Luk

Nu er det slået fast: Gratis HPV-vaccination til drenge fra 2019

Drenge, der fylder 12 år efter 1. juli 2019, vil blive tilbudt gratis HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet. Dette var et forslag i finansloven for 2019, som er blevet vedtaget af Regeringen og Dansk Folkeparti.

6. december 2018
Forening og Frivillige

HPV-vaccinen beskytter mod HPV, som er en seksuelt overført virus, der i nogle tilfælde kan blive kronisk og udvikle sig til kræft. I Danmark er piger blevet tilbudt vaccinen som en del af børnevaccinationsprogrammet siden 2009. Fra 1. juli 2019 vil drenge som fylder 12 år få samme tilbud.

Kræftens Bekæmpelse meldte i foråret ud, at alle drenge burde tilbydes gratis HPV-vaccination og bakker derfor op om aftalen, der vil betyde et klart fald i forekomsten af analkræft, peniskræft og mundsvælgkræft blandt mænd i fremtiden. Udover at beskytte imod en række kræftformer, beskytter vaccinen også imod kønsvorter.

Der er på nuværende tidspunkt ikke afsat penge til, at drenge, der fylder 12 år før 1. juli 2019, vil blive tilbudt gratis HPV-vaccination via et catch-up program.

Informationsindsats målrettet både piger og drenge
Det kommende tilbud til drenge betyder, at der i løbet af forår/sommer 2019 vil komme justering af ’Stop HPV – stop livmoderhalskræft’, så informationsindsatsen målrettes forældre til både piger og drenge. Indtil dette sker, vil indsatsen fortsat have fokus på at øge tilslutningen til HPV-vaccination blandt pigerne, da det på nuværende tidspunkt er dem, der tilbydes gratis HPV-vaccination. Det er vigtigt at understrege, at selvom det går rigtig godt med pigernes tilslutningen til HPV-vaccination, er der stadigvæk et stykke vej til en tilslutning på 80 % færdigvaccinerede i en årgang.

Vi arbejder på, at understøtte frivillige i, at kunne give information om HPV-vaccination af drenge til de forældre, der efterspørger det. Hold øje på frivillig.dk og meld dig ind i gruppen ’Stop HPV – stop livmoderhalskræft’, hvor vi løbende vil holde jer opdateret. I denne gruppe kan I også læse om jeres muligheder for lokale aktiviteter om HPV-vaccination.

Har I spørgsmål, er I meget velkomne til at kontakte Christina Hilding Rasmussen på chr@cancer.dk.