Luk

Overraskende stor opbakning til årets første Stafet For Livet

I Ikast er de både glade og lettede, efter de skød årets stafetsæson i gang i weekenden. Over 300 endte med at deltage i forskellige dele af byen, og det blev en god oplevelse for både hold og frivillige.

7. maj 2021
STINE LYNGHARD, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS

'Tree of hope' i Ikast. Foto: Helle Westergaard Elmholdt.

- Tak for et helt fantastisk arrangement. Vi er klar igen næste år.

- Tak for en god dag, trods den var anderledes.

Sådan lyder et par af kommentarerne på Stafet For Livet Ikasts facebookside, efter de i lørdags holdt årets første stafet. Og det var da også en både glad og overvældet styregruppe, som gjorde status, da dagen var gået.

- Vi var vildt glade. Vi kiggede på hinanden og sagde ’hvordan skete det lige?’. Vores plan var at vise flaget, efter vi måtte aflyse stafetten sidste år – og så når vi op over 300 deltagere, og vi er lige i hælene på 2019-resultatet. Det er imponerende og vildt dejligt, smiler Katrine Vinther, der er tovholder for hold og sociale medier.

Overraskede med musik
Stafet For Livet Ikast varede 12 timer, og dagen igennem gik og løb deltagerne på forskellige ruter rundt omkring i byen. Nogle ruter havde holdene selv tegnet, men fire af dem var tilrettelagt af de frivillige i styregruppen med forskellige aktiviteter og underholdning undervejs. Lokale musikere stillede sig op ved vejkanten med saxofon, guitar og trommer, og der var quiz i ’De 7 tegn’ og fastelavnstønder, hvor deltagerne kunne ’slå canceren ned’. Samtidig blev der sendt direkte på Facebook fra åbningsceremoni og lysceremoni, og deltagerne blev også inviteret til fællessang online.

- Jeg synes, vi formåede at få hovedelementerne fra Stafet For Livet med. Ellers kunne det jo have været alle mulige andre arrangementer. Men de elementer gør, at det er en stafet, og der kan vi vise, at vi står sammen. Det skabte en god stemning, uddyber Katrine Vinther.

Katrine Vinther til lysceremoni. Der blev også holdt små intime lysceremonier hjemme hos deltagerne. Foto: Stafet For Livet Ikast.

De lokale musikere tog også på et par overraskelsesbesøg hos nogle af holdene. For eksempel tog et lokalt tamburkorps ud til et hold, som har mistet en Fighter, og spillede for forældrene.

- Det blev de meget rørte af, og jeg blev også selv berørt af at være derude, fortæller Katrine, som var rundt og besøge de fleste af holdene.

Hun oplever, at holdene har været meget engagerede i at skabe en god stafet og på eget initiativ stablet aktiviteter som ’vandrebanko’ og små intime lysceremonier på benene.

- I starten af planlægningen var folk lidt skeptiske, men da vi lavede nogle videoer, og de forstod konceptet, så hjalp det på det, og nogle har nok også afventet, hvad vi kunne ift. forsamlingsforbuddet. Inden stafetten har vi været rundt hos holdkaptajnerne og fortalt, at vi ikke havde forventninger til dem - men det har de selv haft, og det er så imponerende, at de har taget det på sig. De syntes faktisk også, det var hyggeligt at have en hjemmebase, siger Katrine Vinther.

Fighterne gik forrest
Der var gjort noget særligt ud af at hylde Fighterne og markere fællesskabet, selv om deltagerne gik og løb hver for sig. Dagen inden stafetten kørte Katrine ud med solsikker og gule t-shirts til Fighterne, og nogle steder blev Fighterne sendt i front for deres hold – ligesom de ville gå i front til åbningsceremonien under normale omstændigheder.

Der var også udpeget nogle ’trees of hope’ på en af ruterne, som blev pyntet med gule og lilla perleplader, og hvor deltagerne kunne hænge et blad op. På bagsiden kunne de skrive, hvorfor de deltog i stafetten.

Med 'Tree of hope' kunne deltagerne få oplevelsen at gå sammen med andre, selv om de gik hver for sig. Foto: Helle Westergaard Elmholdt.

- Det var der flere, der gjorde, og det er en god måde at vise, at man går her sammen med andre, og at man f.eks. støtter sin mor eller mormor til stafetten. Det var rigtig fint, fortæller Katrine Vinther.

Se flere billeder fra stafetten i Ikast på deres facebookside:

Stafet For Livet Ikast

Alle skulle have en oplevelse
Den anderledes måde at holde stafet på har været udfordrende at planlægge for de frivillige i Ikast. De har haft brug for andre kompetencer og skullet løfte opgaverne på en anden måde, end de er vant til.

- Vi har skullet tænke i nye baner og kommunikere ud på nye måder. Vi har heller ikke haft den tekniske viden ift. streaming, men vi har valgt at holde det ’low key’ og optaget på vores telefon i stedet for et stort set-up. Hovedfokus har været på, at hvert hold skulle have en oplevelse, siger Katrine Vinther, tovholder for hold og sociale medier.

Og det har de fået. Styregruppen har indtil nu kun fået positive tilbagemeldinger, og folk har fortalt, at de havde en hyggelig dag.

- Vi har vist, at vi godt kan stå sammen, selv om vi er hver for sig. Opbakningen til Kræftens Bekæmpelse er kæmpe stor, og mange har bidraget med mere, end vi havde regnet med. Det er vildt. Det viser, at vi rører mange mennesker, siger Katrine.

Mange opgaver har været nye for de frivillige i Ikast. For eksempel har de skullet lære, hvordan man livestreamer. Foto: Helle Westergaard Elmholdt.

Hun tror, at erfaringerne fra i år sagtens kan bruges fremover.

- Vi håber selvfølgelig, at vi kan afholde en fysisk stafet næste år, hvor vi kan gøre det, vi gør bedst, på tværs af hold. Men det giver også noget at have de små ministafetter rundt omkring i byen, så måske kan man arbejde med begge versioner, foreslår hun.

Det hele værd
Allerede nu er der samlet flere penge ind til Stafet For Livet Ikast, end Katrine Vinther overhovedet havde turde håbe på. Indsamlingen er lige nu oppe på 75.000 kr., og den er ikke endeligt gjort op endnu. Til sammenligning blev der samlet 100.000 kr. ind i 2019.

Selv om det har krævet ekstra af de frivillige at planlægge den anderledes stafet, har det været det hele værd, mener Katrine.

- Jeg er super lettet og glad. Jeg har brugt mange frivillige kræfter og tænkt på, om det er det værd. Og det er det bare 100 pct., når vi står her bagefter, og mange er blevet rørt og har haft en god dag. Jeg er allerede tændt på at lave noget fedt igen næste år, siger Katrine Vinther.

Læs mere om, hvordan årets stafetsæson ser ud:

Stafet For Livet i mange forskellige former

Der var mulighed for at rykke sammen hver for sig, da der blev holdt lysceremonier flere steder i Ikast. Foto: Stafet For Livet Ikast.

2

Kommentarer

Helle W. Elmholdt

Helle W. Elmholdt Et stort tillykke til styregruppen i Ikast!

Jeg håber I er stolte af jeres indsats, for det er der al mulig grund til. I formåede i den grad at skabe et livsbekræftende og meningsfuldt arrangement – smukt afrundet med lysceremoni og flotte taler!
Det var en fornøjelse at besøge jer, og skønt at "komme lidt på græs" på grøn og lilla rute!
Hilsen Helle

10. maj 2021 11:26

Inger-Lise Katballe

Inger-Lise Katballe Tak for al jeres kreativitet og vilje til at kunne - på trods af corona.

20. maj 2021 13:44