Luk

Pårørende i fokus

Som pårørende til en kræftpatient påtager man sig en lang række opgaver, og det kan være svært at finde overskud til at række ud efter hjælp. Både det fysiske og psykiske bliver belastet, og derfor er det så vigtigt, at der sættes fokus på pårørende. Her kan du læse om, hvordan flere lokalforeninger allerede sætter fokus på det vigtige indsatsområde.

11. oktober 2018
Forening og Frivillige

I Odense lokalforening lagde man sammen med områdekonsulenten en plan for at gå i dialog med kommunens politiske niveau. Lokalforeningen inviterede borgmesteren til møde i kræftrådgivningen. På mødet fortalte lokalforeningen, hvorfor pårørende er et vigtigt indsatsområde og hvad Kræftens Bekæmpelse har af tilbud. For at illustrere vigtigheden i emnet, havde Odense lokalforening en pårørende med på mødet, som fortalte om sine erfaringer.

Odense kommune er nu i gang med at konkretisere deres pårørendepolitik. I processen har kommunen inviteret foreninger og pårørende til en workshop, hvor de kunne give sit bud på, hvad en pårørendepolitik skal indeholde. Efterfølgende er der blevet der nedsat en referencegruppe, hvor formanden, Jesper Rotvig, fra Odense lokalforening sidder med.

Indenfor pårørendeområdet er bestyrelsen særligt optaget af arbejdet omkring børn og unge, og de har blandt andet overvejelser om at bringe OmSorg i spil, hvilket er en mulighed for at sætte handling bag pårørendepolitikken.

I Herlev indgår lokalforeningen i et samarbejde med Børnebuddies for sammen at sætte fokus på børn som pårørende. Børnebuddies er et tilbud til raske børn og unge, som trænger til et frirum, fordi sygdom fylder meget i deres hverdag. Her får de tilknyttet en ”børnebuddy”, som er deres ven og støtte, og som kan hjælpe med de små, men vigtige ting i hverdagen.

Bornholms lokalforening har igangsat et samarbejde med kommunen og sygehuset om ’Kom godt videre’ - et rehabiliteringstilbud, der inkluderer pårørende.

’Kom godt videre’ er et forløb på seks gange. Hver gang har fokus på et tema. Alle temaer er også relevante for pårørende. En af gangene er der en gruppesamtale kun for pårørende. Gruppesamtalen styres af en rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse og lokalforeningen. Når forløbet er slut, understøtter lokalforeningen, at deltagerne fortsætter som netværksgruppe. Lokalforeningen holder også løbende oplæg om at være pårørende. Oplægget involverer de pårørende og afrundes med en fælles snak blandt deltagerne.

Flere gør mere

Pårørende var også et vigtigt tema på ”Flere gør mere ”-projektet på årets stafetter. Flere før mere et samarbejde mellem lokalforeninger og stafetter, hvor der skabes synergi om et politisk indsatsområde lokalt – blandt andet pårørende.

På stafetten i Fjerritslev kunne man med hvide og gule bolde markere, hvorvidt man er pårørende eller har været pårørende til en kræftpatient.

På stafetten i Skjern var der blevet lavet en pårørendevæg, hvor man kunne sætte sit håndaftryk og dermed markere, at man er pårørende. Derudover havde lokalforeningen sponsoreret en middag for alle fightere og deres pårørende.

Nedenfor kan du se en film fra stafetten i Skjern, hvor en række pårørende fortæller.

Der er mange måder, hvorpp man kan sikre en god pårørendeindsats lokalt. Under ”Aktivitetsplan og andre aktiviteter” her på frivillig.dk, kan du læse mere om, hvordan I kan styrke pårørende indsatsen.