Luk

Nye former for Stafet For Livet blomstrer op

Rundt omkring i landet spirer nye idéer, efter en række af vores stafetter er blevet nødt til at aflyse på grund af risikoen for smittespredning med coronavirus. Flere styregrupper har nu besluttet sig for at lave virtuelle arrangementer i stedet. Nogle laver hele stafetter online, mens andre f.eks. arrangerer en lysceremoni.  

1. maj 2020
STINE LYNGHARD, FORENING & FRIVILLIGE

Der tænkes kreativt rundt omkring i styregrupperne. Flere går nu online med elementer fra Stafet For Livet - f.eks. med lysceremonier. Foto: Helle Westergaard Elmholdt.

Nina Gadgaard sidder hjemme i sit hus sammen med sin mand og syer. Hun har været isoleret i mange uger nu, for hun er kræftpatient og kan derfor ikke tåle at blive smittet med coronavirus.

- Det er en svær situation. Jeg tror, mange kræftpatienter savner fællesskabet. I det hele taget ens liv, siger Nina Gadgaard.

I weekenden den 13.-14. juni skulle hun have deltaget i Stafet For Livet i Egedal, som hun plejer, og som hun også er med til at arrangere som frivillig. Men i år bliver det anderledes. Den fysiske stafet er aflyst, fordi det hverken er muligt eller forsvarligt at samle så mange mennesker på grund af coronavirus.

- Hele min familie plejer at mødes til Stafet For Livet. Børn, børnebørn, niecer, søskende. Alle har sat kryds i kalenderen, og vi har vores eget hold, som min lillesøster er holdkaptajn for. Vi hygger i 24 timer, løber, går, griner og græder. Det må vi undvære i år. Men der er meget, vi må undvære lige nu. Også arbejdet, familien, at kunne se nogen. Jeg har ikke været en del af noget i lang tid, fortæller Nina Gadgaard.

Vi kan fejre livet på andre måder
Da styregruppen i Egedal blev klar over, at stafetten ikke kunne afholdes som normalt, begyndte de at tænke alle scenarierne igennem.

I 2019 var rekordmange med til Stafet For Livet i Egedal. 543 deltagere gik rundt ved Kulturhuset i Smørum. Foto: Erik Overgaard Nielsen.

- Hvis vi aflyste, ville vi måske ryge i glemmebogen og skulle arbejde ekstra hårdt næste år. At udskyde troede vi heller ikke rigtig på. Der er mange andre arrangementer i efteråret, og måske ville vi alligevel blive nødt til at aflyse. Så vi besluttede os for at lave en online stafet i stedet. Coronavirus skal ikke gøre, at vi ikke kan fejre livet og Fighterne. Det må vi kunne gøre på en anden måde, fastslår Janne Friis Bitsch-Lavridsen, der er formand for Stafet For Livet i Egedal.

Så nu er styregruppen i fuld gang med at arrangere en digital stafet, som foregår på Facebook i samme weekend som oprindeligt - den 13.-14. juni. Der vil være en åbningsceremoni, en lysceremoni og en afslutningsceremoni.

Både den gule farve og solsikkerne er kendetegn fra Stafet For Livet. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

Alle hold kommer til at gå rundt i små grupper ad ruter, de selv vælger, og de fordeler sig ud over døgnet, som de selv har lyst. Måske får de en form for gul markering på, så man kan se, at de er en del af Stafet For Livet. Undervejs opfordres både deltagere og Fightere til at dele billeder af, hvor de er.

- Vi vil bare gerne gøre noget. Det vigtigste er, at vi har en følelse af at stå sammen. Det handler ikke om penge i år. Det kan godt være, at der ender med kun at være to, der ser med under lysceremonien, men så har de i hvert fald fået muligheden for at få nærhed, siger Janne Friis Bitsch-Lavridsen.

Hun tænker især på kræftramte, som sidder derhjemme og ikke kan komme til Stafet For Livet og gå forrest som æresgæster i samlet flok, som de plejer. Der vil derfor blive gjort noget særligt for Fighterne i Egedal til den virtuelle stafet. Styregruppen undersøger lige nu, om de kan køre rundt og aflevere solsikker foran deres hjem.

- De skal vide, at vi er der for dem. De skal vide, at folk går for dem i Egedal eller måske endda andre steder, hvis man nu for eksempel bor i Nordjylland og har børnebørn i Egedal. Vi vil fejre livet, Fighterne, have en sammenhørighed – også selv om vi ikke kan gå sammen, fortæller Janne Friis Bitsch-Lavridsen.

En ansigtsmaler hjalp Nina Gadgaard med at få skrevet 'Stafet For Livet' i nakken sidste år. Foto: Privat.

Nina Gadgaard er glad for, at der bliver holdt en online stafet i Egedal, så der fortsat bliver støttet op om kræftsagen, selv om det er på en anden måde end normalt. Hendes familie har allerede oprettet et hold og kommer til at gå, hvor de bor.

- Det betyder meget for mig, at de tænker på mig på holdet. De gør noget for, at jeg får det bedre. Det er fællesskab på afstand. De støtter op om mig og Kræftens Bekæmpelse. De går for mig, siger Nina Gadgaard.

Kræftsagen er fortsat stor
Også i Bjerringbro har de fået lyst til at lave et virtuelt arrangement. Her bliver der holdt en lysceremoni lørdag den 20. juni kl. 22 – på samme tidspunkt, som den var planlagt til oprindeligt.

- Det var noget af et slag i hovedet, at vi ikke kunne afholde stafet. Men det er vores Fightere, vi ærer på stafetten, og de skal ikke udsættes for smitterisiko, så jeg har fuld respekt for, at vi ikke kan afholde en stafet, som vi plejer. Men vi kan sagtens afholde en lysceremoni – uden deltagere selvfølgelig. Vi synger sammen, men hver for sig, siger Helle Senika Christensen, der er formand for styregruppen i Bjerrringbro.

Der er allerede godt gang i salget af lysposer, og Helle Senika Christensen håber at kunne få en lokal fotograf til at filme lysceremonien, så den kan sendes ud på Facebook.

- Vi vil gerne samles og mindes og tænde håb. En lysceremoni er utroligt smuk og sætter mange tanker i gang. Kræftsagen er fortsat stor, selv om alt handler om coronavirus lige nu. Vi skal fortsætte med at støtte så meget, vi kan, understreger Helle Senika Christensen.

Der er også andre steder i landet, hvor der er fuld gang i planlægningen af virtuelle Stafet For Livet-arrangementer. Den første online stafet bliver afholdt fredag den 8. maj i Esbjerg. Den kan du følge på deres Facebookside.

Se listen over, hvor i landet der kommer til at være virtuelle arrangementer. Den bliver løbende opdateret i takt med, at arrangementerne falder på plads:

Online stafetter og alternative events

Du kan tale med din lokale projektkonsulent, hvis du vil høre mere om, hvilke muligheder der er for alternative stafetarrangementer.

Lysposer sat op som et hjerte i Bjerringbro sidste år. Foto: Hans Jeppesen.

1

Kommentarer

Alice Nielsen

Alice Nielsen Sikke en opfindsomhed med anderledes stafet , online. .gå “runder hver for sig” salg af lysposer osv. Flot Egedal styregruppe

3. maj 2020 18:25