Luk

Mange praktiserende læger henviser ikke til Diagnostisk Center

Omkring halvdelen af de praktiserende læger i Region Hovedstaden henviser ikke patienter til regionens Diagnostiske Centre. Centrene har til opgave at udrede patienter med uklare symptomer, hvor der er mistanke om alvorlig sygdom, som kunne være kræft.

26. juni 2020
IB LINDSTRØM, FORENING & FRIVILLIGE
Mikroskop

Patienter med uklare symptomer bør sendes videre til Diagnostiske Centre, hvis der er mistanke om alvorlig sygdom. Foto: Colourbox.

Hvis man som patient henvender sig til sin praktiserende læge med tydelige symptomer på en specifik form for kræft, kan man blive sendt direkte videre i en kræftpakke. Sværere er det, hvis symptomerne er uspecifikke. I de tilfælde har lægen i stedet mulighed for at sende patienten videre på Diagnostisk Center, hvis der er mistanke om alvorlig sygdom. Det ser dog ikke ud til,  alle praktiserende læger benytter sig af den mulighed.

Sidste år var det kun cirka halvdelen af de praktiserende læger i Region Hovedstaden, som henviste patienter til Diagnostisk Center. I 2018 var billedet det samme. Det viser en undersøgelse, som Region Hovedstaden selv har lavet, af omfanget og fordelingen af henvisninger til diagnostisk pakke fra regionens praktiserende læger. 

Hurtig udredning er vigtig ved alvorlig sygdom
Det er et problem, hvis patienter med uspecifikke symptomer ikke får tilbudt hurtig udredning, da det kan have betydning for deres prognose, hvis det viser sig, at de har kræft.

Region Hovedstadens politikere konstaterer da også selv, at de er: '... bekymrede for det store antal læger, der ikke benytter de diagnostiske enheder, og beder administrationen melde tilbage til udvalget efter deres dialog med PLO-Hovedstaden'.

Region Hovedstaden har, som det også antydes i citatet oven for, et ønske om at iværksætte initiativer, der fremmer lægernes kendskab til og anvendelse af de Diagnostiske Centre. Regionen vil også tage det op med Praktiserende Lægers Organisation i Hovedstaden.

Mange videre til hospitalet 
I undersøgelsen konstaterer Region Hovedstaden desuden, at selv om der over de seneste år ikke er en større andel af lægerne, der henviser til Diagnostisk Center, så er der en stigning i antal henvisninger.

Sagt med andre ord: Den halvdel af de praktiserende læger, der henviser til Diagnostiske Centre, gør det i stigende omfang.

Og det gør de måske fordi, at både de og patienterne er tilfredse med det hurtige og kvalificerede udredningsforløb i Diagnostisk Center. Over halvdelen af patienterne kommer i forlængelse af besøget på de diagnostiske enheder videre til yderligere udredning og behandling på en hospitalsafdeling.

Flere vil have gavn af henvisning
Det er omkring halvdelen af de personer, der senere viser sig at have kræft, som præsenterer uspecifikke symptomer. Derfor bør uspecifikke symptomer, der ikke passer i organspecifikke kræftpakker, men som giver praktiserende læge mistanke om mulig alvorlig sygdom, føre til henvisning til et diagnostisk udredningsforløb.

Kræftens Bekæmpelse er optaget af, at alle praktiserende læger er klar over, at der findes en diagnostisk pakke for patienter med uspecifikke symptomer, da også uspecifikke symptomer kan dække over alvorlig sygdom, herunder kræft. Det er vigtigt, at kræft opdages så tidligt som muligt, da tidlig stadiefangst er ensbetydende med bedre prognose.

Hvad er status i de fire andre regioner?
I Region Hovedstaden har de ved at undersøge status på anvendelse af regionens diagnostiske enheder fået værdifuld viden om brugen af regionen diagnostiske enheder. Viden, som man nu følger op på med henblik på dels at få udbredt kendskabet til den diagnostiske pakke, og dels at få flere læger til at henvise til Diagnostisk Center.

I de fire andre regioner er det nærliggende for regionsudvalgene hen over efteråret at få spurgt ind til, i hvilket omfang og med hvilken fordeling regionens praktiserende læger henviser til Diagnostisk Center. Hvis ikke regionerne kender svaret, kan der henvises til undersøgelsen i Region Hovedstaden og opfordres til, at man gennemfører en lignende undersøgelse.

Læs hele undersøgelsen
Når det kun er cirka halvdelen af de praktiserende læger i Region Hovedstaden, som henviser til de diagnostiske pakkeforløb, må der dog tages forbehold for to forhold: Dels at det diagnostiske pakkeforløb er registreret korrekt, og dels at henvisninger til filterfunktionerne (blodprøver og billeddiagnostik) ikke er med-registreret.

For at få et helt retvisende billede af omfanget af aktivitet i forhold til de diagnostiske enheder, skal der således foreligge en registrering og monitorering af den samlede aktivitet i forbindelse med det diagnostiske pakkeforløb. Regionen bør arbejde på, at en sådan komplet registrering finder sted.

Hvis du vil læse hele Region Hovedstadens undersøgelse (se punkt 4 om status på anvendelse af regionens diagnostiske enheder):

Drøftelse: Udviklingen på kræftområdet