Luk

Nyt om frivilligaktiviteter henover sommeren

I aftes den 6. april meldte statsministeren ud, at forbuddet mod forsamlinger på mere end ti personer fastholdes til den 10. maj. Ydermere vil det ikke være tilladt at afholde store arrangementer med mange deltagere før efter august. Dette bevirker bl.a., at Kræftens Bekæmpelse fortsat holder IGEN-butikkerne lukket, og at stafetterne ikke kan afholdes i juni og august. Læs her om, hvordan Kræftens Bekæmpelse forholder sig til frivilligaktiviteter de næste måneder. 

7. april 2020
Nille Gry Klinge, Forening & Frivillige

Stafet For Livet 

Kræftens Bekæmpelse følger myndighedernes anvisninger under corona-epidemien. Statsministeren meldte i går ud, at større arrangementer ikke kan gennemføres til og med august. Det betyder desværre, at alle 55 stafetter, der skulle afholdes i juni og august, nu bliver udskudt eller aflyst.   

Frivilligchef Charlotte Gerhauge fortæller, at hun er ked af den udvikling, vi nu er nødt til at forholde os til: 

- Det er trist, at vi nu også er nødt til at aflyse de mange stafetter i juni og august. Frivillige ildsjæle har lagt et stort arbejde og meget energi i at få stafetterne planlagt og gennemført. Men vi skal passe på os selv og hinanden lige nu, og især Fighterne, som vi hylder på for Stafet For Livet, er sårbare, hvis de bliver smittet med covid-19. Det betyder, at vi må afvente, at myndighederne vurderer, at det igen er sikkert at være i større forsamlinger, før vi kan mødes til Stafet For Livet, siger Charlotte Gerhauge. 

Nogle styregrupper har planer om at gennemføre deres stafet digitalt, hvis den ikke kan holdes som et fysisk møde. Andre har planer om at gennemføre en lysceremoni til efteråret, hvis muligt.

Om der bliver afholdt stafetter i september måned vil afhænge af myndighedernes retningslinjer for forsamlinger efter august.  

IGEN-butikkerne 

Den seneste udmelding fra myndighederne betyder også, at Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker fortsat skal holde lukket til og med 10. maj.  

Butikkerne er til daglig drevet af ca. 1000 frivillige medarbejdere, som lægger et stort arbejde i at holde butikkerne i gang.  

-Vi følger myndighedernes anvisninger nøje i forbindelse med butikkerne. Dels fordi vi gerne vil bidrage til at reducere smittefaren generelt og derfor må holde lukket ligesom andre små butikker i Danmark, men også fordi vores frivilliggruppe i IGEN aldersmæssigt ligger i den højere del af befolkningen, og vi derfor har et særligt ansvar for at passe på dem, udtaler Charlotte Gerhauge. 

I disse dage bliver der foretaget fysiske foranstaltninger i butikkerne, så det vil være sikkert for de frivillige at komme på arbejde, når butikkerne åbner igen. Disse foranstaltninger indebærer bl.a. afskærmning af kassen, handsker til brug på lager og ved varesortering samt afstandsmarkering på gulvet ved kassen. 

Landsindsamlingen 

Der planlægges efter at gennemføre landsindsamlingen søndag den 16. august. Charlotte Gerhauge vil dog fortsat holde skarpt øje med myndighedernes udmeldinger. 

- Det er vores håb, at vi kan gennemføre en-dør-til-dør-indsamling den 16. august, og det planlægger vi efter. Vi forbereder os på, at vi skal udlevere og aflevere indsamlingsbøtter på en sikker og forsvarlig måde, så vi ikke bidrager til usikkerhed for indsamlere, givere og frivillige på selve dagen, og vi følger naturligvis nøje myndighedernes udmeldinger også på dette område, fortæller Charlotte Gerhauge, og fortsætter:  

 

-Det er en svær tid, vi går ind i. Vi er vant til at skabe fællesskaber mellem mennesker, som vil bidrage til forebyggelse af kræft, som vil samle ind til forskning eller som vil gøre en forskel for mennesker ramt af kræft, og det bliver der også brug for fremover. Men i den kommende tid er vi nødt til i højere grad at finde måder at skabe fællesskaber på, der ikke kræver, at mennesker mødes fysisk. Det er svært, men jeg er sikker på, at vi kan klare udfordringen, når vi står sammen.