ud på ruten. 

Karen har selv samlet ind for Kræftens Bekæmpelse i otte år. For to år siden meldte hun sig som frivillig indsamlingsleder, men hendes mand og datter på otte år går stadig ud og samler ind.

Karen var frivillig indsamlingsleder på Amager.

- Alle kender nogen, der har haft kræft, så indsamlingen går til et godt formål. For os handlede det også om, at vi gerne vil lære vores børn, at man godt kan gøre noget for andre uden at skulle have noget igen, siger hun.

Hun skønner at have brugt omkring 20 timer på det frivillige arbejde med Landsindsamlingen i år. Denne søndag formiddag ankommer indsamlerne lidt forskudt og får en sludder med på vejen, inden de bevæger sig ud i kvarteret. Når et hold er sendt afsted, brygger Karen kaffe og venter på de næste, der kommer dumpende.

- Det er superhyggeligt. Folk er søde og venlige, og der er en god stemning, siger hun.

Læs også: Så meget blev der samlet ind til Landsindsamlingen

Karina og Nor har samlet ind siden Nor var helt lille.

Mor og søn samler ind
Nogle af dem, der er kommet for at hente indsamlingsbøtten hos Karen på Amager, er Karina og hendes søn Nor på 10. For dem er det fast tradition at gå ud og samle ind.

Men denne gang mere alligevel lidt anderledes end det plejer.

- Det er en særlig dag i dag, fordi det er min mors fødselsdag. Hun døde af kræft, før jeg fyldte 25. For tre år siden mistede jeg også min far til kræft.

- Vi har samlet ind, siden min søn Nor var helt lille og var med i barnevognen. Nu gør vi det hvert år. Det er bare noget, vi skal, for det er jo en vigtig sag, siger hun.

Kirstine samlede ind i Birkerød.

’Kræft rammer så mange’
Til daglig studerer 20-årige Kristine på Danmarks Tekniske Universitet, men denne søndag er hun mødt op ved Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Birkerød for at hente sin bøtte, inden hun kan komme ud og samle ind for anden gang.

- Kræft rammer så mange og er så udbredt, så jeg samler ind for vores alles skyld, siger Kristine, der forklarer, at hun har flere venner, der skal kræftscannes, fordi deres forældre har fået konstateret kræft.

Landsindsamling er ’en smuk tradition’
Der står 40 tilmeldte indsamlere på listen på indsamlingsstedet på Amager. Men midt på formiddagen kommer et trekløver ind af døren hos Karen, der ikke har meldt sig til på forhånd.

76-årige Kim er dukket op med sit barnebarn Natasja på 21 og hendes kæreste Jonathan. De vidste ikke helt om de kunne nå det i år og besluttede sig først på dagen. Der er en særlig grund til, at de samler ind. Natasjas mormor – eller ’nonna’, som betyder bedstemor på italiensk, gik bort for to år siden. 

- Jeg samler ind for min nonna, der døde af kræft. Det er en god måde at minde hende på og også en smuk tradition. Jeg tror, det er noget vi bare skal have i kalenderen fremover, ligesom jul eller påske, fortæller Natasja.

Kim, Natasja og Jonathan samlede ind for deres 'nonna'.

Kim vil gerne give noget tilbage
Natasjas morfar Kim er i dag både frivillig i en kræftrådgivning, i en af Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger og i Stafet For Livet. I dag stiller han så også op som indsamler.

- Vi fik hjælp i kræftrådgivningen i Herlev, da min kone var syg. Jeg synes, vi fik så meget fra dem, og nu vil jeg gerne give noget tilbage, siger Kim.

Sidst på dagen kan frugten af det frivillige arbejde så endelig høstes, da indsamlingsleder Karen Ellehauge fra Amager tager i banken for at aflevere de indsamlede penge.

- Hver indsamler havde i snit indsamlet 1.500 kroner i kontanter plus det, der blev givet med mobilepay.  Så det er ret godt. I banken syntes de også, at jeg havde ret mange mønter med.

- Jeg har en lille søn, så jeg er rigtig bange for tilbagefald og ikke se ham vokse op, siger 32-årige Charlotte, der samlede ind i Odense sammen med sin mand Julian og parrets 1-årige søn, Sven.