Luk

Ny kampagne skal få især mænd til at tjekke deres hud

Hver uge dør fem danskere af modermærkekræft – tre af dem er mænd. Og det på trods af, at flere kvinder end mænd rammes af sygdommen. En af årsagerne er, at mænd er dårligere til at tjekke deres hud end kvinder. Derfor gik Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Dansk Dermatologisk selskab mandag d. 16. april ud med kampagnen ’Tjek din hud’, der skal få danskerne – og især mænd - til at tjekke deres hud regelmæssigt, og reagere, hvis de oplever forandringer.

16. april 2018
Christine L. Behrens, senior projektleder Sol- og Alkoholkampagnen

”Din hud husker alle de gange, den fik for meget sol”. Sådan starter kampagnefilmen, som følger en mand i omklædningsrummet efter fodboldtræning med vennerne. Han lægger pludselig mærke til en række mystiske modermærker hos sine holdkammerater. Modermærkerne forestiller de lande, hvor mændene gennem tiden har fået for meget sol. Budskabet er, at når huden husker så godt, så er det også vigtigt, at vi husker at tjekke vores modermærker. For modermærkekræft, der opdages i tide, kan helbredes. Kampagnefilmen kan ses her: https://youtu.be/zB2Ndby6s7Q.

Ovenstående kampagnefilm er målrettet mænd i alderen 35-55 år. Der er også en film til kvinderne, som ud over at gøre opmærksom på, at de skal tjekke deres hud regelmæssigt også opfordrer dem til at tjekke huden på mænd i deres omgangskreds. Filmen til kvinder kan ses her: https://youtu.be/7Ab11YtWzoE

Kampagnen ’Tjek din hud’ kører i uge 16 og 17, og er bygget op om hjemmesiden www.tjekdinhud.nu, som ud over kampagnefilmen også byder på tips til, hvordan du tjekker huden, hvad du skal holde øje med, og hvad der er sandt og falsk om modermærker og modermærkekræft. Hvis du ikke kommer forbi Tjekdinhud.nu vil du kunne møde kampagneelementerne på Facebook, på Youtube og via bannerannoncer på relevante hjemmesider.

Sådan kan du som frivillig støtte op om kampagnen

Som frivillig bør du selvfølgelig – ligesom alle andre – være opmærksom på dine modermærker og tjekke dem regelmæssigt. Gerne med hjælp fra materialerne på www.tjekdinhud.nu. Derudover vil vi sætte stor pris på, hvis du spreder budskabet om at tjekke huden ved at fortælle din omgangskreds om kampagnen – både mundtligt og via sociale medier. I kampagneperioden vil der være en del opslag både på Kræftens Bekæmpelses Facebookside og på Facebooksiden ’Tjek din hud’, som du er mere end velkommen til at like, dele og kommentere. Ved at dele det vigtige budskab kan du være med til at opdage eventuel modermærkekræft i tide – og dermed redde liv.

Om modermærkekræft

Modermærkekræft opstår i både eksisterende og nye modermærker.

Ved udgangen af 2015 var der ca. 28.000 danskere, der på et tidspunkt i livet havde fået konstateret modermærkekræft. Hvert år konstateres ca. 2.250 nye tilfælde, hvoraf ca. 1.050 opstår hos mænd og 1.200 opstår hos kvinder. På trods af, at flere kvinder får sygdommen, er der flere mænd, der dør af den. Ca. 285 danskere dør årligt af modermærkekræft – og her er ca. 120 kvinder og ca. 165 mænd.

Modermærkekræft rammer både unge og gamle, og det er den hyppigste kræftform blandt danske unge i alderen 15-34 år.

Forebyggelse af modermærkekræft

Forebyg modermærkekræft

Solens uv-stråling er god for os i mindre doser, men der er samtidig evidens for, at for meget uv-stråling er kræftfremkaldende. Det anslås af WHO, at op mod 90 pct. af alle tilfælde af modermærkekræft skyldes uv-stråling fra den naturlige sol og solarier. Det betyder, at der er et stort forebyggelsespotentiale.

Man kan i høj grad forebygge modermærkekræft ved at nedsætte sin udsættelse for uv-stråling. Dette gøres ved at følge solrådene om skygge, solhat/tøj og solcreme, når man er udenfor i den naturlige sol om sommeren i Danmark og på solferie i udlandet. Derudover bør man undgå at gå i solarium.

Forebyg død af modermærkekræft

Ved at tjekke sin hud og reagere ved forandringer kan man ikke forebygge modermærkekræft, men man kan opdage kræften i et tidligt stadie, og dermed forbedre overlevelsen af modermærkekræft.

På kampagnesitet www.tjekdinhud.nu kan du se, hvordan du tjekker din hud, og hvad du skal holde øje med, når du tjekker din hud.