Luk

Navigatorstøtte til socialt sårbare kræftpatienter skal udbredes

I de kommende år vil Kræftens Bekæmpelse arbejde på at styrke samarbejdet med kommuner og regioner for at udbrede kendskabet til 'Navigatortilbuddet'. Siden 2013 har frivillige støttet patienter, der har svært ved at overskue deres sygdom og kræftforløb, og som ikke har pårørende, der kan hjælpe. Og det tilbud skal endnu flere have gavn af.

29. januar 2021
IB LINDSTRØM, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS

Socialt sårbare kræftpatienter trives bedre, når de får hjælp og støtte fra en frivillig navigator. Modelfoto: Colourbox.

Klarer man sig godt i livet - uddannelsesmæssigt, socialt med videre - klarer man sig ofte også bedre som kræftpatient. Det gælder både under udredning og behandling, ligesom der også er udsigt til mere rehabilitering. Kræftens Bekæmpelses Navigatortilbud er derfor iværksat for at medvirke til at udligne den ulighed i sundhed, som også opleves på kræftområdet.

En navigator er en frivillig, som er tilknyttet en socialt sårbar kræftpatient, der har brug for omsorg og støtte. Navigatoren hjælper med at navigere i de mange informationer, aftaler, undersøgelser og behandlinger, der følger med kræftsygdommen. I den forbindelse deltager navigatoren også i møder som bisidder, f.eks. i forbindelse med møder på hospitalet eller med kommunen.

Det er en stor hjælp for socialt sårbare kræftpatienter. De trives bedre, føler sig mindre belastede og føler sig bedre i stand til at handle i kræftforløbet efter 6 måneders hjælp og støtte fra en frivillig navigator. Det viser en evaluering af Navigatortilbuddet, der startede som et pilotprojekt tilbage i 2013. En person, der stiller sig ved kræftpatientens side, gør en forskel, uanset om patienten står over for udredning, behandling eller rehabilitering. Og det er ikke kun patienternes trivsel, der øges. De oplever også styrkede sundhedskompetencer, viser evalueringen.

Flere skal kende og bruge Navigatortilbuddet
Man kan forestille sig, at der under coronaepidemien er endnu flere, der står alene med en kræftsygdom, som de ikke har ressourcer til at overskue og håndtere. Så i denne periode, men naturligvis også i en fremtid uden corona, er det vigtigt, at sundhedsprofessionelle hjælper med at knytte kontakten til Kræftens Bekæmpelses navigatorer, når de møder en patient med behov for hjælp og støtte. 

Derfor er det også afgørende, at de sundhedsprofessionelle kender Navigatortilbuddet. Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg og andre med kontakt til regionernes og kommunernes politikere og ledere må meget gerne oplyse om Navigatortilbuddet, når muligheden byder sig. Mange politikere og ansatte i regionerne og kommunerne har heldigvis fået kendskab til Navigatortilbuddet, men udbredelsen og samarbejdet kan styrkes endnu mere. 

Et fokusområde for Navigatortilbuddet vil i de kommende år netop være at styrke indsatsen i forhold til samarbejdet med regioner og kommuner.  

Navigatormøde i november 2019. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

Udover at udbrede kendskabet vil Navigatortilbuddet i de kommende år også styrke sit fokus på at understøtte de frivillige navigatorer og deres indsats for at hjælpe en medborger, der er ramt af alvorlig sygdom.  

Kræftens Bekæmpelse vil desuden evaluere resultaterne af den styrkede indsats i forhold til Navigatorordningen. Den styrkede indsats hænger godt sammen med Kræftens Bekæmpelses pejlemærker frem mod 2025, hvor målet er at mindske ulighed i kræft og sikre, at ingen skal stå alene med kræft. 

FAKTA OM NAVIGATORTILBUDDET:

  • Navigatortilbuddet startede som et pilotprojekt i udvalgte byer i 2013-2015 og blev landsdækkende i 2015 med støtte fra Knæk Cancer. Siden 2015 har mere end 600 socialt sårbare kræftpatienter landet over fået hjælp af en frivillig navigator.

  • I Navigatortilbuddet får socialt sårbare kræftpatienter tilknyttet en frivillig navigator, som støtter dem i deres kræftforløb fra diagnose og behandling på sygehuset til kommunal rehabilitering. Et navigatorforløb varer som udgangspunkt 6 måneder, hvor den frivillige navigator hjælper patienten med at skabe overblik i kræftforløbet, tager med til samtaler på sygehuset og støtter undervejs.

  • Socialt sårbare kræftpatienter trives bedre, føler sig mindre belastede og føler sig bedre i stand til at handle i kræftforløbet efter 6 måneders hjælp og støtte fra en frivillig navigator. Det viser en evaluering af Kræftens Bekæmpelses Navigatortilbud til socialt sårbare kræftpatienter.