Luk

"Min biologiske mor og moster døde af livmoderhalskræft og jeg har selv fået fjernet livmoderen"

Metea på 50 år har mistet mange familiemedlemmer og veninder til kræft og har selv haft forstadie til livmoderhalskræft og fået fjernet livmoderen. Som om det ikke var nok, fik hun sidste år konstateret hudkræft. Nu har hun sagt ’ja’ til at være med til at starte Kræftens Bekæmpelses nye genbrugsbutik op i Holbæk.

-Jeg var slet ikke i tvivl om, at jeg skulle melde mig som frivillig, da jeg så et opslag på Facebook om, at Kræftens Bekæmpelse ville åbne en genbrugsbutik i byen, fortæller Metea Østergaard og fortsætter:

 -Jeg er vild med genbrug. Hele mit hjem er genbrug. Men jeg har først og fremmest sagt ja fordi der stort set ikke er den type kræft, som jeg ikke har haft inde på livet. Derfor ved jeg også, hvor vigtigt det er, at der bliver indsamlet penge til kræftforskning.

Møde med kræftpatienter
At Metea har haft mange typer kræft inde på livet oplevede hun allerede tilbage i sine 20’er, hvor hun som social- og sundsassistent passede og plejede syge mennesker – heriblandt kræftpatienter. Hvor nogle overlevede, døde andre.

 -Jeg arbejdede på Holbæk sygehus i over 20 år, og så ser man lidt af hvert, Og det gør selvfølgelig indtryk på en, hvor alvorlig kræft er. Derfor synes jeg, at det er en vigtig sag at støtte, fortæller Metea, som på grund af en alvorlig trafikulykke for 11 år siden, måtte forlade arbejdsmarkedet til fordel for en tilværelse på førtidspension.

To veninder døde af kræft
Selv om Metea har måtte stå ansigt til ansigt med kræft i hendes arbejdsliv, var det først da to af hendes tætte veninder i en tidlig alder fik kræft i hjernen, at kræft for alvor kom tæt ind på livet af hende. Med få års mellemrum tog hjernetumorerne nemlig livet af begge veninder.

Som om det ikke var tragisk nok, at skulle tage afsked med to nære veninder, skulle flere af Meteas familiemedlemmer lide samme skæbne.

Kræft i familien
-Min biologiske mor og moster døde af livmoderhalskræft og jeg har selv fået fjernet livmoderen, fortæller Metea, som priser sig lykkelig for, at hun nåede at få tre børn inden hun fandt ud af, at hun var arvelig disponeret for livmoderhalskræft og havde forstadie til sygdommen.

 - I min ikke-biologiske familie har jeg mistet min mormor til mave-tarmkræft og en faster og onkel til kræft. Og så er min søster blevet opereret for lungekræft, og min ene svigersøn er lige blevet opereret for hudkræft for anden gang.

Men kræftsygdommene stopper ikke her. Sidste år fik Metea selv konstateret kræft.

 -Jeg opdagede pludselig en plamage i ansigtet, som viste sig at være hudkræft. Heldigvis fik jeg øje på den i tide og fik den opereret væk. Jeg tror, at kombinationen af at kræft har været så stor en følgesvend i mit liv og så min længsel efter at komme ud og gøre mig nyttig efter 11 på førtidspension, gør, at Kræftens Bekæmpelse føles som det helt rigtige sted for mig at lægge mine frivilligkræfter.

Som frivillig gør man en forskel og får et tilhørsforhold
Selv om butikken først slår dørene op til efteråret, er Metea allerede i fuld sving med forberedelserne til den store åbning. Kasseapparatet skal læres at betjene, tøj skal sorteres og prissættes og de foreløbig 18 andre butiksfrivillige skal læres at kende.

- Det er spændende, at det er nyt. Jeg får lov til at sætte mit præg på tingene og jeg har allerede fået et tilhørsforhold til butikken og et fællesskab med de andre frivillige. Det er guld værd at føle mig nyttig igen, siger Metea.

Førtidspensionister kan sagtens blive genbrugsfrivillige
Og præcis det med at føle sig nyttig og at være del af et fællesskab, når man af den ene eller anden grund er forhindret i at være på arbejdsmarkedet, vil Metea gerne slå et slag for.

-Når man som jeg har været afskrevet fra arbejdsmarkedet i så mange år og i en så ung alder blev førtidspensionist, så efterlader det jo et tomrum i en. Det var jo ikke kun et farvel til jobbet på sygehuset, der fulgte med min ulykke. Det var også et farvel til alle kollegaerne og til den daglige ping-pong, som jeg havde med dem. Men alt det kan man faktisk godt få igen som frivillig - om ikke andet så i lidt mindre skala. Også uden at det behøver at trække alle ens ressourcer i bund, fortæller Metea og tilføjer:

 -Det kan godt være, at jeg er dødtræt, når jeg kører fra butikken, men så længe jeg føler, at der er brug for mig og at jeg kan være med til at gøre en forskel, så kan jeg godt udholde lidt smerter de par gange om ugen, jeg er i butikken. Jeg tror, at mange glemmer at man som frivillig faktisk er så privilegeret, at man selv er med til at bestemme, hvor mange timer om ugen, man vil være her, afslutter Metea.

Kunne du tænke dig at blive frivillig i den nye genbrugsbutik i Holbæk ligesom Metea? Eller i en af de andre 15 Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker? Læs mere her