Luk

Professor: Alliance mod ulighed i sundhed er afgørende

Der er brug for grundlæggende forandringer, hvis der skal ændres på uligheden i sundhed. Det var budskabet fra professor Morten Sodemann, da han holdt oplæg på den årlige regionsudvalgskonference.

15. november 2022
Signe Højgaard; PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS
Fra regionsudvalgskonferencen 2022

Professor og overlæge Morten Sodemann holder oplæg om social ulighed i sundhed ved årets regionsudvalgskonference. Foto: Lone Holm

Det skorter ikke på undersøgelser, der dokumenterer, at der er stor social ulighed i sundhed. Risikoen for at få kræft og dø af det, er langt større, hvis man er social udsat, end hvis man tilhører dem mere velstillede del af befolkningen.

Professor, overlæge og forskningsleder ved Indvandrermedicinsk Klinik Morten Sodemann mener, at tiden er inde til et grundlæggende opgør med, hvordan vi som samfund og som sundhedsvæsen arbejder for at sikre større lighed i forhold til, hvor sunde liv vi lever.

- Vi ved godt, at der er stor ulighed i sundhed, men vi stiller intet op som samfund. Det er som om, at vi helst ikke vil se uligheden som et organisatorisk og strukturelt problem. Det er meget lettere for os, hvis vi nøjes med at se det som et individuelt problem, siger han.

Brug for paradigmeskifte
Lidt provokerende siger Morten Sodemann, at det næsten kan være bekvemt igen og igen at kunne dokumentere, at det er folk med korte uddannelser, som ryger, eller som er overvægtige eller drikker for meget, og som har størst risiko for at få sygdomme som diabetes og dø af kræft og hjertekarsygdomme.

- Det kan næsten gøre os trygge at få tallene, der viser at kort skolegang og indtægt betyder noget, og at det er en forklaring i sig selv. For så kan os med de lange uddannelser og de gode indtægter ånde lettet op, for så behøver vi ikke være bekymrede. Så er det dem, der er kortuddannede og socialt dårligt stillede, der er selvforskyldt syge, siger Morten Sodemann.

Han mener, at der er brug for et grundlæggende paradigmeskifte i, hvordan vi bekæmper ulighed i sundhed. Der er brug for ændringer på alle niveauer. Det gælder også i forskningen og i sundhedsvæsnet, hvor der er brug for helt nye perspektiver, mener professoren.

Forskellig kræftbehandling
Han peger blandt andet på, at det er dokumenteret, at børn med leukæmi får forskellig behandling afhængigt af, om deres forældre har gået lang eller kort tid i skole. Ligeledes er det påvist, at lungekræftpatienter får forskellig behandling allerede i løbet af de første 48 timer afhængigt af længden på deres uddannelse.

- Det er påfaldende, at børnekræftlægerne ikke ved, hvorfor der er den forskel. Og at lungekræftlægerne heller ikke kan forklare det. I bedste mening tager de nogle beslutninger på vegne af patienterne ud fra, hvad lægerne måske tror, at de kan overskue af behandling, siger han og tilføjer:

- Jeg tror da nok, at det var lidt af en aha-oplevelse for børnekræftlæger og for lungekræftlæger, hvor forskelligt de behandler patienterne. De kunne ikke uden videre forklare de store forskelle i behandlinger, siger han.

Ensomhed så farlig som rygning
Helt generelt er det et kæmpe problem inden for sundhedsvidenskab og medicinsk forskning, at der mangler viden om sociale forhold og relationelle oplysninger, mener professoren. Typisk bliver det for eksempel ikke registreret, hvor lang uddannelse patienten har, eller om patienten lever alene. Det er selvsagt et problem, påpeger Morten Sodemann, når man eksempelvis ved, at ensomhed er en stor risikofaktor.

- Ensomhed er farligere end overvægt. Det er lige så farligt, som at ryge 15 cigaretter dagligt, siger han og nævner det klassiske eksempel med en enlig mand, som ryger og som ikke kommer til læge, fordi der ikke er nogen, der sparker ham afsted. Måske er der slet ingen, der opdager, at hans stemme langsomt er blevet mere hæs, før det er for sent.

Som tilgangen til patienterne er i dag, kommer sundhedsvæsnet til at give mest til de patienter, der i forvejen har mest.

- Vi kan næsten ikke tillade, at vi giver topklasse behandling til de velstillede. De overmander sundhedsvæsnet med deres tennisalbuer og deres golfarme, så folk der har mere behov ikke får tilstrækkelig god behandling. Vi bliver nødt til at behandle folk mere forskelligt, hvis vi vil behandle folk mere lige. Der er brug for et Robin Hood-skifte, siger han.

Behov for langsigtede løsninger
En enkelt tyv fra Sherwood-skoven kan dog ikke klare det hele. Der findes ingen lette løsninger, som grundlæggende kan ændre på uligheden i sundheden. Der er behov for langsigtede og nationale indsatser, mener Morten Sodemann. Og der er behov for fokus på sygdomme over en bred kam og ikke kun på eksempelvis kræft eller hjertekarsygdomme. Derfor mener Morten Sodemann også, at Kræftens Bekæmpelse kan gøre størst forskel igennem Alliancen Mod Social Ulighed I Sundhed.

Her er flere patientforeninger lige som Kræftens Bekæmpelse med som alliancepartnere. Her er også fagforeninger, uddannelsesinstitutioner, hospitaler og en lang række andre sværvægtere gået sammen om at bekæmpe social ulighed i sundhed. Professoren mener, at alliancen kan komme til at gøre en stor forskel.

- Alliancen er en god platform og har et stærkt bagland. Man kunne dog godt forestille sig, at alliancen blev mere hidsig til at påpege, hvor det går galt, og hvor løsningerne er henne,” siger Morten Sodemann.

Noget af det, der skal et større fokus på, er, hvordan ulighed i sundhed grundlægges allerede i barndommen. Der er behov for en større forståelse for koblingen mellem børns vilkår og voksnes sygdomme, mener Morten Sodemann.

- Problemerne opstår 40 år, før de viser sig som sygdomme. Der mangler viden om og fokus på, hvordan negative oplevelser i bardommen hænger sammen med sygdomme i voksenlivet, siger Morten Sodemann og retter blikket mod vores nordinske naboer.

- I vores nabolande siger de, at vi venter, til det er gået galt. I Sverige og Norge sætter man ind langt før. En langt mere aggressiv indsats for børn, som er truede, vil kunne betale sig. Børnefattigdom er et stort problem for sundheden. Der kunne alliancen mod social ulighed i sundhed godt være langt mere aggressive, lyder opfordringen fra professoren.

Større fokus på pårørende
Morten Sodemann holdt oplæg på regionsudvalgskonferencen for frivillige i Kræftens Bekæmpelse lørdag den 5. november.

Læs også: Frivillige debatterede social ulighed i sundhed

Læs mere om social ulighed i sundhed her.