Luk

Ny vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse: 'Vi er stærkest, når vi er sammen'

Den kendte tv-mand Hans Pilgaard er netop blevet valgt som vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse. Han er taknemmelig for tillidsposten og glæder sig til at møde de mange frivillige ildsjæle, der er sammen om at skabe håb. Fællesskabet er altafgørende for kræftsagen, og ingen bør stå alene med kræft, siger han.

6. maj 2020
SOPHIE LUNDBÆK, FORENING & FRIVILLIGE

Hans Pilgaard er meget glad for og ydmyg over den nye opgave som vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse. Foto: Privat.

Han er forfatter, foredragsholder, journalist og er kendt som tv-vært på store seer-hits som ’Hvem vil være millionær’ og ’Go´ aften Danmark’. Nu kan Hans Pilgaard også skrive ’vicepræsident’ på sit visitkort.

På repræsentantskabsmødet blev den 56-årige Pilgaard nemlig valgt til vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse. Det er en opgave, han går til med stor ydmyghed og taknemmelighed.

 - Hvis jeg med min indsats og mit hjerteblod kan hjælpe andre, der er i samme situation, som jeg selv var i - og hvis jeg kan bidrage til, at færre får kræft – ja, så giver det så meget mening, erklærer Hans Pilgaard.

Hans Pilgaard glæder sig ikke mindst til at lære Kræftens Bekæmpelses engagerede frivillige bedre at kende. Som han siger: 'Vores frivillige er foreningens hjerte'.

 - Det er inspirerende og livsbekræftende at møde ildsjæle. Og ildsjæle er der brug for i verden i dag - i kampen mod kræft såvel som i kampen for at bevare håbet, sammenholdet og troen på i morgen, siger han.

Hans Pilgaards mand, Jobbe Pilgaard var en fast klippe igennem kræftforløbet. Han holdt mig fast i håbet, siger Hans Pilgaard. Foto: privat.

Har selv været igennem kræftforløb
Han fik selv kræft tæt ind på livet, da han for fire år siden fik konstateret tarmkræft og måtte igennem et svært forløb med to operationer. I dag er han kræftfri og går til kontroller. Ind imellem tænker han på, hvor meget kræften optog hans liv i de år.

- Da jeg var ’ude på den anden side’, havde jeg brug for at holde afstand til kræft og sygdom. På det tidspunkt havde kræft fyldt nok i mit liv, fortæller Hans Pilgaard og konstaterer, at ’kræft fylder alt for meget i alt for mange menneskers liv’.

Men nu har han fået afstand til sit eget kræftforløb og er et sted i sin tilværelse, hvor han tænker, at han kan hjælpe andre kræftpatienter og deres pårørende:  

- På min egen måde tror jeg på, jeg kan skabe håb hos andre med kræft, siger han.

 - Håbet betyder alt, og det hjalp mig, da det hele så allermest sort ud. Jeg vil gerne skabe tro og håb hos andre mennesker, tilføjer han. 

Hjerteblod og meningsfuldhed
Der er ingen tvivl om, at Hans Pilgaard har et stort, varmt hjerte. Det banker ikke bare for livet, men for et liv uden kræft - for alle mennesker. Og det er årsagen til, at han takkede ja til tillidsposten som vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse.

- Det giver dyb mening for mig at bidrage til, at færre får kræft. Jeg ser frem til at bidrage – med hjertet og hjerteblod, siger han med eftertryk.

Gennem sit eget kræftforløb har Hans Pilgaard fået en dybere forståelse af, hvad det vil sige at være hårdt ramt af sygdom. Han har samtidig fået respekt for alt ’det grimme’, han selv var igennem, og som alt for mange mennesker rammes af.

- Jeg vil gerne sige det her med forsigtighed, for kræft er en forfærdelig sygdom, men hvis vi forstår at være i det, så tror jeg, der kan være en gave i de meget stærke oplevelser, vi får sammen. Vi er nemlig i det sammen, understreger han.

- Kræft ændrer alt ved tilværelsen - det står lysende klart for én, når man rammes af sygdommen, siger Hans Pilgaard.

For ham var det afgørende at opleve at være i sygdomsforløbet sammen med sin mand, Jobbe, og gode, nære venner. Deres opbakning gav ham styrke.

Den vilde natur på Færøerne har fået en helt særlig betydning i Hans og Jobbe Pilgaards liv. Foto: Privat.

Familie og venner gav uvurderlig støtte
Da kræftforløbet så allerværst ud, stod ægtemanden og vennerne som faste klippestøtter, der ikke veg fra hans side. Det betød alt for Hans Pilgaard, som fremhæver betydningen af at række ud og bede om hjælp - og at turde gøre det:

- Mange har spurgt mig, hvordan jeg har bevaret at være den, jeg er. Det korte svar er: Min mand og mine venner. De er grunden til, at jeg er hel i dag, siger han.

Kræftsygdommen ville han til hver en tid hellere have været foruden. Men han ser positive aspekter ved den:

- Det at gennemgå et svært sygdomsforløb kan være med til at lære os at forstå meningen med livet og sætte pris på de helt små ting, som kan føles meget stærke. Sådan har det i hvert fald været i mit tilfælde, siger Hans Pilgaard.

Han nævner, at han eksempelvis lige har været på vandretur i den vilde natur på Færøerne med sin mand. Det var i sig selv en fantastisk oplevelse – men det var et særligt højdepunkt, da de satte sig i læ for vinden bag en klippe og tændte op i primussen til en kop kaffe. Der fandt de en lille lomme af lykke.

Du er ikke alene
Men når alt kommer til alt, er der intet positivt at sige om at få kræft, mener den nye vicepræsident, som er ked af, at mange er alene i deres sygdomsforløb. Ingen bør stå alene med kræft, understreger han. Hver tredje af os rammes af kræft, og det gør kræftsagen et fælles anliggende for os som nation:

- Lad være med at tro, du skal gå igennem det alene. Det er ikke kun et spørgsmål om at kæmpe, der skal også dygtige kirurger og en kræftpakke til, konstaterer han.

- Hvis jeg kan give noget videre til andre, vil det være opfordringen til at turde tro på, at der er hjælp at få. At du kan læne sig op ad andre, og at du skal tage imod deres hjælp. Hvis du ikke har nære pårørende at hente støtte hos, så ræk ud efter hjælp andre! Ræk ud efter Kræftens Bekæmpelse, som har mange gode rådgivningstilbud, lyder appellen fra Hans Pilgaard.

’Vi har kræft’
Pårørende, der står med på sidelinjen, er et andet vigtigt kernepunkt for Hans Pilgaard, der forklarer, at dette med at ’være i det sammen’, netop betyder, at den pårørende også er ramt af sygdommen, men på sin måde. Derfor må vi have fokus på sygdommen hele vejen rundt om den syge, hvor de pårørende står, siger Hans:

 - Jeg opdagede i løbet af min sygdom, at det var, “vi har kræft” hjemme hos os, fordi det var nærmest lige så hårdt at være den, der står ved siden af. 

Tag dine symptomer alvorligt
Han har også en anden bøn til danskerne: Gå til læge i tide, hvis du mærker symptomer på noget, som måske kan være kræft.

- Det er bare om at komme afsted til lægen, når noget er forandret eller galt, for der er intet macho i at vente - det kan være forskellen på liv og død - og man skal ikke dø af misforstået stolthed, erklærer han.

Troen på, at vi sammen kan bekæmpe kræft er drivkraften hos Hans Pilgaard, som vil bruge sine oplevelser og sit hjerteblod i nye tillidspost i Kræftens Bekæmpelse til at skabe mere fokus på kræft, så færre får kræft, endnu flere overlever kræft og måske bevarer troen og håbet igennem det barske forløb.

1

Kommentarer

Kære Hans.

Glad for at du er valgt ind som en af foreningens vicepræsident.  Det styrker tro hos mange patienter, når man læser din beretning.  Ja, pårørende støtte er meget vigtig i ens sygdomsforløb.  Også de skal plejes og passes, så de fortsat kan støtte op om patienten.

 

Artiklen rummer mange forskellige aspekter - og også om de fantastiske frivillige.  Jeg er helt enig i din bemærkning:  'Vores frivillige er foreningens hjerte'.  De alle er vores fanebærere.

 

Som et nyt medlem af Hovedbestyrelsen glæder jeg mig til at arbejde sammen med alle de frivillige for kræftsagen samt de ansatte, nu også på et nationalt niveau.

 

KH

Das

9. maj 2020 09:54