Luk

Mandecamp i Juelsminde: ”De glæder sig som små børn”

Der var landsholdstemning, da 25 mænd mødtes til årets mandecamp i Juelsminde. Humøret var højt, selvom emnet var alvorligt, og campen gav anledning til udveksling af erfaringer og nye bekendtskaber.

10. november 2022
Rikke Steenbech, Patientstøtte og Frivillig Indsats
Fire mænd sidder på terrasse foran rød træhytte.

Der var masser af tid til hygge i solen til dette års mandecamp. Foto: Bjarne Havshøj

Det kan være svært at snakke om sin kræftsygdom – måske især når man er en mand. Men dét blev der taget fat i på Mandecamp i Juelsminde, der blev afholdt den 11. oktober.
Det var fjerde gang, der blev budt velkommen til Mandecamp, og 25 forventningsfulde mænd var troppet op. Heriblandt var både helbredte og kræftramte mænd og ifølge en af arrangørerne, Bjarne Havshøj fra Middelfart Lokalforening, der havde arrangeret campen, så forløb dagene over al forventning.

- De var glade for at være sammen. Der var nogen, der ikke havde prøvet det før, men de blev hurtigt indsluset. Der var næsten landholdstemning ligesom i Parken, når de modtog foredragsholderne. Folk hujede og klappede, fortæller Bjarne Havshøj begejstret.

Hans Pilgaard og Bjarne Havshøj.

Hans Pilgaard, der er vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse, holdt foredrag for deltagerne. Her står han sammen med Bjarne Havshøj, der står bag mandecampen.

Foredrag skabte begejstring
Arrangementet, der strakte sig over to dage, bød på foredrag fra blandt andet læge Mogens Munch Nielsen, der ifølge Bjarne Havshøj gjorde deltagerne klogere på nogle af de senfølger, de døjer med. 

Hans Pilgaard, der er vicepræsident og ambassadør i Kræftens Bekæmpelse, lagde også vejen forbi til stor begejstring for både deltagerne og Hans Pilgaard selv.

- Det var et scoop, at Hans Pilgaard kom. Hans var helt berørt af situationen. Han fortalte, at det var en helt fantastisk oplevelse at være med, især fordi vi ikke var flere, og han kom så tæt ind på folk, siger Bjarne Havshøj.

Mænd der udfører Tai Chi.

Programmet bød blandt andet på Tai Chi fra morgenstunden. Foto: Bjarne Havshøj

Mulighed for at dele erfaringer
Ifølge Bjarne Havshøj er det vigtigt at lave et arrangement, hvor mænd kan mødes og dele erfaringer om kræft.

- Det er noget af det sværeste at få mændene sparket ud af døren og få dem til at deltage. På campen synes jeg, der opstår nogle gode dialoger om ting, som måske er svære at snakke om, siger Bjarne Havshøj.

Bjarne Havshøj uddyber, at det generelt er svært at få mænd rundt om i landet til at deltage i mandegrupper, og at der i kølvandet på corona stadig er folk, der er tilbageholdne med at deltage i arrangementer.

Vil give noget tilbage til Kræftens Bekæmpelse  
Bjarne Havshøj har selv haft kræft tæt inde på livet, da han mistede sin kone for 20 år siden. Efterfølgende engagerede han sig i frivilligt arbejde hos Kræftens Bekæmpelse og var med til at starte mandegruppen i Middelfart for syv år siden.

- Jeg synes, min kone og jeg fik en god behandling i Kræftens Bekæmpelse, og så tænkte jeg, om jeg kunne betale lidt tilbage ved at være frivillig, siger Bjarne Havshøj.

Bjarne Havshøj fortæller, at det giver ham meget glæde at se, hvor positive mændene er, når de går fra mandecamp. Han ved, at arrangementet er blevet noget mange mænd ser frem til at deltage i.

- De mænd, der er i Middelfart, glæder sig virkelig meget til at komme afsted. De glæder sig som små børn, der skal på ferie, siger han og fortæller, at der i år var 22 gengangere ud af de 25 deltagere.

Nye ideer til næste års camp
Bjarne Havshøj er ikke i tvivl om, at han og resten af styregruppen for arrangementet har fundet opskriften på et vellykket arrangement. Det betyder dog ikke, at fremtidige deltagere ikke vil få nogle helt nye oplevelser.

- Vi forsøger altid at finde nye foredragsholdere. Vi forsøger at være alsidige, og der skal både være noget om sundhed, og noget der er livsbekræftende. Det er også vigtigt, at der er noget med power på programmet, siger Bjarne Havshøj. 

Hvad campen kommer til at byde på næste år, må tiden vise. Styregruppen bag mandecamp mødes allerede i februar og starter planlægningen for den næste camp, der skal finde sted i oktober 2023. Men ifølge Bjarne Havshøj er der allerede nu spændende nye foredragsholdere og ideer på tegnebrættet.