Luk

Ny frivilligordning testes af i genbrugsbutik

Amalie Brodersen på 27 år arbejder til daglig som E-mail Marketing Specialist hos Kræftens Bekæmpelse. I mandags blev matriklen på Strandboulevarden og arbejdscomputeren dog skiftet ud til fordel for en 1-dags frivilligpraktik i foreningens genbrugsbutik i Hillerød som led i et nyt pilotprojekt.

Amalie i praktik hos Kræftens Bekæmpelse Genbrug

Lis og Amalie bag kassen i Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Hillerød. Foto: Lone Kindberg

-Jeg mener kun, at det er en fordel at få en større forståelse for vores frivillig-bagland. Det er jo i høj grad også den store frivilligindsats, der er med til at sikre midler til kræftsagen.

Sådan lyder ordene fra 27-årige Amalie Brodersen, som sidste sommer blev ansat som E-mail Marketing Specialist i Kræftens Bekæmpelse og nu som har takket ja til at komme en dag i frivilligpraktik. 

Som noget helt nyt, og som et supplement til Kræftens Bekæmpelses obligatoriske to-dags introduktionsforløb, afprøves nu en 1-dags frivilligpraktik, hvor den nyansatte kommer i praktik hos en frivillig i Kræftens Bekæmpelse. Dette gøres for at skabe større indsigt og synergi på tværs af ansatte og frivillige, og for at alle medarbejdere får erfaring med frivilligt arbejde i praksis.

Amalie og Lis

Amalie og Lis i fællesrummet til en kop kaffe. Foto: Lone Kindberg

I praktik som genbrugsfrivillig
Da Amalie skulle beslutte sig for hvilken frivilligindsats hun ville i praktik i, var hun ikke i tvivl:

-Genbrugsbutikkerne er en af de indsatser, der løber hele året og jeg har hørt om genbrugsfrivillige, der har været med helt fra starten. De må sidde på unik viden om at være frivillige i foreningen, udtaler hun. 

Frivillige sikrer midler til kræftsagen
Da Amalie mandag morgen ankommer til genbrugsbutikken i Hillerød, står Lis Jørgensen på 74 år klar til at tage imod hende. Foruden at være frivillig på 8. år, er Lis talsperson og Amalies praktikvært.

-Jeg synes frivilligpraktik er en genial ordning, fordi I medarbejdere sidder inde på kontoret og ikke altid aner, hvad der sker ude i butikkerne. Det er godt, at nyansatte kommer ud og ser hvad vi rent faktisk laver. Vi frivillige hiver jo også penge hjem til det gode formål, fortæller Lis.

Amalies frivilligpraktik starter med en kop morgenkaffe i fællesrummet sammen med nogle af de frivillige fra mandagsholdet. Her får Amalie en grundig introduktion til butikken, de forskellige varekategorier og ikke mindst hvilke opgaver de frivillige varetager.

Snakken flyder let og ubesværet - og før Amalie ved af det, føler hun sig nærmest som en del af frivilligholdet. 

Stærkt sammenhold
Amalie er nysgerrig efter at vide, hvad der får folk til at melde sig som frivillig, og hvorfor de år efter år bliver ved.

- Mange er her jo fordi de enten selv har haft cancer eller har pårørende der har haft det eller af døde af det, fortæller Lis alvorligt.

-Min kone gad ikke at have mig rendende derhjemme, siger 76-årige Henning, der altid er frisk på en god bemærkning. Ligesom Lis har han været frivillig i 8 år i butikken og fungerer også som de frivilliges talsperson. 

Henning viser stolt sin Knæk Cancer tatovering, som han fik lavet for et par år siden.

Henning viser stolt sin Knæk Cancer tatovering, som han fik lavet for et par år siden. Foto: Lone Kindberg

-Nogle fortæller også, at de er her så de har en legitim grund til ikke at passe børnebørn, griner Lis. Og idag så gør Bent (red. Lis' mand) rent derhjemme. Det er dejligt, at jeg ikke skal det, siger Lis og fortsætter:

-Men grunden til, at vi bliver her i mange år, det er jo fordi vi har det så hyggeligt og rart sammen. Flere af os har også fået rigtig gode venskaber ud af det, fortæller Lis alt imens Henning nikker tilkendegivende.

I hælene på en frivillig
Da morgenkaffen er blevet skyllet ned, får Amalie en rundvisning på lageret, der bugner med sække af genbrugstøj, stakkevis af bøger og dvd'er, alskens elektronik og isenkram, for blot at nævne noget af det genbrug, der skal sorteres, klargøres, prissættes for endelig at ryge op i butikken. 

Derefter får Amalie en rundvisning i butikken, som er opdelt i forskellige varekategorier, og så er det ellers blevet tid til selv at smøge ærmerne op og for alvor prøve kræfter som genbrugsfrivillig. 

Amalie er blevet sat til at pudse messingtøj.

Amalie er blevet sat til at pudse messingtøj. Foto: Lone Kindberg

Pudsning af messingstager, oppustning af balloner, dekoration af butiksvindue, betjening af kunder og af kasseapparat er nogle af de opgaver, Amalie stifter bekendtskab med. 

-Det har virkelig være en lærerig dag. Jeg har lært meget om genbrugsområdet, hvad det vil sige at være frivillig og så må jeg bare sige, at jeg er så imponeret over alle de frivillige ildsjæle som bla. Lis og Henning, som knokler på år efter år og som jo på mange måder danner fundamentet for vores organisation, siger Amalie, da det er ved at være tid til at vende retur til København og sige tak for idag. 

-Det har været en fornøjelse at have Amalie her og jeg kan kun håbe, at det her pilotprojekt er noget der ender med at blive vedtaget, så der er flere medarbejdere der får indsigt i hvad vi frivillige render rundt og bruger tiden på, afslutter Lis. 

Læs også om, hvordan der er brug for dig som ny genbrugsfrivillig:

Bliv genbrugsfrivillig